Wypowiedź o 10 latach dotyczyła Canona ogólnie, więc i r6.
Wersja do druku
Co z tego, że kosztuje te 8tys., jak nie wiadomo kiedy pójdzie Ci migawka w tym aparacie. Dodam, że potrafi paść bardzo szybko nawet po kilku tysiącach klatkach. Zajrzyj na fora. Tam jest sporo tematów odnośnie padniętej migawce. Mam Sony A73 od 2.5 roku i po nieco 2 latach padła mi. Na zdjęciach z bardzo krótkimi czasami zaczęły pojawiać się jasne pół okręgi. U innych jest jeszcze gorzej. Przed kosztami uratowała mnie 5letnia gwarancja w gratisie.
juz wspominalem , ze przyszedlem na swiat z pewna wrodzona wada.
nie bardzo rozumiem ludzi myslacych i piszacych nielogicznie.
nawet nie ma sensu komentowac , ale wyjatkowo.
jakim to cudownym tokiem myslenia wysuwasz wniosek , z na podstawie mojej oceny jednej wypowiedzi jednego ignoranta , twierdzacego , iz " lepiej ze aparat nie ma Displeya , gdyz sie nie rozbije" , nalezaloby wszystkich fotografow uznac za ignorantow , mimo iz nie znamy ich pogladow na ten temat ?
uprawiasz zwykla Demagogie wynikajaca z braku dysycpliny wewnetrznej w toku rozumowania.
--- Kolejny post ---
to swiadczy o tym , iz sony jest przewidujacy udzielajac 5- cio letniej gwarancji. brawo sony . nikt nie wie kiedy padnie migawka w aparacie.
to moze byc jutro , a moze nigdy za naszego zycia
aby wyciagac jakies ogolne wnioski nalezy znac dane statystyczne.
mnie migwaka nie padla w canonie za to monitorek po dwoch latach i gwarancji juz nie mialem.
w nikonie pamietamy akcje naprawy migawek i to nie w jednym egzemplarzu a w calych seriach.
na strachu robi sie pieniadze , przyznaja to np sami producenci programow antywirusowych ( np mr Kaspersky ).
z obawy przed uszkodzeniem karty ludzie domagaja sie dwoch slotow , podnoszac tym samym cene aparatow , gdy tymczasem prawdopodobienstwo padniecia karty jest wielokrotnie mniejsze od uszkodzenia migawki. Mimo to jakos nikt nie domaga sie migawki zapasowej w aparacie.
Sam jestem ciekaw danych statystyczych na temat awaryjnosci sony ( innych producentow zreszta tez ) , ale chyba nie ma podstaw by mowic, ze sony jest jakosc wyjatkowo awaryjny. Do dzisiaj pracuja pierwsze a7 bezawaryjnie.
Slowem - bez danych statystycznych to jest zwykle blablanie przyslowiowej Baby na targowisku.
Bez zrodla stytystycznego nie odwazylbym sie czegokolwiek twierdzic na temat niezawodnosci jakiegokolwiek producenta.
Moge powiedziec , ze wspolczesne aparaty sa bardziej niezawodne niz uzywane kiedys analogowe zenity , pataktici , zorki itp , itd.Robi sie tym wielokrotnie wiecej zdjec.
Bardzo dobrze , ze sony trzyma w ryzach ceny aparatow. najwyzsza niezawodnosc w postaci c1d lub N6 kosztuje ok 30000 zl , a jakoscia obrazowania nie odbiega od aparatow za 8000 zl.
wole aparat za 8000 zl , ktory robi swietne zdjecia niz za 20000 , ktorego ze wzgledu na cene z sufitu nie kupie.
Sadze , ze nie jestem jedynym takiego zdania.
kolejka wynika nie z duzego zapotrzebowania a z faktu , ze podaz jest nizsza od potrzeb.
przy potrzebie 1000 000 egzemplarzy i produkcji 2000 000 kolejki nie bedzie
przy potrzebie 100 egzemplarzy i produkcji 50 kolejka bedzie.
znane sa bajki firm tlumaczacych sie opoznieniach w dostawie z powodu duzych potrzeb , a dostawy w ogole jeszcze nie nastapily.
