dorwałem dzisiaj 85mm f/1.8 i mam pytanko :D
jest tam ustawienie ostrości i jak je ustawiać ? Te cyferki tam to rozumiem, że to odległość od przedmiotu i taką ustawiać mniej/więcej ustawiać? Czy może ciągle być na nieskończoności czy jak ? :o
Wersja do druku
dorwałem dzisiaj 85mm f/1.8 i mam pytanko :D
jest tam ustawienie ostrości i jak je ustawiać ? Te cyferki tam to rozumiem, że to odległość od przedmiotu i taką ustawiać mniej/więcej ustawiać? Czy może ciągle być na nieskończoności czy jak ? :o
Tak ta skala jest po to by wstępnie można było na wstępnie ustawić sobie ostrość. Ale ręcznie to się ostrzy na matówce precyzyjnej. Do Canona 600D nie widzę czegoś takiego. Ostrz AF.Cytat:
AF nie działa?
ostrze AF :D tylko chciałem się upewnić, że ta skala działa tak jak napisałem :oops:
Dzięki
Jesli obiekt masz 1.5m od matrycy aparatu i ustawisz 1.5m na tej skali to bedziesz mial ostre zdjecie.
Matryce aparatu masz zaznaczona na obudowie aparatu takim przekreslnym koleczkiem.
Choc oczywiscie wygodniej uzyc Autofocus'a... ale jak chcesz z metrem biegac to mozesz :)
Co trzeba mnożyć przez 1,6? Na pewno nie odległość, a przekreślone kółeczko też nie.
Witam, posiadam Canona eosa 60d z tamronem 17-50 2,8
Chcialem cos doinwestowac do sprzetu i tutaj pojawia sie moje pytanie.
Oczywiscie bedziecie pytac co lubie fotografowac ale kurde, strasznie wszechstrony jestem, lubie i szerokim sie bawic, jak i czasem brakuje mi przyblizenia dobrego. W przyszlosci moze jakies 200mm 2,8. Poki co chcialem sie was poradzic odnosnie 50mm 1,4 a 85mm 1,8, nie zastanawialbym sie dlugo tylko kupilbym oba tylko problem jest taki ze mam ograniczone fundusze a nie zarabiam dzieki fotografii, najwidoczniej jestem za slaby poki co. Wiekszosc opinii przemawia za 85 1,8, ale w 60d to niestety jest wiecej niz 85mm, dodajac jeszcze fakt ze od czasu do czasu nagrywam to 85 jest za daleki, a z drugiej str jakbym chcial 50 nagrywac to mam przeciez tamrona, no ale nie ze swiatlem 1,4:/ Taka to historia
pozdrawiam
@edit
portrety tez wchodza w gre
Może nie będzie to dobra rada, jak jesteś przyzwyczajony do AF, ale kup za niewielki grosz manualny jasny obiektyw M42 - 50/1,7 czy 1,4 jakiś Takumar czy Helios.
Zobacz czy się sprawdzi i czy będzie potrzebny, pomimo tego, że masz tamrona 17-50.
Można nagrywać i manualnymi obiektywami, operować płynnie przysloną, tylko trzeba wywalić kulkę - ale to już wyższa szkoła jazdy.
Co do 200 mm, to może Ci wystarczy C70-200/4 L USM z IS lub bez IS, zależy co będziesz chciał focić, wtedy masz i 85 mm do sprawdzenia.