Odp: W czym nosić sprzęt - część II
Mam 5D(grip)+35/2 +70-200 + 50/1.8 i 400D(grip)+samyang8. Przy czym jestem na tyle leniwy, że chcę mieć fisza zawsze podpiętego pod body, żeby nie tracić czasu i od razu wyjąć i focić. Do tego trochę akcesoriów itp. Delta Traveler za mały się okazał. Nie chciały dwa body wejść.
Nie wiem, dlaczego, ale cambags.com nie działa i nie mogłem tam poszukać jakichś testów tego lowepro flipside 400. Na szczęście jest jeszcze taschenfreaks. Nie jestem powiem, czy mój sprzęt się tam pomieści...
A do Delty Travelera jednak się pomieściłem... ale strasznie niewygodnie leży na plecak. Przypomniałem sobie dlaczego po wycieczce do Paryża ćpnąłem go w kąt. Nie na mój wzrost. Niższej osobie jednak powinien pasować.
Wystrzelone z armaty!
Pytanko ...
Podpowiedzcie w czym zmieszczę 5d z gripem z zapietym 24-105, 100-400, 70-200/2.8, 17-40, 50/1.8 i lampę, tak zeby jeszcze zmiescily sie jakies ciuchy (polar, kurtka i 1,5l wody) w góry. Chodzi o plecak.
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Pytanko ...
Podpowiedzcie w czym zmieszczę 5d z gripem z zapietym 24-105, 100-400, 70-200/2.8, 17-40, 50/1.8 i lampę, tak zeby jeszcze zmiescily sie jakies ciuchy (polar, kurtka i 1,5l wody) w góry. Chodzi o plecak.
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Ja się pakuje do czegoś takiego:
Naneu K5 Carl Battreall - YouTube
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Pytanko ...
Na pewno chcesz brać te cięższe tele w góry? Ja złaziłem kawał Świata z 5D + grip z 24-105, 35/1.4, 70-200/4IS, 580EX z dyfuzorem w Lowepro CompuRover AW. Bardzo wygodny, a górna cześć plecaka pozostaje na prywatne rzeczy. Tylke że całość (sprzęt foto + plecak) waży 9kg. Więcej sprzętu w góry bym nie zabierał.
Może komuś przyda się szybka rozpiska pokrowców Lowepro :)
Lowepro 9x9 cm mieści:
- C 15/2.8
- C 50/1.4 z założoną osłoną p/s
Lowepro 9x13 cm mieści:
- S 35/1.4 z założoną osłoną p/s
- C 85/1.8 z założoną osłoną p/s
- C 16-35L bez osłony
- C 24L bez osłony
- C 135L bez osłony.
Lowepro 11x14 cm mieści:
- C 16-35L z założoną osłoną p/s
- C 24L z założoną osłoną p/s
Od siebie dodam:
model 2s:
SAmyang 14/2.8 pasuje idealnie w szerokości, u góry nieco wolnego miejsca, z dekielkiem już ciasno, ale wchodzi.
35L z założoną osłoną - pasuje na styk, ideał.
85/1.8 z założoną osłoną - luz po bokach i nieco u góry.
na upartego da się nosić EXII 430/580, po złożeniu do kształtu litery "L" :)
Podobne pytania się pewnie powtarzały, ale kluczowej frazy (ryanair) w historii wątku, ani na całym CB nie znalazłem za wiele przy dyskusji o plecakach.
Co polecicie jako plecak:
- fotograficzny, ale funkcjonalny też, jeśli aparatu w nim nie noszę
- aby zmieściły się: Canon 60D, dwa niewielkie zoomy (T17-50, C55-250), stałka, lampa, ale także laptop, kindle i parę drobiazgów.
- rozmiar akceptowalny przez ryanair (55 cm x 40 cm x 20 cm) - mają tę słynną klatkę na bagaż podręczny, więc to jest wymóg ostry.
- wygląd jak najmniej wskazujący na "bogatą" zawartość
- uchwyt na statyw mile widziany
Dzięki z góry!
Burton Resolution. Tylko te wymiary musiałbyś dokładnie sprawdzić.