Nadal są na poziomie najprostszych lustrzanek. Co do wymienionych obiektywów, zgoda. Natomiast np. cenę 20/1.7 widzę na poziomie 500-700 złotych.
Wersja do druku
Nadal są na poziomie najprostszych lustrzanek. Co do wymienionych obiektywów, zgoda. Natomiast np. cenę 20/1.7 widzę na poziomie 500-700 złotych.
To szkło nie jest ciche do video i jest wolne jak na cdaf, ale póki co nie ma konkurencji ze strony Nex, warto zauważyć, że jakie szkła E Sony są każdy widzi - za duże nie konkurencyjne do Panasa, Zeiss może poprawić tylko optykę, o cenie nie wspominajmy.
Poza tym jakie są otwarte szkła nawet Zeiss (do A) pokazują sample w necie. A ta 20mm kąsa już od... 1.7
Dwa.
Gdzie jest konkurencja dla tej 14mm? Widziałeś MTF? Czy wiesz, jak toto jest ostre z dala od centrum na f/2.5? - przypomnę: jedno z marzeń użytkowników starej 24L...
Zobacz E16/2.8 nawet na granicy formatu m/43... optyczny żart z użytkowników
Ta 14mm to ciemnica, ale za to masakra od f/2.5 i żeby było śmieszniej (dla Sony) nie tylko w centrum, ale i na krawędzi.
Sorry panie i panowie, ale takich szkieł jeszcze długo w Canonie nie będzie - piję do jotesa i jego 500-700zł. W EOS tylko dyszle eL a jak ktoś chce standard do Rebela to... stary dyszel 35L za grubą kasę. Tu już nie chodzi o Nikkora i Sony, tu chodzi o Sigmę 30/1.4 - ile lat ten grubasek jest na rynku? Ztcp to od czasów 20D...
Spadek cen 7-14 i 14-140: ponownie gdzie jest konkurencja?
14-140 za moment dostanie nowy soft poprawiający i tak szaleńcze tempo AF...
Ile na wejściu kosztuje 18-200 OOS i jakiż to - ponownie - dyszel.
A taki GH1 (1 EV gorszy od Nex powyżej 1600) z 14-140 tylko $ysiaka - tu masz swoją obniżkę cen...
Jak pisalem to co Ty Gietrzy na Olympusclub, na samym poczatku u43 - to twierdzili, ze szalony jestem.
Z czasem, jak wiecej testow i sampli sie pojawilo - zrozumieli, ze lustrzanki ENTRY LEVEL, wszelkie KITY, SZKLA NIE-L - w zdecydowanej wiekszosci sa DALEKO za tym co jest w stanie dac u43, szczegolnie jesli chodzi o ostrosc oraz aberracje (szklarnia). Plus bezproblemowy AF (zapominasz calkowicie o kalibracji i ograniczeniu do kilku punktow). Plus bardzo slaby filtr AA. Plus swietny EVF w G1\GH1 - bez porownania dajacy lepszy komfort pracy niz male dziurki w lustrach ENTRY LEVEL.
Tutaj teraz Ty spotykasz ten sam opor materii i niewiare.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
_
A ludzie co chwile sie dziwia, ze jak porownuje u43 - to do puch typu 5D a szkiel L.
Bo tylko do tego ma to sens porownywac. Nie do puch entry level, szkiel nie-L (poza nielicznymi wyjatkami).
Zawodowcy to bardzo szeroki termin. Ja na przykład nie pałam do posiadania pełnej klatki. W zupełności wystarczy mi format 4/3. używam głównie 100 ISO tak, że problem szumów dla mnie nie istnieje. Póki co bezlusterkowce nie robią na mnie żadnego wrażenia. Natomiast jeśli pojawi się coś na miarę CONTAX G1 lub G2 albo KONICA HEXAR to pewnie zacząłbym zbierać kasę. Ale myślę, że mi to raczej nie grozi.
Ja ciekawy jestem nadchodzacego Fuji X100 Sergiusz.
Co do konkurencji do Panasa 20/1.7. Nie miałem na myśli Canona. Na allegro można kupić na przykład nowe Samsungi 30/2 po 500 złotych jeśli ktoś zainteresowany :) (nie mam nic wspólnego z aukcją).
Taka niedocena tego naprawdę fajnego szkiełka wynika z promocji fotopajaca, który dodawał naleśnika za 1zł przy zakupie nx10. Dla posiadaczy NX5 to świetna okazja, bo kit jest bylejaki w krótkich ogniskowych i choć nadaje się do video, to dla mnie mogłoby go nie być.
Jestem ciekaw tej nowej 20-stki. Jak jakość będzie na poziomie 30/2, a cena allegro 500, to łykam bez zmrużenia.
A to chyba, że tak, zasugerowałem się twoją wypowiedzią z #638.
NX imho to #1 w evil'ach, głównie ze względu na fajną szklarnię (obecną i przyszłą).
Jeśli ten trend utrzymają: fajne szkła za fajne pieniążki to można nawet przeboleć sensor i filmy - dwie porażki NX, kiedyś w końcu nauczą się i tego.
Ciekawe czy Canon zdąży z "ef-s 35/1.8" przed NX 20/2.8? ;)