Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
He, he, a landszafciarze to używają AF do czegoś?? ;)
do lenistwa :)
ale nie no... osobiscie chwale sobie ten opcjonalny ficzer.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
to oczywiście DPAF ma oba subpiksele identyczne. W międzyczasie pojawiło się sporo różnych patentów Canona (np. heksapixel), a i pewnie także podobnych do opisanych przez Ciebie. Lektura patentów jest bardzo specyficzna, a to co przedstawiają różne witryny z cyklu xxxrumors, to niestety najczęściej kompletne pomieszanie z poplątaniem (i stąd biorą się potem takie rewelacje jak 200-600/5.6).
tego rodzaju pomieszane piksele byly kiedys w Fuji S5Pro jesli mnie pamiec nie myli. dawalo to zauwazalna poprawe swiatel.
a co do patentow i mediow... oczywiscie, nie musisz mnie przekonywac, ze w mediach nawet jesli siedza osoby rozumiejace co czytaja, to i tak podlegajace presjom marketingowym, zeby przemalowywac myszy i sprzedawac jako slonie desktop. wiec 200-600/5.6 mnie nie dziwi. moze f/2.8 by mnie zdziwil :) ale tez nie jakos drastycznie
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A tymczasem pojawił się rumor Tamrona o rzekomym 115/1.4 VC na Photokinie. Niestety raczej tylko rumor...
...jak 85/1.8IS i 100/2IS - Canona - 2 lata już minęło i nic.
Chociaż ten 105/1.4VC to może być ta twoja przepowiednia i oddźwięk - 135/1.8VC ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
...jak 85/1.8IS i 100/2IS - Canona - 2 lata już minęło i nic.
Chociaż ten 105/1.4VC to może być ta twoja przepowiednia i oddźwięk - 135/1.8VC ;-)
Canon produkuje tak wiele patentów optyki, że przewidywanie na ich podstawie produktów praktycznie mija się z celem. Odniosłem wrażenie (może mylne), że Tamron jest mniej "rozrzutny" i łatwiej o pewne wnioski.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
do lenistwa :)
a co do patentow i mediow... oczywiscie, nie musisz mnie przekonywac, ze w mediach nawet jesli siedza osoby rozumiejace co czytaja, to i tak podlegajace presjom marketingowym, zeby przemalowywac myszy i sprzedawac jako slonie desktop. wiec 200-600/5.6 mnie nie dziwi. moze f/2.8 by mnie zdziwil :) ale tez nie jakos drastycznie
Na lekturę patentów nie pozwala mi czas, a bardzo często również wiedza. Chętnie poczytałbym "przetrawione" przez kogoś kto ma pojęcie. Jest jeden dobry blog o sensorach, ale niekoniecznie zorientowany na fotografię, a w szczególności Canona. Innymi słowy, brak mi dobrego źródła.
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Na pewno rewolucji nie będzie, ale coś przydatnego w bardzo specyficznych przypadkach. Ludzie się strasznie nakręcili na tą opcję i myślą że to drugie Lytro - mogą się niemiło rozczarować.
Lytro się nie spodziewam, ale cieszy jakieś realne wykorzystanie DP (nie twierdzę że to temat na każde zdjęcie ale DP zaczyna coś robić bo dotąd miałem wrażenie że nic nie robi, oprócz kłopotów oczywiście) - widział ktoś jakiś bardziej teoretyczny opis tej zmiany płaszczyzny ostrości przez DP - chętnie przeczytam bo z wypowiedzi na forum nie bardzo wynika jak to niby miałoby działać :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Lytro się nie spodziewam, ale cieszy jakieś realne wykorzystanie DP (nie twierdzę że to temat na każde zdjęcie ale DP zaczyna coś robić bo dotąd miałem wrażenie że nic nie robi, oprócz kłopotów oczywiście) - widział ktoś jakiś bardziej teoretyczny opis tej zmiany płaszczyzny ostrości przez DP - chętnie przeczytam bo z wypowiedzi na forum nie bardzo wynika jak to niby miałoby działać :mrgreen:
Nie napotkałem nigdzie w komentarzach, opiniach na nic co byłoby wiarygodne, więc też jestem ciekaw.
BTW Cena jednak zapowiada się w granicach 16 tys :(.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Przetwarzanie obrazów to nie moja specjalność, ale domyślam się, że skorygowany obraz będzie wyliczany za pomocą całkiem skomplikowanej transformacji tradycyjnego zapisu (RAW) i zapisu informacji o ostrości (DPRAW). Więc oprócz pojemniejszych kart pamięci i dysków przyda się też szybszy procek na biurku lub kolanach. Do tego stopnia, że nie sądzę, żeby 5d4 mógł sam wyprodukować skorygowanego JPGa. Choć kto wie, DLO już ponoć sam potrafi zrobić...
