Jeśli tylko nie oczekujesz zgodności obrazu na monitorze z wydrukiem - to oczywiście możesz kupić praktycznie wszystko, szczególnie na matrycy xVA/IPS ;)
Wersja do druku
Teraz się żachnąłeś :cool:
Chyba, że tzw.monitor dla fotografa, faktycznie determinuje tylko ta zgodność kolorystyczna?
Pewnie nie, więc powiedz proszę jak wygląda uproszczona lista ważnych cech. Można dodać do tego wagi i wtedy laicy jak ja, będą mieli ułatwione zadanie przy wyborze.
Domyślam się, że dla kogoś kto zajmuje się tym profesjonalnie nie jest to może łatwe, bo poniżej pewnej jakości wszystko to szmelc.
Z tym, że jak ktoś taki jak Ty tego uczciwie nie wypośrodkuje, to jesteśmy skazani na słabą jakośc, lub nieuzasadnioną drożyznę /dla mnie to monitor powyżej 2tyś!/.
Nie we wszystkich modelach co prawda, ale tak, Eizo dostaje matryce od Samsunga. Trzeba tylko zaznaczyć, że Samsung SDI robi te wyświetlacze wyłącznie dla Eizo. Takiego samego wyświetlacza nie znajdzie Pan w żadnym innym monitorze.
A co do wad pikseli, to chyba dość nagłe pojawienie się sporych ilości podejrzanie tanich Eizo, jest wystarczającym wytłumaczeniem.
P.P.S.
I teraz mam ciekawostkę: zarówno mój stary DAYTEK CRT, jak i nienowy IIYAMA LCD (nigdy niekalibrowane) bez trudu przeszły test "szarego rzeźnika", a mój nowiutki EIZO na tym teście poległ dając szare paski z kolorowymi przebarwieniami.
Będę musiał - niestety - zając się regulacją, kalibracją, profilowaniem itd.itp.
Ból głowy. :confused:
Ale i tak lepsze to, niż martwe piksele. :mrgreen:
moby
Witam. Chcialem tylko napisac, ze juz nikomu nie bede marudzic w kwestii wyboru monitora!! Zakup dokonany - nowe Eizo S2431 stoi na moim biurku od wczoraj:) Wszystkim, ktorzy pomogli serdecznie dziekuje. Monitor prezentuje sie naprawde super nie zaluje ani zlotowki na niego. Jesli nie drukujecie swoich zdjec to polecam wlasnie ten monitor, podswietlenie akurat w moim egzemplarzu rowne, zero martwych pikseli no i super regulacja jasnosci. Kolory prezentuja sie bardzo ladnie i to prosto po wyjeciu z pudla a takiej czerni to Nec 2690 moze tylko pozazdroscic!! Jesli macie jakies pytania pisac smialo chetnie odpowiem.
Pozdrawiam
A co powiecie o tym : http://pcarena.pl/page/84609/2/NEC-M...wymiar-jakoci/
TN o szerokim gamucie ?
Chociaz specjalista ze mnie zaden to bym nie ryzykowal martyca TN i wszytko jasne...