Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
IMHO na każdym z ostaniach zdjęć jest zbyt duży żółty zafarb twarzy, szczególnie to widać na zdjęciach 198 i 199 patrząc na kolorystykę skóry twarzy i nóg.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
IMHO na każdym z ostaniach zdjęć jest zbyt duży żółty zafarb twarzy, szczególnie to widać na zdjęciach 198 i 199 patrząc na kolorystykę skóry twarzy i nóg.
Na wszystkich zdjęciach żeby pozbyć się żółtego zafarbu użyłem maski kolor selektywny, barwa nasycenie a dodatkowo zrobiłem skin tones przez mapę gradientu[emoji6]
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Na wszystkich zdjęciach żeby pozbyć się żółtego zafarbu użyłem maski kolor selektywny, barwa nasycenie a dodatkowo zrobiłem skin tones przez mapę gradientu[emoji6]
No ale widać... przynajmniej u mnie. A do tego widać różnicę między twarzą a nogami na tych dwóch, które podałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
No ale widać... przynajmniej u mnie. A do tego widać różnicę między twarzą a nogami na tych dwóch, które podałem.
Nie będę sie kłócił że nie widać, bo różnica jest ale to jest spowodowane tym że zdjęcia były robione z błyskiem a doświetlania była głównie twarz ...[emoji846]
Za bardzo liczysz na błysk, zamiast korzystać ze światła zastanego ;) Myślę, że na takim 198 spokojnie byś rozjaśnił twarz software-owo jeśli byłaby taks potrzeba.
Może następnym razem zrób z lampą i bez, wtedy jest wybór.
Ja sam mam dwie lampy, ale używam ich ekstremalnie rzadko na polu.
To oczywiście tylko moje skromne zdanie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
IMHO za bardzo liczysz na błysk, zamiast korzystać ze światła zastanego ;) Myślę, że na takim 198 spokojnie rozjaśniłbyś twarz softwareowo jeśli byłaby tak potrzeba.
Może następnym razem zrób z lampą i bez, wtedy jest wybór.
Ja sam mam dwie lampy, ale używam ich ekstremalnie rzadko na polu.
Ale właśnie sens w tym że celowo użyłem błysku... to była moja pierwsza sesja z lampą Ad200, dodatkowo centralnie w południe.
Podobają mi się zdjęcia blyskane w ciągu dnia i napewno będą kolejne sesje ale bardziej w godzinach popołudniowych [emoji4].
2 załącznik(ów)
Wyjdzie na to, że znów tylko ja komentuję i znów czepiam się kolorów skóry, ale IMHO znów nie grają.
Może to wynika z monitora jakim dysponujesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wyjdzie na to, że znów tylko ja komentuję i znów czepiam się kolorów skóry, ale IMHO znów nie grają.
Może to wynika z monitora jakim dysponujesz.
sam nie wiem... wszystkie zdjęcia które obrabiam, robię na tym samym monitorze i zawsze mi się kolory zgrywają z labem w którym je wywołuje.
A jak jest u innych osób?
Na wielu zdjęciach w tym tych ostatnich faktycznie skóra jest dosyć żółta. Wybierasz taki balans bieli, więc pewnie Ci to odpowiada.