Ja mam AMD i wiem, że zmienię w tym roku na Intela :mrgreen:
Wersja do druku
Zgodnie z oczekiwaniami i w Twoim osobnym wątku zrobił się standardowy mętlik.
Tak więc by nie tworzyć precedensów, zgodnie z Pkt 3. Regulaminu - połączyłem.
Skoro możemy mieć wielki "mętlik" o plecakach, torbach czy monitorach to i wszelkie prośby o 'konkrety' proszę pisać w jednym, dedykowanym wątku, bo tworzenie kilku (nastu, dziesięciu, set) wątków tworzy tylko jeszcze większy mętlik.
Lepiej zapytaj do którego peceta da się tyle wsadzić, bo wszystkie porządne systemy operacyjne tyle obsłużą (UNIX).
Tylko największe serwery (te oparte o x86) łykną tyle RAMu. Przy dzisiejszych kościah (8GB to MAX) musiałbyś mieć 32 gniazda DIMM.
Inne duże (np. Power) serwery łykają do 4TB RAM i bez problemu tyle widzi system operacyjny.
A wracając jeszcze do ekonomii, pojawił się ciekawy artykuł z porównaniem 17 procesorów (Intela i AMD):
http://techreport.com/articles.x/16570
Kupilem ostatno dysk 500GB Samsung, wrzucilem na niego dosc duzo zdjec. Dzis przegladajac je ZoomBrowserem przeskakiwalem szybko pomiedzy katalogami i w pewnym momencie jeden z nich sie nie otworzyl oraz pojawil sie "dymek" o tresci:
"System Widows - Opozniony zapis nie powiodl sie
Sysetm Widows nie mogl zapisac wszystkich danych dla pliku H:\$Mft. Dane zostaly utracone. Powodem tego bledu mogla byc awaria sprzetu komputerowego lub polaczenia sieciowego. Sproboj zapisac ten plik w innym miejscu."
Nie da sie otworzyc zdjec znajdujacych sie na nowym dysku chociaz widac zawartosc partycji. Po resecie dysk (nowy) w ogole nie jest wykrywany...
Dopiero odlaczenie drugiego starego dysku powoduje ze nowy jest wykrywany przez plyte i pozniej podpinam stary i juz sa widoczne oba.
Oba dyski SATA.
Czy ktos z kolegow spotkal sie z czyms podobnym i jest mi w stanie pomoc?
Nie wiem, jak długo jeszcze będziesz czekał na 100-procentowe potwierdzenie, ale powiem Ci, że moje niezaktualizowane dyski zaczęły kilka dni temu wariować, w wyniku czego padła mi jedna partycja pracująca w RAID0. Żadna strata bo to tylko taka turbo przestrzeń robocza (dane mam na bezpieczniejszej konfiguracji RAID) ale stres był. FW zaktualizowałem. Póki co - spokój.
Ściągnąłem SD1B i zainstalowałem na razie na jednym dysku, poczekam parę tygodni i wrzucę też na drugi, zewnętrzny.
Podpowiedź dla posiadaczy nowszych płyt: żeby płytka z updatem wystartowała, trzeba powyłączać wszelkiego typu AHCI, native SATA itp., przestawić wszystko w "legacy" i wyłączyć software RAID (jak ktoś używa, to ma... problem ;-))
A tak poza tym, ciekawostka... kawałek loga z bootowania przed upgradem:
Kod:ata2.00: HPA detected: current 2930275055, native 2930277168
ata2.00: ATA-8: ST31500341AS, SD17, max UDMA/133
ata2.00: 2930275055 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (not used)
ata2.00: WARNING: device requires firmware update to be fully functional.
ata2.00: contact the vendor or visit http://ata.wiki.kernel.org.
Porządny system:Cytat:
Zamieszczone przez http://ata.wiki.kernel.org
- Wie o problemie i jak go obejść (kosztem zmniejszenia wydajności - wyłączenie NCQ)
- Ma listę potencjalnie zagrożonych dysków
- Jeśli wykryje takowy, to przełącza go w "bezpieczny" tryb
- ... i poinformuje o problemie, podając linka do WWW
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Quad Q9550 2.83 GHz 1,1k
2x Samsung SpinPoint F1R 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 0,5k
Kingston HyperX DDR2 4x 2GB 800MHz CL5 (2x2x2x2) 0,5k
Gigabyte GA-EG45M-DS2H 0,4
Zasilacz ATX 650W CHIEFTEC CFT-650A-12B 0,4 k
Gigabyte GeForce 9800GT 512MB DDR3 256bit TV 2DVI D-Sub PCI-E 0,5k
Optiarc DVD+/-RW AD-7173A 0,1k
Asus TA-U21 Black 0,3k
=3,8k
Monitor
NEC P221W 1,9k
fotoedycja i zabawa z filmami spod 5d2
wszystko zgrane czy cos wymieniac?
Subiektywnie i w wielkim skrócie - ramy na OCZ/Patriot/Geil . Monitor na Eizo S1932/2031/2231 .
ramy ok, pytanie dlaczego monitor nie moze byc neca? w sumie zalezy mi na tych 500, bo chce zostac w 22"
Wiem, ze po kalibracji bedzie z nim wszystko gralo, ale jezeli faktycznie to felerny wybor to moge zmienic
A co z reszta ?
Jakie dyski pod raid najlepiej ( takie ciche bym wolal, bo komputer bedzie stal w moim pokoju i nie chce zeby pozniej mi psul nerwy przy jakichkolwiek operacjach)?
poza tym
gdzie najlepiej kupic te wszyskie podzespoly ?