canon 60d 1100$
nikon d7000 1200$
czytajac spec nikona nawet slepy wybierze lepsze (bo wyczuje metalowy korpus? hehee)
a tak powaznie canon 60d sie sprzeda ale za 800$.
Wersja do druku
canon 60d 1100$
nikon d7000 1200$
czytajac spec nikona nawet slepy wybierze lepsze (bo wyczuje metalowy korpus? hehee)
a tak powaznie canon 60d sie sprzeda ale za 800$.
eeee, na dobre zdjęcie patrzysz ?
http://a.img-dpreview.com/news/1009/...Mgbody_2_l.jpg
Taki prawie 7d w korpusie prawie tak małym jak 550d. Czyli rewelacyjna sprawa. Od jakiegoś czasu przemawiają do mnie nowości nikona.
A czy ty widziałeś że on ma na kółku nastaw Mirror Lock-up ? :mrgreen:
Btw dla mnie D7000 szok.
+shutter lag 50ms (d3 43ms)
+39 AF points ale pewo ustawione jak w d700
+dual slot card
+kołko nastaw jak w semipro :) !
-uszczelniony nie jest.
ogolnie jestem w ciezkawym szoku ..
wniosek był na podstawie tego poniżej, co i tak nie daje pełen magnezowej obudowy, ale jest lepiej:
He he he mało mnie rajcują nowości, ale specyfikacja D7000 bardzo fajna 100% pokrycia kadru w tym segmencie rynku brzmi prawie jak sen :), uszczelniona metalowa obudowa obudowa :), nie to zeby mnie to ruszało uważam że plastik fantastik też może być dobrze zrobiony, firmy najwyraźniej zamieniły segmenty miejscami. jestem zadowolony że coś takiego wychodzi bo może zmusi to canona do konkurowania rzeczywiście istotnymi cechami produktu a nie tylko niezdrowo przerośniętą matrycą. Szczególnie to 100% porycie kadru - super a jednak się da w tej cenie. W natłoku śmieciowo - jednorazowych produktów jest jak światło w tunelu.
Kilka sampli z nowego nikkora 35/1,4:
http://imaging.nikon.com/products/im...14g/sample.htm
Niestety, żadne zdjęcie nie zostało zrobione na maks. otwartej przysłonie :mrgreen:
Ślepa próba (na później) dla kogoś kto ma/będzie miał dostęp do 60D i D7000.
Ustawić aparaty na Auto, dać pierwszej napotkanej osobie i poprosić by zrobiła fotki jak ty/dzieci/ktoś będzie biegał w kółko, w kierunku do aparatu, czy takie dziecinne harce.
and the killer is... dead, co oczywiście nie zmienia faktu, że sytuacja przypomina deja vue D300 vs. 40D i:
- sprzedaż będzie przynajmniej na zakładanym poziomie (imho większym, ze względu na filtry te obecne i pewnie kilka dodatkowych w nowym fw)
- bardzo szybko pojawią się rabaty
- bardzo szybko Canon puści następcę, nawet kosztem pożarcia 7D (proponuję ten sam układ AF jako opcję minimum)
- puszki z drugiej ręki, po zakładanej szybszej premierze 70D, będą perełkami na półce cena/możliwości.
A w ogóle to jestem w szoku: rewelacyjny AF, nowy światłomierz, wizjer bajka i jeszcze lag z jednocyfrowych - no comments
I 5dII - nasz system, powoduje u mnie frustracje. Ciekawe co teraz wymyślą managerowie z C... , by udowodnić swoim klientom, że jeśli nie kupią 3 letniej puszki za 20 parę tyś PLN, to nie będą mięli FF z porządnym AF... Nie wiem jak Wy, ale ja czuję się delikatnie mówiąc, robiony w bambuko...
wydawac by sie moglo, ze decyzje odnosnie wyboru systemu podejmuje sie swiadomie ;)
jak wybierałem ten system, byłem przekonany że będę focił cropem i zoomami (nawet ich kilka kupiłem). Teraz fotografuję w zasadzie tylko FF i stałkami ;-) Punkt widzenia zależy od punktu siedzienia ;-)
Fajny to by ten aparat był gdyby nie dali matrycy 16 mpix. Już po zdjęciach przykładowych widać, że jakość obrazka jest podobna do tego co produkują nasze 18mpix matryce. Czyli generalnie gó.. w porównaniu z 350D/20D.
Ale też nie przebije jakości obrazowania starych puszek, bo to nie jest możliwe.
No wygląda na to, że Nikon właśnie zabił kurę znosząca złote jajka. Ciekawie się to układa. Nie rozumiem tego ale być może stanie się jaśniejsze w obliczu następnych premier.
Cholera.
To jest naprawdę zaje.....FAJNA pucha.
Wreszcie w puszce segmentu entry pojawiły się konkretne nowości. Co prawda cena wejściowa jest dość wysoka ($1200), ale obstawiam, że z początkiem 2011 zacznie spadać do przyzwoitego poziomu 3000-3500pln/body.
