Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Kolego,
podpowiedz jak to zrobić, żeby ostrzył przy f/8.
Próbuję od jakiegos czasu, ale nie działa.
Być może są jakieś ustawienia, których dotychczas nie rozszyfrowałem.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Musisz rozróżnić dwie sytuacje:
1. ostrzenie podczas kadrowania przez wizjer optyczny,
2. ostrzenie w trybie Live View czyli podczas kadrowania na ekraniku LCD.
W sytuacji nr 1 korpus 70d ustawia ostrość do f/5.6. Gdy mamy zestaw f/8, np. szkło f/5.6 + extender 1.4x, można oszukać korpus zaklejając odpowiednie styki extendera. W efekcie jakoś tam AF działa, do statycznych kadrów na pewno się nada przy odrobinie cierpliwości i wprawy.
W sytuacji nr 2 nie trzeba nic kombinować, korpus 70d ustawia ostrość do f/11. Jest nieco pewniej niż przez wizjer, niekoniecznie szybciej. Generalnie im ciemniej, tym gorzej.
Pytanie do posiadaczy 70D. Czy również macie problem z pyłem i kurzem na lustrze, ogólnie w środku aparatu (za wyjątkiem matrycy)? Wcześniej miałem 40D, przez 5 lat nie zebrałem tyle kurzu wewnątrz co przez ostatnie pół roku w 70D (szkieł nie zmieniałem)...
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W efekcie jakoś tam AF działa, do statycznych kadrów na pewno się nada przy odrobinie cierpliwości i wprawy.
W sytuacji nr 2 nie trzeba nic kombinować, korpus 70d ustawia ostrość do f/11. Jest nieco pewniej niż przez wizjer, niekoniecznie szybciej. Generalnie im ciemniej, tym gorzej.
Dokładnie tak, ale u mnie po zalepieniu styków i tak nie działa AF, próbuje - ale nie wyostrzy na 300/4 z TX x2.0 jest f8.
Przywykłem i ostrzę ręcznie, wówczas działa potwierdzenie ostrości z puszki i zainstalowany ML pokazuje przestrzeń ostrości.
Uzywanie LV jest dość irytujące, bo detakcja kontrastu jest powolna nawet z limiterem.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Dokładnie tak, ale u mnie po zalepieniu styków i tak nie działa AF, próbuje - ale nie wyostrzy na 300/4 z TX x2.0 jest f8.
Przywykłem i ostrzę ręcznie, wówczas działa potwierdzenie ostrości z puszki i zainstalowany ML pokazuje przestrzeń ostrości.
Uzywanie LV jest dość irytujące, bo detakcja kontrastu jest powolna nawet z limiterem.
Mam wrażenie, że nie piszesz o 70d?
Mam 70D i po zaklejeniu styków AF działa wolniej ,ale przy dobrym świetle nie ma problemów ,natomiast na LV wszystko pięknie działa nawet bez zaklejania i nie zauważyłem żeby detekcja kontrastu była powolna (używam TC 1.4x II z 100-400 L IS USM).Podobnie jak jotes25 uważam ,że coś nie tak z Twoim 70D.
Ja również mam problem z dobrą regulacją obiektywów pod 70D. Szczególnie przy jasnych szkłach np. Sigmie 30mm 1,4A - podczas fotografowania z podglądem na żywo jest w porządku. A przy uzywaniu wizjera jest niestety loteria z trafianiem. Czy ktoś z forumowiczów znalazł rozwiązanie problemu ? :) Pozdrawiam!!!
A to już chyba wina Sigmy i jej "legendarnie dobrej" współpracy z puszkami Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
A to już chyba wina Sigmy i jej "legendarnie dobrej" współpracy z puszkami Canona.
Niestety z innymi obiektywami np. 17-50 jest również problem, w sensie też loteria ...
A co akurat z tą Sigmą jest nie tak ? Nie słyszałem nic na temat tego szkła :)
No właśnie. Sigma 17-50 też słynie z tragicznej współpracy z puszkami Canona w zakresie fazowego AF. Front i backfocusy nie do uregulowania we wszelkich możliwych kombinacjach. Oczywiście podobno można raz na jakiś czas trafić na dobry egzemplarz Sigmy ale trzeba przebierać. Też się kiedyś napaliłem na 17-50 jako doskonałą alternatywę beznadziejnie drogiego Canona 17-55. Ale lektura wypowiedzi użytkowników tego szkła skutecznie mnie do tego zniechęciła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
No właśnie. Sigma 17-50 też słynie z tragicznej współpracy z puszkami Canona w zakresie fazowego AF. Front i backfocusy nie do uregulowania we wszelkich możliwych kombinacjach. Oczywiście podobno można raz na jakiś czas trafić na dobry egzemplarz Sigmy ale trzeba przebierać. Też się kiedyś napaliłem na 17-50 jako doskonałą alternatywę beznadziejnie drogiego Canona 17-55. Ale lektura wypowiedzi użytkowników tego szkła skutecznie mnie do tego zniechęciła.
Tylko akurat tutaj mam na myśli Tamrona 17-50 VC :) Ale problem który opisuję pojawia się również np. na jasnej 50tce 1,8 od Canona.