to kup sobie 7d i 18-35 1.8 sigmy ;)
Wersja do druku
to kup sobie 7d i 18-35 1.8 sigmy ;)
Tylko, że do Sigmy mam uraz. Wolał bym jakiś obiektyw z Canona.
Kiedyś kupiłem Sigmę do mojej 350-tki i nie można było zrobić żadnego zdjęcia(ciężko mu było znaleźć ostość, a w ruchu już nie mówiąc). Później zakupiłem Tamrona i było o niebo lepiej. Teraz użytkuję Canona i przy tym chciał bym zostać.
Dzięki za info o tym obiektywie. Bardzo mnie cieszy, ze ma szybki AF.
Ze stopki widzę, że masz jeszcze Canona 50 f 1.4 USM. Jak oceniasz jego szybkość? Kupiłbyś go jeszcze raz?
Dzięki wszystkim za pomoc i uwagi.
To biorąc pod uwagę, że mam stały dostęp do 5D mark II + Canon 24-70 f2.8 to myślę, że na koniec roku sprawię sobie Canona 17-55 f 2.8 USM do mojej 350-tki (później będzie podstawowym obiektywem do nowego korpusu). Na wiosnę dokupię korpus z Canonem Stałka 50 f 1.4 USM. Stałka powędruje do 350-tki, a 17-55 f2.8 będzie współpracował z nowym korpusem.
Jeżeli chodzi o korpus, to zobaczymy ile się uda nazbierać i co będą pisać użytkownicy 7D mark II. Jak będzie kaska to będzie to 7D mark II, a jak nie uda się tyle nazbierać, to może wystarczy mi 70D (tu się jeszcze będę zastanawiał).
Deszczowa pogoda skłania mnie do kombinowania, czasem niepotrzebnie, dlatego liczę na poradę. Używam 2 pełnych klatek zwykle z 35+135mm, z czego brakuje mi trochę trzeciej puszki by już*nie trzeba było żonglować szkłami narażając matrycę na złapanie syfa ale również zajmuje to trochę czasu biorąc pod uwagę wyciąganie z plecaka i przekładanie szkieł i zakręcanie dekielków. Do rzeczy: pomyślałem by zamiast trzeciego szerokiego szkła, które zakładam na zmianę ze standardem kupić aparat typu fuji ex-1+14/18mm. Na szerokich ogniskowych robię jakieś 20% zdjęć z reportażu i pleneru, które urozmaicają odbiór. Czy warto iść tym tropem? Czy odpuścić ze względu na inną jakość jakie dają ff canona i późniejsze problemy z ujednoliceniem obróbki? Miałem kiedyś fuji x100 i bardzo miło go wspominam, dlatego myślę szczególnie o tym systemie.
Osobiście bym wybrał opcję -"odpuścić ze względu na inną jakość jakie dają ff canona i późniejsze problemy z ujednoliceniem obróbki" :)
@Michal poszło PW.
50 mm 1.4 jest bardzo dobre, ale trzeba nauczyc się robić mała głebia ostre zdjęcia. ileż to ja schrzaniłem na początku. 28 1.8 jest rewelacyjny. mam ostry i daje rady choc mało używany.
3 puszki? Faktycznie ta deszczowa pogoda źle na niektórych wpływa :D Naprawdę lubicie targać tyle sprzętu? Ja ostatnio do kościoła już tylko jedną biorę bez żadnego gripa itp., a drugi słoik do kieszeni. Reszta w aucie. Dyskomfortu nie odczułem, wręcz przeciwnie :) Zdjęcia takie same, a żonglować za dużo nie trzeba było :)
Co do 50tki 1.4 mi ona bardzo odpowiada, a w porównaniu do 1.8 nie ma w ogóle tematu. Jak kiedyś przyjdzie czas i potrzeba może pojawi się eLka, ale z moimi potrzebami raczej w to wątpię :)