dr11 dzięki. Różnica z 1DX jest porażająca ale też z tego co wiem jakość AF jest znacząco lepsza.
Wersja do druku
dr11 dzięki. Różnica z 1DX jest porażająca ale też z tego co wiem jakość AF jest znacząco lepsza.
Na temat 1Dx nie mogę ani potwierdzić, ani zaprzeczyć, bo go nawet na żywo nie widziałem :-D
wrażenia z użytkowania
New York Wedding Photographer | NYC Wedding Photographer - Blog
Nie piłem co Ciebie (nawet nie wiem co Żeś pisał wcześniej) tak jako przykładzik dałem nawiązując do odwiecznej wojny jak to 6D ma dużo mniejsze szumy ;)
A odszumianie? hmmm, tak na szybko, strupy? to jest 100% kijowo doświetlonej mało kontrastowej sceny, nie odbitka A3 (o czym pisałem wyżej) jak wygładzisz to ubijesz całkiem detal, zresztą tu nie miejsce na tego typu zawody....
No, zacytowałeś mnie, to się odezwałem. Co do "wojny", to na w skazanych wcześniej przykładach widać, że 6D ma trochę gładsze raw'y na wysokich ISO, odszumione programowo z utratą części szczegółów. Jest to zrobione nieźle i na pierwszy rzut oka zdjęcia wyglądają dobrze i to wszystko doskonale odpowiada użytkownikom z grupy docelowej, do których puszka jest adresowana i wszyscy się cieszą - bomba.
Ja osobiście brałem pod uwagę zakup tego body jako backup, ale właśnie ten fakt, że puszka mi wstępnie odszumia raw'y jest dla mnie nie do przyjęcia - zdecydowanie wolę sam sobie to robić, jeśli zajdzie potrzeba. Nie zmienia to faktu, że 6D jest dobrym aparatem do robienia zdjęć.
Koledzy, czy ktoś mógłby wskazać mi gdzie znajdę wiarygodną informację jaka jest maksymalna szybkość slotu kart SD w 5D Mark III, czyli jakiej szybkości kart powinienem szukać. Zastanawiam się czy Canon nie wprowadzi aktualizacji, która wpłynie na zmianę tego parametru aparatu.
Mój plan był taki aby posiadając np. 8 kart CF 16GB zakupić jedną SD o pojemności 128GB i np. podczas reportażu ślubnego traktować ją jako backup całej pracy (na stałe siedziałaby w slocie SD). Obawiam się jednak o to ograniczenie prędkości, które wpływa na szybkość karty CF i tutaj mam dylemat.
Noo, w tym wątku gdzieś już było kilka razy o tym, oraz że tego nie da się poprawić softwarem, bo ograniczenie wynika z użytego komponentu sprzętowego. Musisz przewertować.
Wychodzi na to, że SD więcej niż 45 MB/s nie ma sensu kupować. U mnie jest tak, że SD Sandisk Extreme Pro 95MB/s pisze zauważalnie wolniej niż CF Extreme 60MB/s.
Digital: osobiscie balbym sie takego rozwiazania. Tylko dlatego, ze wolalbym wziac ze soba tablet lub maly laptop (nawet netbook) i zgrywac zdjecia na zewnetrzny dysk i laptop. Nie polegalbym na jednej karcie przeznaczonej na backup.
Jest sposób na szybkie podejrzenie ilości pozostałych zdjęć na obydwu kartach (zapis odrębny)? Jeśli zapisuję raw na cf i jpgL na SD, licznik na górnym wyświetlaczu pokazuje ilość wolnych klatek na CF, jak sprawdzić ile pozostało na SD?
Pozdraawiam!
Przełącz się na chwilę na drugą kartę. To chyba jedyny sposób.
Canon wyda na początku 2014 poprawkę firmware do 1dx
Version 2 for the EOS-1D X adds a range of additional autofocus settings, along with the option to set minimum shutter speeds in Auto ISO up to 1/8000 sec, and the ability to set exposure compensation when using Auto ISO in manual exposure mode.
