pytanie mam macowcy :)
jaki jest szybki probrogram to przegladania zdjec na pc uzywalem breeze browse ale co do maca ??
darek
Wersja do druku
pytanie mam macowcy :)
jaki jest szybki probrogram to przegladania zdjec na pc uzywalem breeze browse ale co do maca ??
darek
Najszybszy to chyba systemowy "Podgląd". Do szybkiego przeglądanie zdjęć używam i nie narzekam. Jeśli wiele zdjęć to zaznaczasz te, które chcesz otworzyć i na jednym klikasz 2x. Otwiera wszystkie. W pasku z boku (konfigurowalne) masz miniatury. Jeśli cały ekran to skrót: cmd+shift+f i już.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A żeby podejrzeć jedno zdjęcie na szybko to klikasz na zdjęcie (1x-czyli tylko zaznaczasz) i spacja.
O ile pamiętam to w samym tym wątku były prośby o informacje jak używać Linuxa do obróbki zdjęć itd. Wczoraj napisałem szybki przewodnik: http://canon-board.info/showthread.php?t=66013
dodam tylko, że linux postawiony jest na laptopie ThinkPad T61 ze stacją dockującą, dzięki czemu monitor podpięty jest przez DVI.
No i chyba jest pierwszy laptop którego można używać do obróbki.
Toshiba Qosmio x500. Poniżej gamut wyświetlacza - zaznaczony jako monitor. Ten drugi to AdobeRGB. To jest dla L=50 ale bardzo podobnie jest w całym zakresie.
Aha - displayu nie daje się skalibrować i1d2 - niestety potrzebny jest spektrofotometr. Fabrycznie ma, jak zwykle podbity niebieski.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam jeszcze. Wizualnie w porównaniu z monitorem typu "stacja graficzna" to dalej jest trochę wyblakłe ale i tak jest super w porównaniu z przeciętnym lapkiem.
Gamut gamutem, ale byłbym wdzięczny za podejrzenie profilu po kalibracji tego cuda.
[QUOTE=Janusz Body;849958]No i chyba jest pierwszy laptop którego można używać do obróbki.
A Lenovo W700??
Dobra matryca wbudowany kalibrator...