Produceni informowali iz z powodu covid produkcja bedzie ograniczana.
A najprawdopodobniej przyczyna nie jest bezposrednio covid , a fakt ze w tym czasie banki trudniej finansuja przedsiewziecia.
Najwiekszym ograniczeniem produkcji jest zawsze ograniczenie wynikajace z kapitalu obrotowego.
jesli nieprawda Jest - jak insuujesz - to co napisalem , ze kolejka wynika z faktu, iz podaz jest za niska w stosunku do potrzeb , tzn Prawda musialoby byc , ze kolejka wynika z niskich potrzeb w stosunku do zbyt wysokiej podazy. Ze poniewaz produkuje sie za duzo w stosunku do potrzeb , wiec istnieje kolejka.
c5mk2 , mk3 schodzily jak cieple buleczki i kolejki nie bylo.
kolejna bzdura jak zreszta zwykle.
w ciagu ostatnich kilku miesiecy wsrod setek postow , moze znajdziesz ze 3 ,4 wypowiedzi w ktorych wyrazam opinie iz r5 jest relatywnie do mozliwosci zbyt drogi ( podobnie jak kiedys uwazalem tak samo w przypadku c5mk4 - i jest to aparat b. rzadki).
jednoczenie kilkukrotnie wyrazilem opinie, iz nizsze R-ki Maja cene fair.
poczawszy od RP do R6 uwazam, ze ceny sa wywazone i adekwatne do mozliwosci aparatow a takze mozliwosci rynku.
w tym watku nie uwazam , zeby 8000 zl za sony bylo okupione jakas szczegolna zawodnoscia aparatu.
nie ma na ten temat danych statystycznych - zeby taka hipoteze snuc.
Natomiat wiecej osob zdecycuje sie na zakup aparatu tanszego z 5-cio letnia gwarancja , nawet gdyby byl bardziej zawodny ( czego do konca nie wiemy na pewno o ile bardziej - jesli to Prawda w ogole ) , niz aparatu za 20 000 - przeszacowany - ktory nawet przechowywany jak jajko, po 5 - latach sie zdekapitalizuje , dajac przy tym porownywalna jakosc obrazowania.
osobiscie przy porownywalnej jakosci obrazowania i podobnych mozliwosciach uznalbym za rozsadniejszy wybor aparatu tanszego.
takie sa obiektywne fakty.
a tak juz pomijajac Meritum - dlaczego wciaz sie czepiasz moich wypowiedzi ? Uwazasz , ze nie mam prawa do wlasnego zdania ? Ma byc konieczne takie jak Twoje?
uwazam ze opinia iz lepiej ze aparat nie ma moinitorka , gdyz dzieki temu mniej sie moze rozbic jest glupia. W takim momencie przerywam czytanie , gdyz nie interesuja mnie wynurzenia ignoranta - w dodatku opinia ilustrowana kotletem ( zreszta slabawym). tak samo lepiej zeby nie mial IBIS ,gdyz tez mniej do popsucia itd , najlepiej posostac w epoce kamienia przedlupanego , zeby nie uszkodzily sie narzedzia do lupania kamienia.
EDIT - proszę bez komentowania użytkowników.
Zapytaj Googla:
https://www.google.com/search?q=sony...hrome&ie=UTF-8
1.440.000 wyników. Faktycznie nie ma problemu :-)
Za R5 dopłaca się za być może najlepsza obecnie matrycę i za 45 Mpx. Oraz dopłacą się za żywotność migawki na poziomie 500 tys zdjęć.
R6 ma tylko 20 Mpx i migawka 300 tys.
Reszta jest to samo (tryb filmowy nie biorę pod uwagę).
Ja wybrałem R5 właśnie z dwóch wyżej wymienionych powodów. Ważna była dla mnie rozdzielczość. Bo o ile teraz te 20 mpx jest spoko to za 5 lat to będzie już naprawdę malutko. A aparaty najwcześniej wymieniam po około 5 latach.
