Pomóżcie mi wybrać moje najlepsze zdjęcie 2010-2011 (ankieta na CB)
Wersja do druku
806 jest naprawdę ciekawa. Zatrzymuje na dłużej. Resztę mogłeś sobie darować :)
gdzie te Tatry?
Znowu nie chce mi się wybierać. To co, robię masówkę? Podzielę chociaż na dni :)
Tatry 2011
Krajobrazowo, dzień 1. (z towarzystwem w postaci Canon-Foto-Klubu)
816.
817.
818.
Jak zwykle - krajobraz Ci wyszedł całkiem elo ;-)
Kocham góry ! :) Bardzo mi się podoba 818 :)
Tatry 2011
Krajobrazowo, dzień 2. (z trójką znajomych, których spotkałem na kolejce na Kasprowy :D) (rekonesans skąd będzie dobrze widać wschód)
819.
820.
821.
822.
823.
824.
825.
826.
827.
828.
829.
830.
831.
832.
833.
835>836
Świetnie pokazałeś piękno naszych gór :)
Tatry 2011
Krajobrazowo, dzień 3. (samotny wschód)
838.
839.
840.
841.
842.
843.
844.
Ładnie oj ładnie. 839 najładniej.
jak najbardziej 839 przekozackie. tylko troche wiecej ostrosci by sie przydalo. czemu bardziej nie przymknales szlka?
Jest ostre. 3.2 w moim egzemplarzu 35L jest sweet spotem :) Przysłonę przymykałem tyle, żeby było 30" (nie mam wężyka) i iso100. Bardziej strzelałbym w niedokręcony statyw, ale akurat te 2 foty były raczej nieporuszone.
tak mi wyglada troche ze tak na wysokosci czarnego stawu wydaje sie byc troche nieostro. albo to jakas poranna mgielka. zreszta na takiej rozdzielczosci raczej o idealnej ostrosci nie ma co dywagowac.
w kazdym razie zdjecie mi sie mega podoba.
838 podoba mi się, bo słońce i księżyc w jednym kadrze są, niecodzienny widok. Więcej gór bym wolał.
Za resztą 839 ekstra. Wygląda jak relacja z odkrycia wody na Marsie :)
Po dłuższym przyjżeniu się: plama niebieskawych kamieni w prawym dolnym rogu dziwnie wygląda.
jak dla mnie 840 i 844 najlepsze :)
Nie znam się, ale jak dla mnie to oglądanie takich zdjęć sama przyjemność :)
Takatam mała zapowiedź-perełka ;)
Studniówka II LO Bydgoszcz
(Opera Nova)
845.
Uuu lasery ... Dobrze ze Ci nie zahaczylo jak na legendarnych filmach palacych martyce :)
Było dwóch kamerzystów z lustrami i też nie narzekali. Te lasery raczej były za słabe.
Fajne!
mnie też przypadły do gustu fotki! :)
Mogę. Daj adres.
Poza tym nie raz i nie dwa razy mówiłem jak coś rzeczywiście było fajnego :)
Zawody Wspinaczkowe "Srogi Oblak"
(Boulderownia Poznańskiego Klubu Wysokogórskiego)
846.
847.
848.
849.
850.
851.
852.
853.
854.
855.
856.
857.
858.
859.
860.
Zakończenia jako takiego nie ma, bo nie mogłem zostać do wręczania nagród.
Nie znam się ale podoba mi się ten reportaż :)
847, 850, 853, 854, 856 bym usunął z setu.
Brakuje zdjęcia zamykającego.
Studniówka lepsza, masz jeszcze coś z niej ?
Czy w ostatnim secie celowo takie rozmyte te zdjęcia? czy to ciamciang?
Zdecydowanie za dużo szerokiego kąta.
847 ok, nie ma większego powodu żeby to zdjęcie było w ciągu. Wrzuciłem, bo jest ubieranie butów, jako że przygotowania czy coś...
850 urzekła mnie prostota i pomimo że ostro skopane (oba przedramiona w tej samej linii - powinienem zrobić fotę z większej wysokości, bardziej "na płasko" względem materaca), to nożyczki, wstążeczka na materacu i ta czekająca ręka... :)
853 podpisywanie regulaminu/listy - jako jedno ze zdarzeń historii
854 unikalna fota, bo wszystkich 34 uczestników ująłem
856 fajnie się tych dwóch po lewej patrzy, a i wspinacz nieźle wyszedł.
Zaopiniujesz czemu byś wyrzucił?
Wiem, że brakuje zamykającego, ale niestety komercha mnie odciągnęła od dalszego rzeźbienia w temacie - musiałem spadać na zlecenie.
No, jakieś "coś" tam się znajdzie ;) Jak obrobię im całość, to wybiorę cały secik 15 fot pod canon-boarda.
Które rozmyte i jak rozmyte? Samyang już dość mocno dostał po soczewkach, także to może dlatego odnosisz takie wrażenie, ale clarity i kontrast zazwyczaj ratują takie foty i w tym przypadku wydawało mi się, że jest spoko. 20 1.8 też nie jest aż taka super, w porównaniu do 35tki :D
Żeby objąć całego wspinacza + chwyt do którego robi ruch + elementy wskazujące na to w którą stronę na danym zdjęciu działa grawitacja + ewentualnie jeszcze osoby w tle musiałem uciekać się do 20mm na ff z racji tego, że zawody były w boulderowni zrobionej w kamienicy. Chyba że chodzi ci o to, że wolałbyś więcej detali takich jak 858 no to rozumiem, ale tak jak w sportach ekstremalnych w kółko marudzą, że ma być widać nie tylko trick, ale także i najazd itp, tak i tutaj, żeby pokazać trudność ruchu trzeba się uciekać do planów ogólnych. Sama skrzywiona mina bądź poruszone palce na nieporuszonym chwycie mało co "wtajemniczonemu we wspinaczkę" powiedzą.
