Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Musi być trochę inna konstrukcja, bo Manfrotto głowice kulowe robi w ramach jednego odlewu jako całość. Konkurencja zaś przeważnie składa głowice z dwóch połówek i choć kształt końcowy jest zbliżony, to jednak siłą rzeczy rozwiązania muszą być różne.
Nie mam większego doświadczenia z głowicami konkurencji ( bawiłem się nimi tylko przez chwilę ) - przeważnie rozwiązania budżetowe. Droższe konstrukcje konkurencji GITZO czy SIRUI z pewnością są bardziej innowacyjne, ale ja nie zamierzam wydać 1000 - 1600PLN na głowicę.
Zbyt rzadko ostatnio zdarza mi się używać statywu i nie ma sensu aż tyle inwestować.
Kupiłem wskaźnik laserowy i :
- zamontowałem na swoim nalepszym zestawie statywowym z założonym obiektywem 70-200/4, pozycja pozioma
- środkowa kolumna nie wysunięta
- plamka na ścianie 9 metrów od statywu, w pomieszczeniu, nic się nie rusza, warunki optymalne
-odchodzę pod ścianę, odczekuję trochę, naciskam zdalny wyzwalacz
.... i plamka (na ścianie) drży, mało bo mało ale drży. A ja dobieram maksymalnie dobre obiektywy !
Dopiero wyzwalanie z 2sec zwłoką (na RC-6) załatwia sprawę. Uff
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Kupiłem wskaźnik laserowy i :
- zamontowałem na swoim nalepszym zestawie statywowym (na obiektywie przymocowałem wskaźnik)
- środkowa kolumna nie wysunięta
- plamka na ścianie 9 metrów od statywu, w pomieszczeniu, nic się nie rusza, warunki optymalne
- LV
-naciskam zdalny wyzwalacz
.... i plamka drży, mało bo mało ale drży. A ja dobieram maksymalnie dobre obiektywy !
Dopiero wyzwalanie z 2sec zwłoką (na RC-6) załatwia sprawę. Uff
jp
na 1-ce czy 5-tce?
na 5
To było pierwsze podejście, jutro różne :
- pozycje aparatu
- drugi (podróżny) zestaw
- 1Ds2 po naładowaniu acu
- ....
jp
PS
Muszę dzisiaj przemyśleć Specyfikację testów i ją spisać
Jakaś podpowiedź ?
Do najdłuższego obiektywu (chodzi by środek ciężkości był jak najdalej od osi mocowania do statywu) przymocowany jest wskaźnik laserowy , drgania plamki obserwowane na ścianie 9 metrów od statywu, wyzwalanie zdalne. Pomieszczenie zamknięte, brak wpływu czynników zewnętrznych wymuszających drgania statywu.
Pracuję nad Specyfikacją Testów, są 2 (na razie) cele :
- jak dla (danego) posiadanego statywu+głowica fotografować by drgania spowodowane lustrem + migawką najmniej się przeniosły na jakość zdjęcia
- jak szybko ocenić jakość techniczną statywu i głowicy
Wiem już, że :
- body leży na stole = brak obserwowanych drgań plamki na ścianie spowodowanych przez lustro + migawkę
- głowica kulowa, w pozycji portretowej są znacznie większe drgania plamki niż w pozycji pejzażowej
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
- głowica kulowa, w pozycji portretowej są znacznie większe drgania plamki niż w pozycji pejzażowej
parafrazujac stary zart fanboyow Apple'a z czasow telefonow gubiacych zasieg: "zle trzymacie" ;)
nadal polecam:
nie jest to moze wybitnie tania przyjemnosc, ale w porownaniu z czasami gdy do wyboru byl tylko Kirk czy RRS,
jest wrecz nieskonczenie lepiej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
parafrazujac stary zart fanboyow Apple'a z czasow telefonow gubiacych zasieg: "zle trzymacie" ;)
nadal polecam:
http://www.luminous-landscape.com/images8/rrs1.jpg
nie jest to moze wybitnie tania przyjemnosc, ale w porownaniu z czasami gdy do wyboru byl tylko Kirk czy RRS,
jest wrecz nieskonczenie lepiej ;)
Wiesz, mam już jakieś głowice z szybkozłączą.
Ta szybkozłączka jest podpięta na stałe do body.
Bywa tak, że na danym punkcie mam ograniczony czas, nie wiem wcześniej czy ujęcie pionowe czy poziome będzie lepsze.
Wpinam do gniazda i ustawiam.
I co teraz z rozwiązaniem które proponujesz ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wiesz, mam już jakieś głowice z szybkozłączą.
Ta szybkozłączka jest podpięta na stałe do body.
Bywa tak, że na danym punkcie mam ograniczony czas, nie wiem wcześniej czy ujęcie pionowe czy poziome będzie lepsze.
Wpinam do gniazda i ustawiam.
I co teraz z rozwiązaniem które proponujesz ?
jp
L-bracket to jest z definicji nic innego niz uniwersalna szybkozlaczka. taka na raz z obu stron.
chcesz kadr poziomy - wpinasz aparat dolna szyna. chcesz pionowy - obracasz i wpinasz aparat ta lewa (tak jak na rysunku).
tak, wymaga to wypiecia aparatu do zmiany orientacji. ale korzysc ze stabilnosci jest ogromna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wiem już, że :
- body leży na stole = brak obserwowanych drgań plamki na ścianie spowodowanych przez lustro + migawkę
jp
Czyli nie ma to jak stary dobry woreczek z grochem :p
No dobra Panowie, przekonaliście mnie do eksperymentów i zobaczę jak będzie z moim nowym zestawem. Tak się składa, że mam taki wskaźnik laserowy do prezentacji :)
Czy to przypadkiem nie jest tak, że w momencie wyzwolenia i tak pojawią się te drgania i co w przypadku jak damy szkło np. C 70-200 z IS-em - czy poradzi sobie ?