Pozatym oddając zdjęcia z sesji studyjnej lubię ten zachwyt jak ostroscia/jakoscia/wielkością zdjęć.
https://drive.google.com/file/d/1H3G...w?usp=drivesdk
Czy warto doplacac? To każdy sam musi sobie odpowiedzieć.
Bajki o żelaznym wilku. Przerobiłem 9 bezlusterkowców i zero problemów. W tym A7, A7 II i A7 III bez jakichkolwiek problemów i aparaty u mnie nie leżą za szybą w biblioteczce.
To samo można pisać o Nikonach https://fstoppers.com/gear/nikon-iss...dvisory-118022 , że padają migawki a nie znam nikogo, komu padłaby migawka w aparacie.
W canonach jakoś na każdej 5D zrobiłem powyżej 250.000 wyzwoleń i też problemu nie było, ale ludzie piszą, że czasem migawka pada.
Error 20
https://www.youtube.com/watch?v=aMIC...annel=Vchannel
Raz w życiu padła mi migawka w aparacie i był to analogowy Nikon F801s. Tak ni z tego, ni z owego się zamknęła i już nie otworzyła. Zenita to raczej nie liczę, bo samemu naprawiłem ;)
Wszystko zależy od szczęścia i tego jak traktujemy aparat, bo jak komuś kilka razy aparat "przyglebi" , to właśnie późniejszym efektem bywa właśnie uszkodzenie IBIS i migawki.
Podsumowując - nigdy w żadnym cyfowym DSLR, ani ML nie padła mi migawka (a kilkanaście ich już miałem).
Odnośnie gwarancji udzielanej przez Sony, bo ktoś napisał, że Sony jest przezorne i udziela dłuższej. Otóż nie wszędzie i nie zawsze. Dużo użytkowników stanęło przed kosztem związanym z naprawą. Wszędzie się o tym pisze i Sony milczy na ten temat, a skoro jest tyle przypadków padniętej migawki, to coś jest na rzeczy. Jakoś w Canonie nie miałem nigdy problemow i odpukać, a mam je od 15 lat.
to Prawda ale to nie chodzi o potocznie rozumiana zywotnosc migawi- czyli ile razy sie otworzy a o gwarantowana liczbe otwarc , przy ktorych migawka zachowuje nominalne czasy otwarcia.
w rzeczywistosci migawki wytrzymuja znacznie wieksza liczbe otwarc , choc nie zawsze wiemy , czy nadal trzymaja czasy w zadanej tolerancji.
Gdyby przed gwarantowana liczba cykli migawka nie trzymala czasow lub w ogole sie nie dzialala , Canon dokonuje bezplatnej wymiany.
Zarowno 300 jak i 500 tys to imponujaca liczba .
Rozdzielczosc- mysle ze te 20 mpx to bardziej Problem psychologiczny niz rzeczywisty. sytuacje , w ktorych rzeczywiscie potrzeba wysokiej rozdzielczosci za specyficzne i rzadkie. Owszem sa - ale w zdecydowanej wiekszosci nie wykorzystuje sie pelnej rozdzielczosci.
Ograniczeniem jest wciaz szybkosc transferu. Przed 10 laty czas transferu 20 mpx byl zbyt dlugi i dzisiaj jest rowniez mimo wzorstu szybkosci internetu . jesli wezmiemy pod uwage , ze zdjecia sa ogladane najczesciej a nawet byc moze najchetniej na komorce ( gdyz to najwygodniej ) , to ta wysoka rozdzielsczosc nie bedzie w ogole konsumowana. Osobiscie nie jestem oczywiscie zadna wyrocznia , ale jako normalny homo sapiens nie wytrzymuje dlugiego czekania na otwarcie sie zdjecia. Jesli to sie nie stanie w ciagu 1 -2 sekund to przerywam , chyba ze to Jaks test .
w ostatecznym bilansie sadze ze korzysc z duzych pixeli ( zwiazana z tym tzw plastyka ) jednak jest wieksza niz korzysc z b. wysokiej rozdzielczosci , za ktora kryja sie rowniez pewne niedogodnosci ( czasy obrobki , wielkosc plikow , czasy transferu itp, itd). Wysoka rozdzielczosc , choc ja sam uprawiam to jednak specyficzne zastosowanie. Czesto ( choc nie zawsze) daje sie podniesc rozdzielczosc obrazowania z lepszym skutkiem przez wydluzenie ogniskowej , niz zwiekszenie rozdzielczosci samej matrycy.
