Tam trolowanie, wszystko jest dla ludzi nawet sony!
Wersja do druku
Tak wyglądają trzy przykładowe pliki RAW zapisane w formacie *.cr3 czyli tym nowym formacie z kompresją otwarte pod najnowszą wersją Digital Photo Professional o numerze 4.9.0.0 z podkręconym "Shadow" na 5, "Brightness adjustment" na 3 i powyłączanymi wszystkimi ulepszaczami oprócz "Gamma adjustment" który zostawiłem tak jak sobie program życzył. Wybrałem je ze względu na różnicę w ISO no i że było co w nich rozjaśniać:
Pliki RAW pochodzą stąd https://www.photographyblog.com/revi...preview_images gdzie jest napisane:
1.Cytat:
Ahead of our full review, here are some sample JPEG and Raw images and a 4K movie taken with a full production version of the brand new Canon EOS R compact system camera and the RF 24-105mm f/4L IS USM lens.
We've also included the entire ISO range from 100 to 40000, plus the Hi1 and Hi2 settings too.
UPDATE: We've now updated our gallery with more sample images taken with the RF 24-105mm f/4L IS USM and RF 50mm f/1.2L USM lenses, plus the EF 85mm f/1.4 and EF 70-200mm f/2.8 lenses with the use of the new EF-EOS R adapter.
2.
3.
Śmiech to zdrowie, tak więc do oporu śmiać się proszę ;) Patologią i frustracją nazwałbym raczej zamykanie się w szklanej kuli ze "swoim systemem". Tak, wiem... też mam znajomego który ma już bodaj 15-ego nissana bo ufa tej marce od czasu jak zrobił prawo jazdy i kupił swoje pierwsze wymarzone autko w salonie (nówka sztuka). Dla producenta taka osoba to SKARB, choć ja bym użył z goła (lub z ubrana) całkiem innego określenia.
Weś ić stond ! Daj ludziom kochać to co robią, to co mają i na co ich stać. Idź se kochaj swoje sony i bądź szczęśliwy, ale rób to gdzie indziej.
p.s tu przez takich jak ty czy jakiś tam mike nawet sobie pożartować nie można bo od razu - trole autostrady FANOBOYYYYYEEEE
"Swojego" RAWa do obróbki w LR wziąłem z tego samego źródła: canon_eos_r_24.cr3.
Wybierałem ISO 100 bo klasyczny banding to domena niskich ISO.
Na twoich obrazkach widać, że i na ISO 125 i na ISO 1600 są zielone paski więc to raczej nie klasyczny banding tylko coś innego. W LR jest tak samo jak w DPP więc to nie problem wywoływaczki.
Mam nadzieję, że soft to generuje i poprawią firmware.
Pojawiły się sample porównawcze na dpreview. Generalnie całość wygląda baaaaaaaaaardzo podobnie do 5D mkIV.....
https://www.dpreview.com/reviews/can...sions-review/5
@sven widzę na giełdzie, że masz 5dmkIV. Jak możesz, powiedz proszę, czy AF w R-ce jest lepszy od tego w 5-tce na LV (single/face). Chodzi mi głównie o trafienia na jasnych szkłach.
Z tego co piszą po internetach to AF jest zupełnie wystarczający ale nie łudźmy się standardy 1D to nie są ;).
Dla mnie bardziej ciekawe są szczegóły dotyczące wizjera. Szczególnie jak pracuje gdy na matrycy jest już mocno podbite iso. To mnie strasznie wkurzało w Sony. Tam przy wysokich iso obraz jest wyraźnie zaszumiony w wizjerze - na mnie działa to destrukcyjnie, bo zamiast skupiać się na kompozycji myślę o technikaliach. To jedna z rzeczy które bardzo mnie dotąd zniechęcały do ML.