-
Dobra mam obiektyw, tylko narazie wyszly mi foty albo przeswietlone albo niedoswietlone ;x Moze dlatego, ze bylo kosmiczne slonce, a moze dlatego ze trzeba w jakis specyficzny sposob robic fotki tym obiektywem. Czy zmieniacie sposob pomiaru balansu bieli? Z tego co zauwazylem to na [()] (nie pamietam nazwy ;D) wychodza zdjecia najlepsze pod wzgledem doswietlenia. Jakies pro-tipy?
-
-
Czyli Av sie nie zda? :/ No coz to bedzie trzeba wrocic do M. A jak z tym balansem bieli?
-
Akurat w tym przypadku nie będzie różnicy. Bo i tak trzeba wprowadzić korekcję ekspozycji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
OwiecPL
Jakies pro-tipy?
...może histogram :twisted:
-
Ja zawsze na Av i AWB. Zawsze bezproblemowo wychodzili zdjecia, wiadomo RAW, wiec nawet jak cos ciemniejsze czy jasniejsze to sie korygowalo. A w body ostatecznie przy Av lekka korekcja na + czy -
Po co zaraz manual. Na AV to mamy w sumie automatyczne szklo, bo ostrosc to wogole zero problemu lapac;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. "wychodziły zdjecia"
-
Teraz to jeszcze z nadzieja zwalam na to, ze bylo duze slonce i wyjde jak bedzie jednak chociaz troche chmur. Dobra odezwe sie po nastepnej probie, czyli zapewne w weekend, bo teraz sesji start ;)
-
Na początku też miałem problemy i myślałem, że mój egzemplarz strasznie mydli, ale po prostu trzeba się przestawić na manualne ostrzenie i starać się nie fotografować na f/3.5 ;)
0.4m 1/160s f/8 ISO100 - strzał czysto testowy, nie doszukiwać się niczego artystycznego :grin:
-
-
Przy dobrym świetle nie ma co schodzić poniżej f/8, f/5.6 jest także w pełni używalne. Nawet f/3.5 jest znośne jak się dobrze wyceluje z ostrością i dodatkowo mocniej wyostrzy w puszce ;-)