Tak ze mimo pewnego niedosytu , jakos pogodzilem sie z tymi 20 mpx, a 300 tys gwarantowanych wyzwolen to 3 razy wiecej niz to oferowano jeszcze ok 10 lat temu - te aparaty przeciez wciaz funkcjonuja , tak ze o migawke sie nie boje .
Dynamic range, było to widać najbardziej przed nastaniem R5. Taki 5D mark 3,4 czy 6D mark 2 znacząco odstawał od Sony. Teraz jest lepiej, ale dalej Sony ma jaśniejszą matryce.
--- Kolejny post ---
Normalne funkcje filmowe , czyli takie którymi jest zainteresowane 99% użytkowników, czyli:
CLOG(w R5 dalej jest to spartolone, nie działa pomiar światła na twarzy z jakiegoś dziwnego powodu w trybie CLOG w innych normalnie działa ,stary kodek, niski dynamic range przez kodek, w kolejnym aparacie obiecali dać nowy),
brak kropa w 4k,
normalne nowoczesne kodeki we wszystkich trybach
Wszystko to ma konkurencja od 2014 roku, dlatego tak wiele osób przeszzło na sony w latach 2014-2020.
Nagle się canon obudził i ludzie wracają. RAW w video nie jest używany, obecnie standardem jest color grading w CLOG. Panasonic oferował to lata temu np."400Mbps All-I compression for 4k 10 bit recording"
Pytanie powinno byću canona pierwszy aparat to r5Cytat:
od kiedy Canon nagrywa 4k bez cropa w dobrej jakośći?
Konkurencja od 2014 mało tego z dobry kodekiem i CLOG.
wracaja. wielu przezornie zachowalo optyke EF- powrot nie bedzie bolesny.
wczesniej nie bylo do czego wracac , teraz nagle wybor jest duzy - w krotkim czasie 4 rozne modele o szerokim wachlarzu cenowym .
spodziewam sie, ze z premiera A7IV sony czekal na premiery C , aby jednak wypuscic aparat nie gorzej wyposazony - slaby punkt sony - nie najlepsza ergonomia jednak pozostanie.
Nie ma aktualnie Jakis powaznych argumentow by przechodzic na sony , musialby rzeczywiscie wprowadzic jakas przelomowa Technologie , np grafenowe matryce z globalna migawka elektroniczna . Cena przemawia moze za sony , ale tez nie do konca - zalezy co z czym porownywac.
to Prawda , ze C mial opoznienie , ale juz go nie ma , wiec nie ma sensu podejmowanie aktualnej decyzji na podstawie nieaktualnego stanu sprzed lat. decyzje podejmowalbym na podstawie stanu aktualnego - nic nie wskazuje na to by sony rysowal i dzialal lepiej, nie jest tez gorszy . Sa to aparaty zasadniczo o porownywalnych mozliwosciach, bez watpienia z lepsza ergonomia u C .
Sprzętowo jesteśmy chyba teraz w takim punkcie, że ciężko przez długi czas będzie o jakieś ciekawe nowinki. Aparaty są super szybkie, obrazek rewelacyjny, obiektywy ostre i szybkie.
Kolejnym krokiem milowym będzie chyba właśnie globalna migawka.
W najbliższym czasie jedynymi ciekawymi premierami będą obiektywy o niespotykanych dotąd parametrach.
A tak to czeka nas wojna na oprogramowanie AI. Coś jak w telefonach od wielu lat.