Mam nadzieję że zmiany te trafią również do piątek. Wtedy nie będę już w stanie wymienić słabości tego body.
... charakterystyczna dla puszek Canona :-) Juz gdzieś to pisałem, że światłomierz jest dobrze skalibrowany, bo przy pomiarze punktowym na szarą kartę pokazuje dokładnie to samo co pomiar punktowy w moim sekonic'u 758. IMHO to algorytm pomiaru matrycowego za wszelką cenę chroni światła.
Jak wygląda sprawa z battery girpem, u mnie baterie nie schodzą równo - czy w każdym modelu tak to wygląda?
Po 6 miesiąsach użytkowania podsumuje czego bym chciał lub czego brakuje:
- mozliwosci ustawienia lupy w trybie Video pod Mn-F lub/ i okienko lupy podczas filmowania, już pomijając inne znane funkcje ułatwiające ostrzenie, wiem-wiem ML to wszystko z nawiązką rozwiązuje, ale mówimy o oficjlanym firmware...
- ogólnie więcej opcji konfigurowania indywiduwalnie przycików, jak wspomniany wyżej Mn-F czy DOF
- wyświetlanie punktów w wizjerze przy użytkowaniu jasnych szkieł f2.8> przy f1.4 punkty stają się już dużo mniej wyraźne, "wyblakłe",... tak, tak - wiem wpada tyle światła na matówkę że VLCD nie wyrabia...
- w zasadzie tyczy się pkt wyżej: przydało by się też wyraźniejsze potwierdzenie ostrości na wybranych punktach, lub w ostateczności chociażby ikonka sygnalizująca potwierdzenie w PD rogu wizjera jak w 1DX, bo zielona kropka na dole to jakiś żart...
i... to wszystko
Do wszystkiego powyżej można przywyknąć, nie sa to jakieś wady, a bardziej rzeczy które mogły by umilić prace z aparatem, których w 5`tce na rzecz 1DX zabrakło - choć jest to zrozumiałe, polityka firmy, pozycjonowanie modeli i marketing itd...
Podsumowując skromnie powiem że nie jest źle biorąc pod uwagę powyższe.
A jakby tak porównać to co produkuje ta puszka w połączeniu np z 50mm względem tego co kiedyś było na APS-C.... lub/ i działanie AF z 70-200 to jest to inna galaktyka ;) inny wymiar fotografowania.
EOS 5D Mark III Firmware Version 1.2.3
Firmware Version 1.2.3 incorporates the following improvements and fixes.
Fixes a phenomenon in which the flash may not fire depending on the timing of when the shutter button is pressed.
Fixes a phenomenon in which the AF microadjustment value may change.*
Fixes a phenomenon in which the LCD monitor may show a line of false color along boundaries of high contrast.
Fixes a phenomenon in which the histogram of a LiveView image is incorrectly displayed when an HDMI cable is connected.
Enables the brightness of the camera’s LCD monitor to be adjusted even when an HDMI cable is connected.
* The phenomenon listed in 2 was addressed with Firmware Version 1.2.1, and has been further improved with Firmware Version 1.2.3.
Firmware Version 1.2.3 is for cameras with firmware up to Version 1.2.1. If the camera’s firmware is already Version 1.2.3, it is not necessary to update the firmware.
When updating the firmware of your camera, please first review the instructions thoroughly before you download the firmware.
Jeśli o mnie chodzi to o d.pe oczaść te poprawki,... tego co mogli by poprawić - nie poprawili.
I po polsku, dla porządku.
Oprogramowanie sprzętowe w wersji 1.2.3 zawiera następujące usprawnienia i poprawki:
1. Naprawiono błąd, w wyniku którego błysk lampy może nie zostać wyemitowany w zależności od momentu naciśnięcia przycisku migawki.
