-
Odp: pokaz zdjecie ktore lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Ten statek od początku fotografowania tak wyglądał, czy przesadziłeś z filtrem ND i długością czasu naświetlania:D? Bardzo fajny temat wypatrzyłeś i dobrze "zdjąłeś", gratulacje!
Tak wyglądał :) Dzięki
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
-
1 załącznik(ów)
Też wiocha ;)
Załącznik 9400
-
2 załącznik(ów)
nr 2727
Załącznik 9401
--- Kolejny post ---
nr 2728
A to moja wiocha, przedwczoraj. W kolorze.
Załącznik 9402
-
1 załącznik(ów)
pokaz zdjecie ktore lubisz
pierwsze przymiarki do kingfishera, miejscówka znaleziona, teraz trzeba będzie praktykować, może jeszcze jakaś się znajdzie.
skubany cwany jest, tylko go wypatrzyłem, zszedłem nad rzekę nieco niżej, rozstawiłem statyw i już już miałem strzelać i dał nura... i już się nie wrócił na tą gałąź przez kolejne naście minut. Zrezygnowany pojechałem dalej, wracam, a on znów siedzi. Znów się zasadzam i znów zwiał :twisted:
Załącznik 9403
-
1 załącznik(ów)
Po zajęciu czatowni, czyli jakimś ruchu wokół stanowiska ptaka, mija od 20 minut w górę, zanim zaakceptuje nową sytuację i wróci. Cierpliwość to cecha zasadnicza przy takich zdjęciach.
One, ptaki, widzą znacznie więcej, niż się człowiekowi wydaje.
--- Kolejny post ---
U mnie wokół tarasu jest szpaler tuj (tujów? ;)), w których w jednym miejscu rozsunąłem gałęzie, a w odległości około 10 metrów ustawiłem kij z pojemnikiem i żołędziami. Ów otwór w tujach jest zamaskowany półprzezroczystą tkaniną. Dopiero po 2 tygodniach od zamieszania i codziennego podkładania żołędzi, mogłem zrobić takie zdjęcie.
nr 2730
Załącznik 9404
-
no mogę się tylko domyślać że tak jest, spróbuję kolejne dni :) może czas jakąś płachtę camo sobie kupić
jeszcze chciałbym złapać dzięcioła zielonego, tez mi kiedyś uciekł
o borsukach na razie mogę zapomnieć, miła pani z centrum edukacji leśnej poinformowała mnie grzecznie, że pracownicy parku nie udostępniają informacji gdzie są norki borsuków, a nawet jeśli to i tak nie można schodzić z wyznaczonych tras...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
miła pani z centrum edukacji leśnej poinformowała mnie grzecznie, że pracownicy parku nie udostępniają informacji gdzie są norki borsuków, a nawet jeśli to i tak nie można schodzić z wyznaczonych tras...
I słusznie.
-
1 załącznik(ów)
-
Ja coś starego znalazłem...
2732
https://i.imgur.com/JtK4cCs.jpg
-
2 załącznik(ów)
-
Te Twoje zdjęcia mają wbrew pozorom, dużo wspólnego z moim ostatnim. I jedno i drugie "lata"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Te Twoje zdjęcia mają wbrew pozorom, dużo wspólnego z moim ostatnim. I jedno i drugie "lata"
Rzeczywiście :shock: I jedno, i drugie łatwiej trafić, jak nie lata :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Jestem fanem Twoich zdjęć, ale to konkretne (#2731) mi "nie pasuje".
Dla mnie powinno być ostrzejsze, ale rozumiem że to rzecz indywidualna.
jp
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jestem fanem Twoich zdjęć, ale to konkretne (#2731) mi "nie pasuje".