Będzie jeszcze walka o DR w nowych sensorach. Ostatnio Canon wypuścił dwie kamery (C300III i C70) z sensorem nowej generacji z Dual Gain Output (DGO), którego rozpiętość tonalna przekracza 16 przysłon. Taką rozpiętość miały do tej pory wyłącznie kamery Arri (stosując podobną technologię odczytu matrycy).
Powiem szczerze że akurat mnie to nie interesuje. Raz ze i tak nie zobaczę różnicy golym okiem, dwa że jestem fotografem a nie fotografikiem i nie bawię się suwakami w Lr jak niektorzy. I trzy 90% zdjęć robię przy wysokim ISO gdzie i tak DR jest dużo niższy i podobny do siebie w aparatach od wielu wielu lat.
Jedną z zalet DGO jest ograniczenie szumu. Z matrycy są sczytywane równocześnie dwa obrazy: jeden z zachowaniem informacji w światłach, drugi z priorytetem ciemnych partii obrazu i informacji o kolorze w cieniach, co skutkuje niższym poziomem szumu na finalnym obrazku.
A tak z innej beczki: na stronie Optycznych pojawił raport CIPA za sierpień, jest tam między innymi taka informacja:
"Dostawy lustrzanek w sierpniu wzrosły o 39 tys. sztuk, a bezlusterkowców o 9.5 tys."
Wygląda na to, że lustrzanki jeszcze tak całkiem nie umarły :-)
Bardzo ciekaw jestem czy są publikowane dane, na procentowy udział w sprzedaży Canona, poszczególnych typów aparatów. Czyli 1D - %?, 5D - %?, 6D - %?, itd, itp w całości sprzedaży. Chodzi mi także o to, jaki procent w produkcji i sprzedaży mają aparaty dla rzemieślników, a jaki dla amatorów. Skoro te nowe są takie drogie, ale trzeba na nie czekać, może są produkowane tylko na konkretne zamówienie. Tym bardziej, że dyrektor Canona już rok temu ogłaszał spadek sprzedaży o ponad 50%.
W sytuacji kurczącego się rynku sprzęt foto będzie kupować coraz więcej świadomych użytkowników, a coraz mniej amatorów pstrykaczy (dla tych są komórki) więc tu trzeba szukać odpowiedzi w kwestii trendów sprzedażowych. Podejrzewam że odpowiedzią co dalej będą premiery nowości. Podejrzewam też że w samym Canonie czekają na reakcje rynku i w zależności od tego będą reagować.
Takich danych raczej nikt Ci nie ujawni.
Wojnę o to która firma lepsza, (której aparaty są lepsze) pozostawiam sprzętowym onanistom, natomiast nie wiem czy dobrze wyczytałem info jakiś czas temu, że Canon ma ponad 40% udział w rynku sprzedaży aparatów fotograficznych, z czego wynika, że wszystkie pozostałe firmy razem wzięte mają ok. 60%. Może coś źle odczytałem?
Rynek pro kształtuje rynek amatorski. Naprawdę swiadomych, czytających fora itd jest mało.
Tymczasem wśród zawodowych fotoreporterów praktycznie mało kto używa bezluster. Zresztą duża większa część z nich to też wbrew pozorom mało świadomi foto.
Przyznam, że też byłem bardzo sceptyczny. W decycji pomógl mi... Sony. Otóż na finale pucharu Polski w lutym można było wypożyczyć dowolny korpus z dowolnym obiektywem Sony. Tylko na jedną połowę meczu ale to wystarczyło.
Teraz jakaś większa Impreza jak Igrzyska a Canon i Nikon będą w dużych ilościach wypożyczać swoje Z7 i R6 to myślę że w najbliższych 2 latach bezlustra bardzo mocno się spopularyzują. Co pociągnie za sobą koniec lustrzanek i wsrod amatorów. Zwłaszcza przejście w Canonie jest proste.