2. Naprawiono błąd, w wyniku którego wartość mikroregulacji AF może ulec zmianie*.
3. Naprawiono błąd, w wyniku którego monitor LCD może wyświetlać linię w nieprawidłowym kolorze wzdłuż granic bardzo kontrastowego obszaru.
4. Naprawiono błąd, w wyniku którego histogram obrazu w trybie Live View jest wyświetlany nieprawidłowo po podłączeniu przewodu HDMI.
5. Umożliwiono regulację jasności obrazu monitora LCD aparatu nawet wtedy, gdy jest podłączony przewód HDMI.
* Problem opisany w punkcie 2 został rozwiązany w ramach oprogramowania sprzętowego w wersji 1.2.1. W oprogramowaniu sprzętowym w wersji 1.2.3 działanie funkcji zostało dodatkowo udoskonalone.
Eee, błędu ortograficznego (pokazanego w wątku 6D) nie poprawili. Do bani :P
ktoś już wrzucił nowy FW?
Też wrzuciłem dziś z rana jeszcze nie robiłem zdjęć. Ale aparat działa, włącza się więc dobrze ;D
Na chwilę obecną zauważyłem tą oto poprawkę.
Fixes a phenomenon in which the LCD monitor may show a line of false color along boundaries of high contrast.
Naprawiono błąd, w wyniku którego monitor LCD może wyświetlać linię w nieprawidłowym kolorze wzdłuż granic bardzo kontrastowego obszaru.
Wczoraj strzeliłem 30 sek ekspozycje na iso 100 - wcześniej troche live view - oto wynik
https://www.dropbox.com/sh/m1docdgxna0a4kv/JXnSBQwkUL - download. Darmowy hosting plików.
Do piątku mogę oddać aparat i wymienić na nowy - pytanie czy jest sens? Już raz po zakupie remapowałem matryce.
Wogóle jest jakaś 5'tka z "czystą" matryca?
Nie spotkałem puszki która na nagrzanej matrycy nie miała by defektów pikseli, zwłaszcza przy dłuższym czasie.
Możesz włączyć mapowanie defektów matrycy (ręczne czyszczenie matrycy na 30s), ale w tym przypadku niewiele to da.
Sklepy bez problemu przyjmują 5D III z przebiegiem 300 zdjęć? :shock:
Zremapuj jeszcze raz. Czy na pewno dobrze remapowałeś? Teoretycznie conajmniej 30 sekund manualnego czyszczenia matrycy ale lepiej dać prawie minutę bo te 30 sekund to może być różnie odliczane.
Najwięcej hot pikseli pojawia się na początku życia matrycy - potem jest z tym coraz spokojniej.
Inna sprawa że przy długich ekspozycjach tego typu zdjęcia zawsze mają podobną ilość hot pixeli - włącz odejmowanie ciemnej klatki
Cześć, wykonałem test polegający na zrobieniu fotografii z założonym przednim dekielkiem. Zdjęcie zostało wykonane przy czasie 30s i ISO 3200. Wynik mnie nie zadowolił, tzn. wzbudził pewien niepokój. Prosiłbym Was o opinię czy oddać sprzęt do serwisu czy dać sobie spokój? Wiem, wiem... iść i robić zdjęcia. Sprzęt jest na gwarancji, zakupiony w tym miesiącu. Pytanie czy serwis cokolwiek poprawi, wykona remapowanie matrycy? Wykonałem ręczne czyszczenie matrycy z czasem 30s i nawet 1 minuta. Wynik w załączniku, w sumie żadnych pozytywnych zmian.
Główne pytanie, czy wynik jest na średnim, akceptowalnym poziomie czy bad/hot/dead pixeli jest zbyt wiele i nie zastanawiać się oddając sprzęt w ramach gwarancji.
