Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtko
= Natomiast w 24L osłona szybko złapała luz i potrafiła się przekręcić bez zbytniej ingerencji. Dodatkowo zaokrąglone końce tulipana podobnie jak w 35L uniemożliwiają odstawienie obiektywu wraz z osłoną bagnetem do góry.
jest na to prosty sposób. Moja osłona od 24LII od nowosci w szafie, a używam tej od 24-105L - mniejsza i dużo bardziej praktyczna
Rozumiem dlaczego tak się dzieje. Po prostu uważam, że nawet w kwocie 2000 powinna być osłona w zestawie. Filtr, monopod i aparat... [emoji14]
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Niby to tylko kawałek plastiku, który wart jest jedna dziesiata ceny, ale jakoś całe Chiny Ludowe razem z Hongkongiem nie potrafia zrobić tego naprawdę dobrze. Te osłony zastępcze sa tańsze, niby używalne, działaja, ale nie pasuja tak tobrze jak oryginalne, sa brzydsze i badziewniejsze. A przecież to powinien być taki świetny biznes....jak tusze do drukarek. Niby kolorowa woda jak do jaj wielkanocnych w cenie złota, a jednak podrobić trudno...
Coś w tym jest, bo chińczyk z 85/1.8 urwał się przy wyciąganiu szkła z ciasnej torby...
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Skoro za osłonę można wyrwać kwotę nie do pogardzenia w porównaniu z cena obiektywu, to tak się robi. Natomiast niezależnym, czyli kundelkom akurat bardziej się opłaca użyć tego jako bonusu.
Chciałem kiedyś dokupić osłonę do sigmy 70-200/2.8 HSM. Cena oryginału to coś ponad 130 zł było... a chińczyki nie mieli
130 to nic, zobacz ile kosztuje osłona do 35/2 IS :-D
W 85 1.2 czy 1.8 samo rozwiązanie mocowania osłony budzi niepokój.
Zaskoczyło mnie właśnie po kupnie 85LII, gdy zorientowałem się, jak instaluje się i jak kręci się w kółko osłona p.słon.
Najlepsze rozwiązanie jest w 24-70 c. Tam osłona dodatkowo chroni wysuwający się tubus, a tulipan umożliwiał postawienie na nim nawet szkła zapiętego pod korpus. Niestety takie rozwiązanie zajmowało sporo miejsca w torbie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtko
W 85 1.2 czy 1.8 samo rozwiązanie mocowania osłony budzi niepokój.
Dlaczego? Przecież osłona nie pełni funkcji pancerza stalowego tylko osłony przeciwsłonecznej :).
Ja jej nie odpinam, bo szkło dość ciężkie i po odpięciu od body stawiam na osłonie. Czytałem gdzieś, że stawianie tego obiektywu na wysuniętym tubusie AF niejednokrotnie kończyło się uszkodzeniem napędu. Najlepiej przed odpięciem wsunąć tubus.
To tylko moje skrome zdanie. Wolę takie osłony i mocowanoe jak w 50L. Co do stawiania szkła na osłonie, to dałem ten przykład, bo kilka razy mi się to zdarzyło tak postąpić. Teraz praktycznie nie mam eLek i co za tym idzie osłon :( Problem sam się cudownie rozwiązał.
"wszyscy mają mambę-mam i ja":D a tak poważnie to prosze o redę jaki futerał lowepro zakupic na to szkło z normalnie załozoną osłoną? (biorę pod uwagę 11x14, ale nie wiem czy nie za duży)