Dla mnie powinno być ostrzejsze, ale rozumiem że to rzecz indywidualna.
nastepnym razem sprobuje wrzucic bezposrednio z flickra, moze uda sie ominac forumowa kompresje. jak ogladam na domowym ekranie 100% wersje tego pliku przed wrzuceniem na serwer, to do ostrosci nie da sie przyczepic. jak sobie otworze w przegladarce internetowej... no to jest jedno wielkie g*no, tak jak piszesz :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nastepnym razem sprobuje wrzucic bezposrednio z flickra, moze uda sie ominac forumowa kompresje. jak ogladam na domowym ekranie 100% wersje tego pliku przed wrzuceniem na serwer, to do ostrosci nie da sie przyczepic. jak sobie otworze w przegladarce internetowej... no to jest jedno wielkie g*no, tak jak piszesz :(
Ale... o co chodzi? Jaka "forumowa kompresja"? Gdy ja wstawiam zdjęcie, bardzo często nawet dużo większe, to- po pierwsze-w pełnej skali mi się wyświetla na forum tak samo, jak na moim monitorze i żadnych różnic, ani żadnej większej kompresji nie widzę, a jak je ściągam z forum na dysk, to jest to dokładnie ten sam plik, który wysłałem, co do bajta, w tej samej jakości i stopniu kompresji, więc naprawdę nie rozumiem problemu, ani jego tłumaczenia :shock:
-
Kolega @akustyk zwyczajnie nie chce się przyznać, że trzepnął samsungiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ale... o co chodzi? Jaka "forumowa kompresja"? Gdy ja wstawiam zdjęcie, bardzo często nawet dużo większe, to- po pierwsze-w pełnej skali mi się wyświetla na forum tak samo, jak na moim monitorze i żadnych różnic, ani żadnej większej kompresji nie widzę, a jak je ściągam z forum na dysk, to jest to dokładnie ten sam plik, który wysłałem, co do bajta, w tej samej jakości i stopniu kompresji, więc naprawdę nie rozumiem problemu, ani jego tłumaczenia :shock:
a u mnie nie. jak otworze przegladarka do zdjec z dysku - zdjecie zyletka. jak obejrze w Chromie po wrzuceniu na forum - drewno :(
nie mam pojecia o co kaman.
-
1 załącznik(ów)
Nawiązując do tematów smartfonowych - zdjęcie, które lubię ;)
Pixel 6 Pro + Snapseed
Załącznik 9412
-
Czy to Twój syn? Bo podobny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a u mnie nie. jak otworze przegladarka do zdjec z dysku - zdjecie zyletka. jak obejrze w Chromie po wrzuceniu na forum - drewno :(
nie mam pojecia o co kaman.
Sprawdź jedną, najważniejszą rzecz: czy stronę CB oglądasz w widoku 100%, czy może masz ją powiększoną dla większej czytelności tekstu. Jeśli ta lupka w prawym górnym rogu ekranu w ogóle się wyświetla, to albo jest w niej znak plus, albo minus, a jeśli nie skalowałeś obrazu, to ona się wcale nie wyświetla. Zresetuj to ustawienie do widoku 100% i wtedy będziesz widział obraz w przeglądarce w takiej samej skali, jak w programie do obróbki zdjęć. Powiększenie obrazu zmniejsza jego ostrość.
Skalowanie obrazu w przeglądarce robi się klawiszami [Ctrl] [+] lub [Ctrl] [-].
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Czy to Twój syn? Bo podobny.
Zgadza się. Jeden z dwóch, ten ma 3 lata, a starszy 13 :)
-
Fajny chłopak. Mój ma teraz 8 i też pokażę zdjęcie, które bardzo lubię :mrgreen:
2737
https://i.imgur.com/fpra6Io.jpg
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Zgadza się. Jeden z dwóch, ten ma 3 lata, a starszy 13 :)
Czy znasz reklamę w której synek niechcący rozbija mamie kubek i poźniej dla niej maluje go i robi napis w żółtym kolorze?
Co widzę tą reklamę to mam wrażenie jakbym widział własnie Twojego młodeszego chłopaka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Sprawdź jedną, najważniejszą rzecz: czy stronę CB oglądasz w widoku 100%, czy może masz ją powiększoną dla większej czytelności tekstu. Jeśli ta lupka w prawym górnym rogu ekranu w ogóle się wyświetla, to albo jest w niej znak plus, albo minus, a jeśli nie skalowałeś obrazu, to ona się wcale nie wyświetla. Zresetuj to ustawienie do widoku 100% i wtedy będziesz widział obraz w przeglądarce w takiej samej skali, jak w programie do obróbki zdjęć. Powiększenie obrazu zmniejsza jego ostrość.