Pozwolę sobie napisac ogólnie. Bo dla mnie, kogoś kogo tam nie było i nie zna nikogo ze zdjęc, ani miejsca, ani sytuacji, wskazane zdjęcia nie niosą żadnej informacji. Albo sa bez treści, albo dublują treść innego zdjęcia. Wg mnie, gdyby usunąc te fotografie, zestaw byłby krótszy, ciekawszy i nabrał by wiecej treści. A tak, to jest "przegadane".
http://demotywatory.pl/3697982/Dopok...-dobro-czyncie. Nawet na demotach mozna Cię znaleźć.
Szczerze mówiąc wygląda jakby sam to wrzucił.
Tak, tak, to bardzo dobry przepis ... na pojedyncze zdjęcie będącą ilustracją artykułu/relacji w gazecie. Ale na pewno nie na cały reportaż. To co jest ciekawego we wspinaniu (z fotograficznego punktu widzenia) to właśnie te miny, chwyty i dziwnie powyginane kończyny. Do pokazania tego co interesujące w samej salce ze ścianką wystarczy jedno zdjęcie.
P.S. 40 czy 50 lat temu reportażyści rzadko kiedy dysponowali czymś szerszym niż 35 mm a robione przez niektórych z nich zdjęcia "same gadały".
Smutno mi BożeNo, i jeszcze 2 litery takie same w nicku.
I żaden z nich nie pomyślał o robieniu fot z zawodów bulderowych w kamienicy :) Krótko powiem, że "nie dało się". Jak będziesz oczekiwał powodów, to ci wypiszę. Ale głównym którym mogę się tu podzielić jest taki, że akurat na tym temacie nie włączyłem u siebie najwyższych obrotów i chęci zrealizowania reportażu przekrojowego takiego jak Harcerki czy Sylwester, a bardziej "zrobić dobrze wspinaczom" :)
Czy max, to się okaże od najbliższej niedzieli (zimowy obóz z nimi). Z tym że jeszcze nie zdecydowałem się czy robić foty czy film.
Na każdy z dwóch pokojów był w rogu jeden halogenik prawdopodobnie 150W = światło zastane było na poziomie iso3200 2.8 1/50 lub gorzej. Warunki oświetleniowe, dynamika przejść wspinaczy skutecznie uniemożliwiały zawieszenie ostrości 85tką, a 70-200 za ciemne. Uchwyć ostrą i nieporuszoną twarz to jesteś kozak.
Ratowałem się zatem lampami błyskowymi które przykręciłem do sufitu na śruby imbusowe używane do przykręcania chwytów. Pomimo to, ludzie o których jest poniżej, w większości zasłaniali światło błyskowe padające na ściany z drogami.
Na każdy z dwóch pokojów przypadało około 17 wspinaczy stojących na materacach w kolejkach do dróg. Przy czym stoją oni "na styk tak żeby nie przeszkadzać" i mogą obserwować ruchy wspinającego się i reagować na nie. Jakbym wyszedł przed nich to przeszkadzałbym praktycznie cały czas, dlatego większość fot jest zrobiona spomiędzy czekających = na wprost ściany = plecy wspinającego się = brak twarzy wspinającego się.
Na każdą ścianę (tak, ścianę, nie pokój) przypadały 2-3 drogi, więc nawet stając z brzegu ściany już po przejściu przez wspinacza początkowej partii, można było mieć pecha i przeszkadzać kolejnemu.
Przeszkadzanie wspinającym się na zawodach bulderowych jest dość niezręczne - być może było to ich jedyne przejście, które mogłoby zakończyć się sukcesem.
Wymyślać dalej?
Tak. Wymysl cos sensownego bo poki co to pieprzycie farmazony za przeproszeniem ;)
Po pierwsze, masz 35/1.4, MacGyver pisal o szerokim w znaczeniu 14 i 20mm. Poza tym masz tez 50mm skoro 85 za ciasne a 70-200 za ciemne.
50tki nie mam ;)
Z wspinaczki jeszcze nie raz ujrzycie jakiś materiał, bo się w to wkręciłem nie tylko pod kątem fotograficznym, także spokojnie.
Chetnie zobaczylbym cos ze wspinaczki ale zrobione szerokim katem
GóroSowiańskoStołowe Drzewa w BW
861.
862.
863.
864.
865.
866.
867.
Jak to co? Spastwił się nad nim w fotoszpce i doprawił jpegową komprechą :-D
Sam Lightroom.
Sroga konwersja do BW (suwaczki różnych kolorów na różne hardkorowe wartości, żeby z delikatnego kolorowego szumu na dobrze naświetlonym iso100 zrobić szum niczym z analoga), 2 albo 3 razy kontrast na 100 (jednokrotny kontrast w zakładce Basic nie wystarcza żeby zwalczyć tą potężną mgłę) i dopiero wtedy jakieś zabiegi standardowoobróbkowe (suwaczki z Basic, Gradienty i Pędzle żeby wyrównać conieco)
Czyli w skrócie mówiąc wyszło, bo hardkorowy kontrast nałożony na : warunki atmosferyczne, albo niedoskonałości obiektywu + brud/para/smugi na nim, albo niedoskonałości matrycy.