Odp: Fujifilm FinePix X100
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
A widzisz, ja z kolei w piątce zwykle walczę z magentą, więc to może być kwestia gustu.
Twojego RAWa widzę mniej więcej tak:
Faktycznie na kobiecie jest odrobinę żółto, ale wydaje mi się, że to efekt odbicia światła od stołu.
Dla porównania wrzucam coś ze swojej kolekcji:
W ogóle fajne kolory dla X100 daje DXO Optics. Na defaultowych ustawieniach jest praktycznie w 99% zgodny z Provią z aparatu. Ciągle się biję z myślami, czy go nie zakupić (ciężko porzucić LR).
Szkoda, że Fuji nie daje softu, który renderowałby JPEGi algorytmami z puszki. Niby jest opcja w aparacie, ale na dłuższą metę to droga przez mękę i nie ma sensu...
Cytat:
Zamieszczone przez
tomdz
Szkoda, że Fuji nie daje softu, który renderowałby JPEGi algorytmami z puszki. Niby jest opcja w aparacie, ale na dłuższą metę to droga przez mękę i nie ma sensu...
Od roku wałkowany problem użytkowników X100. Fuji robiło jeszcze soft zgodny JPGami z aparatu dla luster. Był to plugin do ich przegladarki. Potem chciało mieć bardziej profesjonalny soft i weszło we współprace z SilkyPix - no i mamy to co mamy.
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
Nie mam teraz softu do obróbki, żeby cokolwiek powiedzieć, ale masz niestetety przyzwyczajenia z Canona i tyle. Ja aż tak na X100 akurat w temacie skóry nie narzekałem, ale np. w M9 strasznie nie lubie skóry i ogólnie po kilku latach z Canonem zwyczajnie chyba rozumiem obrazek z Canona. No ale...trzeba z tym jakoś żyć, bo wielkość robi swoje, a z czasem wyuczyć się nowych plików.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomdz
A widzisz, ja z kolei w piątce zwykle walczę z magentą, więc to może być kwestia gustu.
Twojego RAWa widzę mniej więcej tak:
Faktycznie na kobiecie jest odrobinę żółto, ale wydaje mi się, że to efekt odbicia światła od stołu.
Dla porównania wrzucam coś ze swojej kolekcji:
W ogóle fajne kolory dla X100 daje DXO Optics. Na defaultowych ustawieniach jest praktycznie w 99% zgodny z Provią z aparatu. Ciągle się biję z myślami, czy go nie zakupić (ciężko porzucić LR).
dzięki za wołanie - ja dochodzę do bardzo podobnych efektów
też mam wrażenie, ze w 5D jest za dużo magenty, ale kolory z Fuji + ACR po prostu są brzydkie
Twoje zdjęcie ma dobre kolory skóry, mniej różowe niż Canon i dobrze na tym wychodzi
zapewne po prostu było inne światło
niestety, kolory to rzecz która mnie najbardziej boli w Fuji
Cytat:
Nie mam teraz softu do obróbki, żeby cokolwiek powiedzieć, ale masz niestetety przyzwyczajenia z Canona i tyle. Ja aż tak na X100 akurat w temacie skóry nie narzekałem, ale np. w M9 strasznie nie lubie skóry i ogólnie po kilku latach z Canonem zwyczajnie chyba rozumiem obrazek z Canona. No ale...trzeba z tym jakoś żyć, bo wielkość robi swoje, a z czasem wyuczyć się nowych plików.
też prawda, że to zawsze kwestia przyzwyczajenia
Ja właśnie wysłałem mojego X100 do serwisu. Rewelacyjny wizjer optyczny stał się bardziej hybrydowy - jednocześnie wyświetla się podgląd cyfrowy i działa optyczny. Kadrowanie w wizjerze stało się trudne, chociaż zdjęcia aparat nadal robi. Zobaczymy co na to Fuji, aparat ma jeszcze sporo gwarancji.
ja ostatnio zauważyłem ze w wizjerze jest kilka paprochów,napisałem w piątek do serwisu czy mi to wyczyszczą
jak na razie czekam na odpowiedź,a jak w waszych sztukach ?
Posiadam od kilku tygodni X100 używany egzemplarz docelowo kupiona dla żony ale na razie Ja się nią bawię ;) i faktycznie są jakieś paprochy ale nie przeszkadza mi to zbytnio (nie będę jeszcze do serwisu odsyłał - btw ciekawe jak wygląda serwis Fuji Polska). Martwi mnie natomiast fakt, że brakuje oprogramowanie do wywoływania RAW-ów ktoś może radzi sobie z tym ?
Jestem na etapie zrobienia nowych profili do ACR - może choć trochę będzie to wyglądać jak jpg z aparatu. Na razie DxO daje ładne kolory.
Serwis odpisał że bez problemu w ramach gwarancji wyczyszczą,ale w sumie przemyślałem i jak na razie nic nie będę wysyłał,na fotach tego nie widać,gwarancji jeszcze mam sporo,jak łyknie więcej paprochów to im to podeśle