Czuję niemałą zazdrość - na polu bebechów i ergonomii, ten aparat bije WSZYSTKIE Canony poniżej 1D, 1Ds, i 7D (oczywiście nie mam na myśli fizycznych rozmiarów bo jest malutki, tylko kilka milimetrów przewagi nad 550D).
Teraz czekam na pierwsze testy i opinie nt. jakości obrazka. Jeśli nie będzie można rozróżnić jakości D7000 przyrównując do 550D czy 60D to ja chyba wysiadam na następnej stacji.
o! korpus prawie magnezowy.. podobnie jak w 30D.. chociaz w 30stce przod, a wlasciwie jego czesc, jeszcze jest z metalu...
Jest jeszcze jeden fajny drobiazg w D7000 ale to chyba wszystkie Nikony tak maja... ten znacznik na gornym LCD ktory informuje o aktualnie wybranym punkcie AF ... Taka mala rzecz a bardzo przydatna.
Pamietam ze w analogowej 50tce bylo cos w ten desen, chociaz tam byly az 3 punkty AF..
'ciekawy' sklep .. sprzedaja cos co nie istnieje
Brawo Nikon! Jeszcze tylko kilka fajnych szkiełek i nie będę się już dłużej zastanawiał. Chyba, że Canon wreszcie weźmie się do roboty.
Tak, wiem. Mój kumpel ma D3 i zastanawiał się nad przesiadką na 1dmkiii właśnei ze wzgldu na ceny szkieł. Teraz kupuje dwie nowe stałki N. Myślisz, że N, wypuszczając kilka jasnych stałek na tym poprzestanie i odpuści sobie segment "bieda L"? A jak widać premiera goni premierę, więc pewnie nie każą nam długo czekać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym stałki canona idealne nie są i nowości N są często lepsze optycznie. Canon wprawdzie potrafi robić szkła, ale ich cena powala i nie różni się od cen N (np. nowy 70-200 2.8 IS II - od ładnych paru miesięcy na rynku, a cena specjalnie nie spadła), więc taki 35 1.4L II już taki "taniutki" nie będzie.
Przepraszam, nie sprawdzałem ostatnio - trochę jednak spadła :-?
pod wzgledem woluminu sprzedazy - tak, masz racje.
pod wzgledem przychodow - za diabla. Canon przez recykling materialow (*cough* 9-polowych ukladow AF *cough*) i doba logistyke, ma:
1. niskie koszty produkcji
2. sprzet dostepny na magazynie.
wskutek p.1 osiaga duze przychody na mniejszym woluminie sprzedazy. biorac pod uwage fakt, ze aktualnie w dzialce foto Canona wciaz trwa faza "srodkowa polka" (a Nikon jest w przeciwfazie - dol i gora), to nie jest to wynik zly. przyszlosciowo Nikon generuje nieco wiecej niewolnikow systemowych, i to jest jego korzysc.
efekty p.2 sa takie, ze uzytkownicy, ktorym Nikon dal 1-2 lata temu fajne D3 teraz wk* zgrzytaja zebami, bo zakupienie bez mala kazdego powaznego lensa do tego sprzetu graniczy z cudem i wymaga cudow na kiju, wlacznie chyba z daniem * szefowi Nikon USA czy gdzie tam.
generalnie: Canon sprzedaje mniej, ale zarabia wiecej, bo ma lepsze marze. i to jest niestety ta zla wiadomosc, bo to utwierdza jego ksiegowych w przekonaniu, ze dobrze kombinuja. co bynajmniej nie daje nadmiaru optymizmu co do kreatywnosci i inowacyjnosci nowych modeli Canona. i moje marzenie o sensownie rozwiazanym MLU w 5D mkIII nieodmiennie pozostaje w gronie takich marzen jak Scarlet Johanson, zarabianie z landszaftow lub chocby zobaczenie Yeti ;)
np. tutaj
To może trochę OT \Komu jasną stałkę od nikona?
http://cgi.ebay.com/Zoomar-Muenchen-...item255b028d96
Fakt, to byłem ja. Natomiast od tamtej pory troszkę zmieniły mi się warunki w których pracuję (szybkość obróbki ma duże znaczenie, wtedy się męczyłem bo mi komp nie dawał rady, nie byłem w stanie obrabiać RAW, musiałem jechać na JPG). Jednak cały czas kolorystyka to jest jedna z głównych rzeczy na jakie zwróciłbym uwagę, zastanawiając się nad ponownym kupnem Nikona. Czekam na testy.
No i cały czas wspominam jak pięknie pracował AF. Używałem każdego punktu jaki sobie wymyśliłem i zawsze trafiło (o ile ja czegoś nie spartoliłem podczas kadrowania). Każdy punkt trafiał. Powiedz to inżynierom Canona ;)
Hmmm, co do D7000. Tak, 60D to plastikowa zabawka.
Najbardziej "wkurzył" mnie podwójny slot na karty i grip z joystickiem :evil:
Czemu u C. nawet piątka nie ma tych ficzerów? Czemu nie ma żadnej FF puchy z szybkim af, buforem i serią? Wystarczyłoby mi takie 5D z af z 40D i seria na tym poziomie. A nie kombinowanie po polsrodkach, 5DII i szukanie zajechanej 1DII do szybkich akcji.....