JPEG z RAW'a
http://www.sendspace.com/file/fsd0wu
Ludzie po o wy to robicie? Teraz noce nie przespane, tyle kasy wydane, a tu hotpixele, katastrofa. Powiedz jak często robisz zdjęcia wewnętrznej strony dekielka? I to jeszcze na ISO 3200.No chyba, że to jest podstawą Twojej fotografii - to wtedy reklamuj, ale nie znajdziesz aparatu ze współczesną matrycą CMOS bez hotpixeli. A tak na poważnie, odpuść sobie. Jeśli przy normalnej ekspozycji nie ma deadpixeli, podkreślam deadpixeli, to z matrycą jest wszystko ok.
W UK mamy zwrot towaru do 14 dni, wymiana na nowy do 21. Po tym okresie gwarancja Canona tylko zostaje.
Mapowanie moge zrobic ale dosc duzo tych pixeli strace (cala matryca swiecila).
Troche lipa, robisz filmik chcesz pstryknac fotke a tam kilkanascie kropeczek tu i tam wychodzi.
@up - z tym 3200 iso przesadziles. Zrob na iso 100.
wg mnie iso 3200 to troche bez sensu bo wtedy dochodzi szum matrycy, zrob test na iso 100 lub 200 nie wiecej.
Przy ISO 100 i czasie 30s jest "jakby czarno":) O ile test taki jest przy tych ustawieniach wiarygodny bo wcześniej mimo wysokiego ISO było widać jasne białe/czerwone piksele, które wyraźnie odznaczały się na tle szumu matrycy. W każdym razie przy tych parametrach nic nie świeci np. na biało czy czerwono pod warunkiem, że czegoś nie przeoczyłem. Poniżej sznurek do JPEG'a z RAW'a.
Download _MG_0463.jpg from Sendspace.com - send big files the easy way
Umnie jest masakra po 5 min video. Ekspozycja 30 sek iso 100. Ale niby matrca ciepla troche
https://www.dropbox.com/sh/m1docdgxna0a4kv/JXnSBQwkUL
Pytanie czy nie za duzo tego?
U mnie na ISO 100 jest dużo, dużo lepiej tzn. nie zauważam żadnych świecących punktów. Wchodząc na wysokie ISO piksele te stają się widoczne więc nie wiem, który test jest bardziej wiarygodny.
Matryce chyba tak mają, że przy takich parametrach jak długi czas i bardzo wysokie ISO wychodzą różne krzaczki i bynajmniej mogą być defektem w postaci dead/hot pikseli lub tylko szumem.
Wymień, skoro masz możliwość, co się będziesz męczył.
Miałem na myśl wcześniejszy pomiar na ISO 3200, którego wynik zamieścił canon_user. U mnie zresztą również na tak wysokim ISO jest podobnie.
Biorąc pod uwagę Twoje ISO 100, rzeczywiście, mogłoby to świadczyć o istniejącym problemie.
--- Kolejny post ---
Jeśli jest taka możliwość to można spróbować. Zdebik, będziesz miał spokojne noce:)
Wlasnie chodzi o to, ze jesli wymienie body i bede mial to samo nie ma sensu sie fatygowac i tracic czas.
Jeśli chcesz, mogę uruchomić aparat w tryb Live View aby rozgrzać matrycę i po ok. 5 min. wykonam zdjęcie przy czasie 30s i ISO 100. Będziesz mógł zrobić porównanie.
U Ciebie wygląda to wg mnie co najmniej niepokojąco, nie wiem jak będzie u mnie. Rozjaśniłem delikatnie te piksele, które świecą w przesłanej przez Ciebie próbce, wynik znajduje się poniżej.
I jak to wyglada u Ciebie?
Po kilku minutach zabawy w trybie Live View i nakręceniu ok. 6 minut video, sprawa ma się jak poniżej. Zamieszczam 2 fotografie (w pełnej rozdzielczości). Pierwsza z nich to JPG otrzymany z pliku RAW, a druga to ten sam JPG jednak mocno rozjaśniony w celu wychwycenia ewentualnych defektów pikseli. po mocnym rozjaśnieniu widać, że coś się dzieje ale jest jednak lepiej niż u Ciebie.
001.jpg
002.jpg
Tak to powinno wygladac.