Ja kupiłem aku Hahnel 3 lata temu, cisnę z niego co się da:) i nie widzę żeby zmniejszyła się jego pojemność...chodzi jak ta lala;) a kupiłem z polecenia CB:D
Wersja do druku
Ja kupiłem aku Hahnel 3 lata temu, cisnę z niego co się da:) i nie widzę żeby zmniejszyła się jego pojemność...chodzi jak ta lala;) a kupiłem z polecenia CB:D
Sprawa jest prosta, to nie wiek zabija akumulatory tylko ilość cykli a ta ściśle jest związana z ilością robionych zdjęć. Oryginały kupują raczej zawodowcy bo liczy się pewność działania a koszt zakupu jest mniej istotny. Zamienniki kupują raczej amatorzy, którzy przez pięć lat zrobią może ze 100 tys. zdjęć co oznaczać będzie około 100-200 cykli akumulatora a tyle akumulator wytrzyma spokojnie.
Tak masz racje.
Chodziło mi bardziej o to, że kupując zamiennik renomowanej firmy chcemy, a może bardziej życzymy sobie żeby działał tak samo dobrze jak oryginał co w wielu przypadkach nasze życzenia się spełniają:)
Ja zakupiłem zamiennik Hama LP-E6 i jestem zadowolony, a dodatkowo mam 5 letnią gwarancją co raczej gwarantuje w miarę dobre wykonanie. Oczywiście zgadzam się z wasza opinią że pojemność ogniw zmniejsza się w miarę używania ale gwarancja raczej jest na mechaniczne wady niż pojemność.
Z zamiennikami (przynajmniej w moim doświadczeniu z LP-E6) jest taki problem, że elektronika czasem błędnie określa pojemność i naładowanie akumulatora. W przypadku moich Phottixów dopiero po około 10 cyklach bateria pada zupełnie pokazując około 10% naładowania. Wcześniej aparat potrafił się wyłączyć mimo, że bateria raportowała 60% naładowania. Trzeba mieć tego świadomość i nie brać "świeżaków" prosto ze sklepu (np. po pierwszych dwóch ładowaniach) do krytycznych zastosowań.
hahnel powiadasz.
mam teraz dość ambitne zadanie kupienia nowego akumulatora do starego 350D: chodzi o NB-2LH. o ile dobrze pamiętam, to aparacik przerobił kilkanaście zamienników i dziś nie działa już żaden - działa jedynie i to całkiem dobrze oryginalny akumulator kupiony z aparatem (ile już będzie miał? sześć lat?).
dlatego pytanie - co i gdzie kupić jako zamiennik NB-2LH?
żeby było to dobry i nowy akumulator, nie leżak magazynowy.
szukać właśnie hahnela?
Ja mam Batimexa, po dwóch latach ciągnie równo z orginalnym, czteroletnim Canonem.
Hahnel jest dobry ale bardzo drogi. Taki LP-E4 do 1Dynek potrafi kosztować 95% ceny oryginału :-)
Batimex to rozsądna propozycja. Moje BP-511 od tego dystrybutora pojemnosć zaczęły tracić po około trzech latach intensywnego użytkowania, często w niekorzystniejszych warunkach.