P.S. Pamiętam jak po prezentacji 70d przedstawiciele Canona odmówili odpowiedzi na pytanie czy podczas odczytu obrazu z matrycy DP odczytywany jest każdy subpiksel osobno czy zsumowana wartość. Teraz wiadomo już dlaczego.
P.S.2 Miło byłoby gdyby okazało się, że 70d, 80d i 7d2 uzyskają również taką możliwość (DPRAW). Abstrahując jednak od możliwości technicznych, to niestety z marketingowego punktu widzenia raczej nie ta bajka ... :lol:
Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto. Za takie pieniądze, uczciwie i szczerze mówiąc to oczekiwałbym puszki klasę wyższej niż 5d. Przynajmniej z rumorsów nie wynika nic, co miałoby dać jakiś wielki bonus w stosunku do mk3 w kwestii fotografii naturalnie. Dual Pixel jakoś mnie nie rusza, a już na pewno nie za taką dopłatą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto. Za takie pieniądze, uczciwie i szczerze mówiąc to oczekiwałbym puszki klasę wyższej niż 5d. Przynajmniej z rumorsów nie wynika nic, co miałoby dać jakiś wielki bonus w stosunku do mk3 w kwestii fotografii naturalnie. Dual Pixel jakoś mnie nie rusza, a już na pewno nie za taką dopłatą.
Ja przechodzę z classica, więc dla mnie głównie liczy się w tej chwili AF i matryca.
Po pracy z 7d2 czasami ciężko się wraca do starej piątki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Przetwarzanie obrazów to nie moja specjalność, ale domyślam się, że skorygowany obraz będzie wyliczany za pomocą całkiem skomplikowanej transformacji tradycyjnego zapisu (RAW) i zapisu informacji o ostrości (DPRAW). Więc oprócz pojemniejszych kart pamięci i dysków przyda się też szybszy procek na biurku lub kolanach. Do tego stopnia, że nie sądzę, żeby 5d4 mógł sam wyprodukować skorygowanego JPGa. Choć kto wie, DLO już ponoć sam potrafi zrobić...
P.S. Pamiętam jak po prezentacji 70d przedstawiciele Canona odmówili odpowiedzi na pytanie czy podczas odczytu obrazu z matrycy DP odczytywany jest każdy subpiksel osobno czy zsumowana wartość. Teraz wiadomo już dlaczego.
P.S.2 Miło byłoby gdyby okazało się, że 70d, 80d i 7d2 uzyskają również taką możliwość (DPRAW). Abstrahując jednak od możliwości technicznych, to niestety z marketingowego punktu widzenia raczej nie ta bajka ... :lol:
Jakiś uczony w piśmie jest potrzebny - może akustyk ogarnia matematycznie temat - ja kiedyś co prawda popełniłem pracę z przetwarzania obrazów, nawet ponoć się podobała ale to było dość dawno :mrgreen:.
Ogólnie to pewnie jest jak piszesz normalny obrazek z polączonych pikseli oraz dodatkowa informacja z odległością od płaszczyzny ostrości (bo to da się wyciagnąć z dual piksela dla każdego pixela) plus dekonwolucja, pytanie czy taka informacja wystarczy do sensownego obliczania obrazów w innych płaszczyznach ostrości - niektóre pluginy (topaz?) mają takie filtry do poprawiania ostrości ale one chyba zgadują tą odległość (lub przesunięcie) - wydaje się że to jest zależne od obiektywu - czyli trzeba wiedzieć jak obiektyw rozmywa - albo twierdzić że i tak rozmywają podobnie (tak twierdzą chłopaki co do DLO podtawiają informację z innego obiektywu wpisując w exifa ze zamiast podłego 70-300 za 400 zł mają elkę za 4000zł :mrgreen: i jakoś to im działa lub wydaje się im że działa - kto to wie).
potencjalne zastosowania duże typowo np. macro z focus stackingiem z jednego zdjęcia :) pytanie w jakim zakresie to będzie działać :) nie mówiąc o trywialnej korekcie słabo trafionego zdjęcia.
widzę rownież pewne problemy
DPP - nie przepadam zwykle włączam raz po pojawieniu się nowej wersji i to jest ostatni raz :mrgreen:
Tylko wybrane obiektywy (podobnie jest z DLO) :mrgreen:
Oczywiście tylko obiektywy canona (o to nasza ulubiona firma może zadbać) - na szczęście moja S50A trafia za każdym razem :mrgreen:
ale se pospekulowałem
Jeśli chodzi o zwiększanie ostrości to te pixele DP mogą pozwolić na użycie w algorytmach wyostrzania - ale z blura nie zrobią ostrego zdjęcia, to ciężko sobie wyobrazić, natomiast w drugą stronę - dodać blura wyglądającego jak bokeh będzie dużo łatwiej.