Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Wygląda mi to na ostrą ingerencję pędzlem. Możesz wrzucić RAW do pobrania?
Proszę bardzo, może się uda coś wycisnąć, foto częściowo poruszona, robiłem port, a tu patrzę ludziska, to cyknąłem na f9 - tak wyszło jak wyszło.
https://www.dropbox.com/s/jav986fhh5..._1344.CR2?dl=0
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
no , widzę że nowy kierunek obieracie Robercie
i dobrze robicie
Ale to nowe i muszę się tego poduczyć.
352) Książ bez HDR-u
--- Kolejny post ---
353) Detal z architektury z zamku Joanitów w Słońsku, tyle pozostało nieuszkodzone, reszta to ruina.
Przy takim kadrze chyba ściołbym część dołu zdjęcia ,bo zamek dość wąsko chwycony a duża część zdjęcia zajmuje ten las na dole.ale to moje oko:) a Twój zamysł:)
pozdrawiam
ale przyznam, że jesienne kolory tego lasku tez maja swój temat w tym kadrze
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ale jak oglądam tutoriale, gdzie wydłużają nogi modelce, gładzą lica, zagęszczają włosy, podnoszą to i owo, to jakoś się zniechęcam do fotografowania ludzi.
Nie wiem - może nie dorosłem do takiego poziomu.
Nie wiem, czy są tu na forum Fotografki Dziecięce, ale tam to jest dopiero hardcore:-( wszytskie noworodasy wyfotoszopowane do granic, laleczki gumowe, a nie zywe dzieci, wszystkie upozowane w tych samych koszykach, na tych samych kocykach, okutane w te same wełniane koce i opaski z chińskiego allegro, starsze dzieciaki z wielkimi błyszczącymi oczami jak po dragach, matki odmłodzone o lat kilkanaście...
zdecydowanie wole takie ciekawe twarze, jak ta, którą pokazałeś... nawet bez widocznej źrenicy czy błyszczącego oka
troche OT, przepraszam
Fajnie, że wpadasz coś doradzić.
Poeksperymentuję jeszcze z HDR-em do tej fotki, bo wtedy las daje możliwości "pocieniowania", podobnie jak poprzednia wersja HDR tego zamku foto 349.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
dorulka
zdecydowanie wole takie ciekawe twarze, jak ta, którą pokazałeś... nawet bez widocznej źrenicy czy błyszczącego oka
troche OT, przepraszam
Ale fajnie, że coś skrobnęłaś w tym temacie.
Z tym HDR-em bym się wstrzymał w tym wypadku.Czasami zastanawiam się gdzie powinno się zakończyć ingerowanie w to co Twe oko widzi i przekazuje aparat.
Dlatego kocham fotografię czarno-białą, choć i tu w czasach obróbki cyfrowej , widać jak się w nich grzebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Z tym HDR-em bym się wstrzymał w tym wypadku.Czasami zastanawiam się gdzie powinno się zakończyć ingerowanie w to co Twe oko widzi i przekazuje aparat.
Dlatego kocham fotografię czarno-białą, choć i tu w czasach obróbki cyfrowej , widać jak się w nich grzebie.
Za Twoją radą wstrzymałem się, ale poprawiłem poprzednią wersję na bardziej "ciepłą" i rozjaśniłem drzewa.
Wracając do rybaka, bodajże nr.351: oglądałem kiedyś bardzo stare zdjęcia przedstawiające indiańskich wodzów, w tym słynnego Siedzącego Byka. Tam właśnie po raz pierwszy zobaczyłem oczy bez wyrazu świetnie komponujące się z kamiennym wyrazem twarzy. Twój rybak przypomniał mi tamte fotografie. 352 ładna, choć ciasna kompozycja. Niektóre zdjęcia da się zrobić tylko o określonych porach roku, a tu jesień wkomponowała się świetnie. Może uderzyłbym w panoramę poziomą, nawet łączoną, co nie umniejsza twojej pracy włożonej w to zdjęcie. Takie moje amatorskie przemyślenia;)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Może uderzyłbym w panoramę poziomą, nawet łączoną, co nie umniejsza twojej pracy włożonej w to zdjęcie. Takie moje amatorskie przemyślenia
Thx, że tu zaglądasz, szeroko już było zrobione, ale w HDR, a tam chmury i las odgrywały "główną" rolę - #629 foto 349.
--- Kolejny post ---
U mnie górki są mocno spłaszczone i take fale niekiedy się ogląda:
354) Na falach - niby tapeta do PC-ta
--- Kolejny post ---
355) O zachodzie przypadkiem brudne niebo :), czyli landszaftowo
--- Kolejny post ---
356) Obrazek ze szkła manualnego, stary Vivitar 70-150/3,8 - czasem to szkiełko mnie zaskakuje, zrobione na 3,8.
Książ bez HaDeeRa bardziej mi się podoba. Jedynie kadrowanie mogłoby być trochę szersze - jeśli mogę jakąś uwagę. ;)