Takie cuda w erze lub w Nikonie lub za pomocą PW , Janghoo itd itp ;-)
Wersja do druku
Wielkie dzięki za odpowiedź.
A jeśli o cuda chodzi, to brat ma Samsunga i może nim lamę wyzwolić, tak więc do Nikona i Ery jeszcze i Samsunga trzeba dołożyć. ;-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Manfred: PW?
5DII nie ma wbudowanej lampy, przy pomocy której mógłby bezprzewodowo sterować lampami zewnętrznymi. 7D i 60D już to umożliwiają. A do sterowania bezprzewodowego zawsze można użyć radiowego nadajnika.
Witam mam pytanie odnośnie zmiany sprzętu posiadam aktualnie 40d wraz z obiektywem 17-55 f/2.8 IS chciałbym to sprzedać dołożyć i kupić piątkę i 24-70 :)
Pytanie brzmi jak byście chcieli mi to polecić to jak byście mnie zachęcili ??
bo zastanawiam się czy będę widział różnice i ogólnie jak będę odbierał nowa piątkę :)
Jak chcesz, żeby cię ktoś zachęcał do zmiany sprzętu, to wal do marketingu canona :P
chodzi generalnie czy będę widział różnice :)
Będziesz.
Definitywnie będziedz
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
*będziesz
Jak nie wiesz czy będziesz widział różnicę, to nie będziesz widział różnicy. :P
Panowie jeszcze jeden napisze o widzeniu różnic w tym wątku i posypią się kartki.
Zamordyzm !
cze! sluchajcie.. moze zly temat ale po czesci trafia w sedno.. mam do wyboru 1Ds mark III za 11-12 tysiecy albo 5dmkII za 6tys i 85L 1.2 MK II tez za 6tys. czyli ten i ten komplet wyjdzie mnie 12:) na codzien pracuje w studio na 5DmkI i 70-200 i 50mm 1.4 i jestem w rozterce:) pracuje w 95% w studio. pomożcie :)
bobas ---> Ja bym brał MkII i szkło. Przynajmniej na jednej rzeczy nie stracisz. Body to wiadomo, za 5 lat dasz dziecku do zabawy a szkło będzie nadal piękne i młode :)
Ja też bym wybrał ten drugi zestaw bez zastanowienia :)
ale czy 11 tys za 1ds mark III to nie idealnie malo ?:)
za używkę ze stanów to chyba normalna cena.. ostatnio poproszony zostałem przez jednego z kolegów z forum o pomoc w ramach "pomocnej dłoni" o przetestowanie w Kielcach właśnie 1Ds3 - zwłaszcza że sprzedawca tu na forum nie ma najlepszej opinii (domyślcie się kto to :mrgreen: ).. stan puszki co najmniej bardzo dobry, wszystko ok.. cena 10500 zł.. więc jak się poszuka to się da..
a co do tematu to do bym brał puszkę i szkło
11 tys to nie duzo, ale czy nie lepiej 5d II i dołożyć do szkła ?
kwestia czy potrzebujesz takiego AF/fps...
Mam pytanie do użytkowników 350'ek, którzy się przesiedli na 5 lub 5 mk2. 350 do asów AF nie należy, a o AF 5 też się naczytałem. A jak Wy porównujecie te dwa układy AF? Chodzi mi szczególnie o boczne punkty AF.
W jednym dniu przesiadłem się z 350D na 40D+5D1 i powiem tyle-nie myślałem ani sekundy nad porównaniem AF tych puszek. Obrazek z piątki spowodował, że nic inne nie było istotniejsze. 40D sobie leżało, teraz mam 5D2 i również nie porównywałem działania AF (znów jakoś obrazka). Po prostu trzeba robić zdjęcia i starać się robić to jak najlepiej tym co się ma. :-D
Co zrobisz jeśli ktoś napisze, że AF z 350D jest lepszy :mrgreen: kupisz 7D? W rękach miałem i w życiu bym nie zamienił mojej puszki na 7. Fakt, sportu nie cykam.
Zaliczyłem taką przesiadkę 350->5dI ale to było tak z 5 lat temu, wiec czas pewnie zatarł bezpośrednie wrażenia ale z tego co pomiętam subiektywnie, boczne AF w 350były gorsze niż w 5dI, natomiast boczne w 5dII, który użytkuję od 3 lat są wg mnie lepsze od 5dI.
Nie ukrywam, że i o 7D myślałem, ale szumy na wyższych iso w porównaniu z 5'ką jakoś mnie zniechęcają. Przyzwyczaiłem się do AF 350, co nie znaczy że chciałbym w następnym korpusie mieć taki sam lub gorszy - dlatego właśnie pytam. Jeśli jeszcze ktoś chce się podzielić swoimi doświadczeniami - zapraszam, nie krępujcie się ;)
5d2 lepszy AF, jak również bardziej widoczne jego działanie (większy wizjer, płytsza GO), zatem podwójnie lepszy :P
Operacja tuning
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...21_417067.html
Jednym tak, a innym nie.
Nigdy mi się nie zdarzyło przypadkowe przełączenie, ale są tacy, którzy mieli taki przypadek.
Wymiana kółka na to z "przyciskiem" (w 7d na życzenie, albo za jakąś opłatą wymieniają w serwisach)
Ludzie gdzie sie ustawia synchronizację lampy błyskowej na drugą kurtynę ? Przeleciałem wszystkie C.Fn i nic nie ma. Natomiast w sterowaniu zewnętrznym Speedlite jest zakładka Nastawy C.Fn w Speedlite, ale pisze mi że nie można wyświetlić tego menu, niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy. Lampa jest załączona, typ 420EX.
Używam 580EX II i tam jest to opcja lampy - tym samym guzikiem, którym włączasz tryb Hs. Powtórne naciśnięcie uruchamia błysk na drugą kurtynę.
Różnica między 580EXII a 420EX jest zasadnicza. 420EX nie ma w sobie opcji ustawiania synchronizacji (poza HSS) i tylko C.Fn. w body może zmienić sposób synchronizacji.
To dlaczego ta opcja w body jest nieaktywna ? A może "piątka" nie obsługuje tej lampy ?
5D, czy 5DmkII ? MarkII na pewno będzie obsługiwał.
TTL działa orzy robieniu zdjęć ? Może masz tylko styki brudne ?
Ok, chyba już to znalazłem. W lampie trzeba wyłączyć tryb synchronizacji H i wtedy w body w nastawach lampy uaktywnia się opcja Tryb synchronizacji z wyborem pomiedzy z 1 zasłoną lub 2. Jeśli tego w lampie się nie wyłączy to opcja w body jest na szaro i nieaktywna. Natomiast nastawy Cn F Speedlite cały czas są nie dostępne. Tam można grzebać chyba dopiero od modelu 430EX w górę.
Czy to koniec produkcji piątki?
http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?...&PCID=43177_24
Hmmm faktycznie dziwne to jakieś... E-cyfrowe są jednym z większych sklepów więc nie bardzo rozumiem taki ruch....
Więc jeśli nie ma jakiegoś innego wytłumaczenia to przyczyna może być tylko jedna... A właśnie miałem na celowniku ten aparat... Teraz kwestia czy warto czekać czy nie... Może być jak z 50D > 60D...
Proponuję ICH o to spytać.
No co? 1 marzec za kilka dni ;-)
a nie 1 kwietnia?