Nie wiem czy zrozumiałem twój tekst, ..... zawodowi fotoreporterzy są mało świadomi foto . . . ???
wydaje się że post do którego odnosiliśmy (luźno zacytuję "R5 najlepsza matryca 45mpix i za to się dopłaca") był o R5 - wydaje się że "lepszość" DR sony w porównaniu do R5 nie istnieje, nawet widziałem wykresik na którym DR R5 był większy mz. w przypadku R5 róznice bedą marginalne w jedną lub drugą stronę - wciąganie w temat historii jak to było 5D 3, 4 czy 6DII mz jest mało interesujące w kontescie dyskusji o R5 - nadal nie chcę wywoływać gó...burzy po prostu jestem zainteresowany i wolałbym wiedzieć co potencjalnie jest nie tak z tm korpusem.
co do cloga (clog2, clog3) to nadal są głosy chyba nawet oficjalne że będzie w nowym firmware a nie nowym korpusie, dość stary link ponizej akurat nieoficjalny ale mozna sobie próbowac wygooglować coś bardziej oficjalnego
https://www.canonrumors.com/canon-eo...next-24-hours/
Taki wykresik dostępny jest od dawna:
https://www.photonstophotos.net/Char...ny%20ILCE-7RM4
DxO jak widać nie jest w stanie jak dotąd sklecić testu, który byłby aceptowalny dla swojego sponsora.
Zresztą i tak trzeba będzie czekać na korektę jak w przypadku 1DXmarkIII ;)
Odpuściłbym sobie te wykresy. Zachęcam do zabawy z RAWami dostępnymi w sieci i dokonanie oceny co to wychodzi przy różnych sposobach gwałcenia obrazka.
Sebcio 80 - Tak jest, po prostu dużo osób jest mało świadomych. Niektórzy maja małe pojęcie o samej fotografii.
Jeżeli ten twój tekst dotyczy zawodowych fotoreporterów, to wnioski mam następujące:
- po pierwsze musimy mieć rozbieżne opinie na temat definicji zawodowy fotoreporter,
- po drugie współczuję ci środowiska, które pozwoliło ci na wyciągnięcie takiej opinii.
często pisałem podobne opinie na forum - ale widocznie użytkownicy tych sprzętów zagłosowali swoim portfelem inaczej - mz to już historia i nie nie jest zbytnio interesująca dla osób zainteresowanych nowymi korpusami - generalizowanie że canony mają gorsze matryce bo 5DIII ma gorszą matrycę niż sony nie jest już prawdą.
Otóż to! Trzeba zobaczyć jak zachowują się pliki z różnych warunków oświetleniowych przy obróbce. Dla mnie zawsze najważniejszy było kolor i pewna faktura obrazka. Czasami lepiej odbieram pewne niedoskonałości matrycy niż sztucznie wygładzony obrazek co widzę np. w sony. Obraz niby bez szumu, z detalami, gładki i bez wad, ale odnoszę wrażenie, że to taki bardziej render niż zdjęcie.
Są to oczywiście moje subiektywne odczucia, ale też z jakiegoś powodu sporo osób męczyło się przez lata z tymi gorszymi puszkami canona dgy mieli do wyboru lepszy DR i AF u konkurencji.
Od dzis przez 3 dni mozna kupic EOS R z adapterem za 6600zł z polskiej normalnej dystrybucji.
Cześć. W którym sklepie?
w cyfrowe kupon
FestiwalOptyczne1300
--- Kolejny post ---
juz po ptakach - kupon stracil waznosc, a bylo
https://lh3.googleusercontent.com/pw...-no?authuser=0
Pewnie był jeden aparat w takiej cenie. Typowy rodzimy marketing :(
Ach te Canony ;) Schodzą jak ciepłe bułeczki :mrgreen:
https://www.cyfrowe.pl/lp/festiwal-o...html#unikatowe
Załącznik 5193
Dustin Abbott recenzja R5 https://www.youtube.com/watch?v=5qoV...ature=youtu.be
A ja mam pytanie do bezlustrowców. Da się w tym ustawiać filtr polaryzacyjny?
@Nozanu Podziel się na forum jakie odpowiedzi w powyższych kwestiach otrzymałeś od "bezlustrówców" i "sigmowców". Ciekawość zapewne już ich zżera.