Skalowanie obrazu w przeglądarce robi się klawiszami [Ctrl] [+] lub [Ctrl] [-].
a widzisz. jak zrobie sobie 100% to te zdjecie tez wyglada zupelnie przyzwoicie. i to chyba jest odpowiedz na bolaczki.
pracuje niestety na dosc duzych ekranach (prywatnie 4K, na roboczym lapsie tylko FullHD) a wiele stron jest teraz projektowanych pod smarkfony, wiec dosc czesto ponizej 110% nie da sie czytac
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Wracając do tematu dzieci, bardzo też lubię poniższe.
R + mój ukochany EF 135/2 L
Załącznik 9419
-
1 załącznik(ów)
-
-
1 załącznik(ów)
Mi tam do wożenia sprzętu większego od smartfona bardziej by pasował taki:
Załącznik 9428
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
R + mój ukochany EF 135/2 L
Ten bokeh okreslacie jak nerwowy czy miękki ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Mi tam do wożenia sprzętu większego od smartfona bardziej by pasował taki:
To nawet na Sigmę 800 mógłbyś sobie pozwolić.
Ptaki widzą kolory ? Chyba by uciekały ;)
Bo np płowe nie, i są kamuflaże dla nagonki na pomarańczowym podkładzie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cosinus
To nawet na Sigmę 800 mógłbyś sobie pozwolić.
Ptaki widzą kolory ? Chyba by uciekały ;)
Bo np płowe nie, i są kamuflaże dla nagonki na pomarańczowym podkładzie
Bardzo rzadko udaje mi się zastosować kamuflaż tak, aby mnie zwierzę nie widziało, a w większości przypadków mnie widzi, więc wtedy mogę być ubrany na czerwono (w istocie tak się ubierałem na czerwono, bo taką miałem kurtkę na Gore-Texie). Jak jestem widoczny dla zwierzęcia, to kolor ubrania nie ma znaczenia. Kamuflaż przydał mi się raptem parę razy przy podchodzeniu do saren i danieli.
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
W stare auta się bawimy?
Załącznik 9430
-
1 załącznik(ów)
Mogą być stare ale jeśli zapragniesz a skoro lubisz motoryzację to dawaj tez inne :)
2746
Załącznik 9431
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
a skoro lubisz motoryzację
Jestem takim samym fanem motoryzacji jak piłki nożnej. Jedno i drugie mogłoby nie istnieć :mrgreen:
Załącznik 9432
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Jestem takim samym fanem motoryzacji jak piłki nożnej. Jedno i drugie mogłoby nie istnieć :mrgreen:
Wreszcie jesteśmy zgodni co najmniej w tych dwóch kwestiach :mrgreen:
No ale dostawczaki są wporzo ;)
Załącznik 9433
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Wreszcie jesteśmy zgodni
Bardzo mi przykro, że jednak coś nas łączy :D
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
Raz tylko spotkałem zimorodka nad pewnym stawem, ale mi spierniczył. Pojechałem tam za tydzień, a właściciel spuścił wodę :evil:
-
4 załącznik(ów)
Kolega zrobił u siebie na ogródku Disneyland dla ptaszków, więc spróbowałem coś tam przez moment pofotografować. Zobaczyłem, co wyszło, i krew mnie zalała. 100% jakość firmy Canon, czyli C 7D II + EF 100-400L II, wywołane w DPP, nie dało mi się spokojnie oglądać w widoku 100%. Przy ISO 800, a nawet ISO 500, zdjęcia szumią lepiej, niż jodły na gór szczycie, a więc obrazki są cięte, zmniejszone, i dodatkowo trochę odszumiane. Sikorki wierciły się na dodatek tak, że problematycznym stało się zrobienie zdjęcia choćby w miarę ostrego.
Załącznik 9436
Załącznik 9437
Załącznik 9438
Załącznik 9439
-
Na tych dwóch ostatnich to wyraźnie Ci pozowała albo pozował, nie znam się.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Przy ISO 800, a nawet ISO 500, zdjęcia szumią lepiej, niż jodły na gór szczycie
Dziwne, u mnie np. na 6D ISO 800 było bardzo przyjemne :mrgreen: Jak ktoś sie uparł cropem robić przyrodę, to doświadcza cropowych przypadłości. Siódemki obu generacji to raczej niezły jak na lustra AF, akcja i sport. Jakość pozycjonowana na drugim miejscu...
-
zmień 7D na coś nowszego, używaj LR i po kłopocie :D
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
szumią (...) jodły na gór szczycie
kocham disco ponad życie :mrgreen: