właśnie ciekawi mnie czy te dodatkowo uruchomione funkcje beda mialy wpływ na banding
Wersja do druku
właśnie ciekawi mnie czy te dodatkowo uruchomione funkcje beda mialy wpływ na banding
zdecydowanie mają - aparat wyciąga jasne partie na zasadzie forsowania ekspozycji. nie pamiętam dokładnie bo nigdy tego nie włączam ale kiedyś robiłem testy i miało to widoczny - negatywny - wpływ na banding i zaszumienie w cieniach.
niestety, nic nie ma za darmo. jak musicie każde zdjęcie forsować o kilka ev to pozostaje przesiadka na małe, 12 milionowe matryce Nikona.
Jak się zmniejszy zdjęcie do 12 mpx, to po bandingu nawet ślad nie zostaje. Przynajmniej po takim, jaki ja mam u siebie.
siudym ---> Taki banding to nie banding. Nie ma się czym przejmować. Jak będziesz miał coś takiego to wtedy będzie problem http://img181.imageshack.us/img181/3...g9836crrl4.jpg
Zgadza się, rogi są najbardziej forsowane w tej obróbce - starałem się znacznie zdjąć winietę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale - jest jedno ale...
Jak być może zauważyliście, fotka bez obróbki niebo ma lekko prześwietlone, przy obróbce suwak ekspozycji pojechał na około -1.5 EV, fill light na 100%, trochę recovery, usunięcie winiety no i oczywiście ruszony contrast i clarity, reszty nie pamiętam.
Wg mnie, kluczem do odpowiedniego naświetlenia kadru, jest naświetlanie tak jak w analogu naświetlało się negatyw, czyli na cienie - przy obróbce, wiele świateł można jeszcze odzyskać (recovery), wtedy nie trzeba tak mocno forsować cieni. Ile można odzyskać - to już kwestia doświadczenia. Trzeba poćwiczyć, bo oczywiście można prześwietlić za bardzo i wtedy już nic nie pomoże.
zgadza sie i dlatego warto stosowac iso 50, bo to automatycznie zajmnie nam swiatla
tylko trzeba uwaznie naswietlac, ile sie da do pierwszego przepalu bo z iso 50 juz nic nie odzyskamy lub prawie nic
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kiedys canon to byl aparat wlasnie to studia, piekne iso 100
a teraz co? swiat schodzi na psy :)
No właśnie, okazało sie ile wad ma ten aparat. Praktycznie nie da się nim robić zdjęć, albo nie ma czasu, bo trzeba być na bieżąco z nowo odkrywanymi na forum wadami.
No nic, podobno Benq sobie nieźle radzi?
albo inaczej - raz kochasz, raz nienawidzisz ;)
A to faktycznie ciekawy artykuł jest. Sam doświadczalnie do tego doszedłem, że do przesłony 2.8 prześwietlam i od 1.4 ustawiam +2/3EV od 2.0 +1/3EV i od 2.8 już mam 0EV. Ale wniosek z moich doświadczeń byłby taki, że jednak w 5d2 nie jest zmieniane ISO, jak napisano w artykule, bo jednak korektę o te wartości z wykresów w artykule muszę sam ręcznie wprowadzić... hmmm ciekawe....
jest prosty experyment, podlaczyc manualny obiektyw
manualny nie poda aparatowi jaka mamy przeslone wiec body bedzie neutralne
swiatlomierz bedzie dizlal dobrze a nie bedzie korekcji w iso
na niskich przesonach fotki beda ciemne, na wyzszych normalne :)
tak samo jest w olympusie na niskich przeslonach, zawsze trzeba robic porzadna korekcje na jasnych obiektywach manualnych 1.4
w 7d bedzie pewnie to super widoczne
....a jednak jest.
Zeby tego doświadczyć wystarczy:
1) odlaczyc styki od obiektywu (np wciskając "lens release" i trzymając podczas wykonywania punktów 2 i 3)
2) ustawić tryb M w/g światłomierza
3) zrobić zdjęcie
4) umożliwić podłączenie styków do body
5) zrobić kolejne zdjęcie
Zdjęcie z punktu 3 będzie ciemniejsze niz z pkt. 5, czas i przesłona była stała, jedyny parametr który się mógł zmienić to iso.
Pozostaje jeszcze obrót obiektywu. Minimalny, ale jest.
Sprawdzałem to na A900 i 5Dmk2, w obydwu występuje ten sam rodzaj kompensacji (delikatnie ujmując), obiektywu nie trzeba obracać(nawet jeżeli to zrobiłeś to przecież nie masz powłok reagujących na polaryzacje światła).
Ale w przypadku 5D2 to zjawisko "dodaje" trochę ponad 0,5EV? Co za różnica przy ISO100?
IMO przy 1.2 jak się zniweluje winietę to wyjdzie dużo więcej...
Właśnie kwestia skali. Winieta zje znacząco więcej w C. przy f/1.2 to od 1,5 do 4 EV :oops:
A zważywszy, że producenci jak widziałem w jakiejś tabeli przewalają ISO to wte to wewte to całe to "zjawisko" opisane przez LL staje się różnicą statystycznie pomijalną :mrgreen:
A ja mam pytanie związane z obsługą. W trybie AV pokrętło przy spuście steruje przysłoną. Natomiast w trybie manualnym już czasem. Za przysłonę odpowiada wtedy pokrętło z tyłu. Czy można tak skonfigurować aparat aby w trybie manualnym pokrętło górne dalej sterowało przysłoną ? W instrukcji nic nie znalazłem na razie na ten temat.
A w TV steruje czasem, w M znowu czasem - ma sens ;)
Nie da się - takie rzeczy to chyba w jedynkach i 7D można zrobić (z naciskiem na chyba)
Kiedyś szukałem, bez skutku.
Trochę to bez sensu, na codzień używam Av, M tylko przy pracy z lampą błyskową.
Strasznie mnie to drażni.
Właśnie niby nic a drażniąca sprawa. Jak ktoś wykorzystuje tylko TV i M to spoko. Ja niestety głównie robię w AV i M i wtedy zawsze mnie to myli, a są momenty że trzeba działać momentalnie i nie ma czasu na zabawy z pokrętłami. Jeśli w 7D się da to widocznie wreszcie Canon zwrócił uwagę na ten mały ale istotny aspekt pracy.
A ja mam pytanie trochę z innej beczki . Dotyczy głównie zdjęć krajobrazowych i ustawienia ostrości MF . Używając body 40D ostrość ustawiałem na podglądzie Live View , powiększając obraz maksymalnie na obiekcie który chcę aby był ostry (mam nadzieje że wyrażam się jasno) . Próbuję tego samego w 5D II ale niestety powiększenie nie jest możliwe . Może czegoś nie doczytałem , ale w instrukcji nie ma na ten temat słowa - proszę o podpowiedz .
Jest możliwe.
Zupełnie tak samo jak przy podglądzie zdjęć już wykonanych.
hmm - u mnie nie powiększa , mogę mieć coś źle ustawione ?
Ten przycisk mały okrągły po prawej stronie nie powoduje powiększenia?
Być może coś masz w ustawieniach namieszane.
Z tego co się orientuję to powiększonego podglądu nie można używać tylko podczas nagrywania filmu (tj. w opcjach lv może być włączone zdjecia + film, tylko podczas samej rejestracji/nagrywania nie można powiększyć). No i działa tylko przycisk lupki z plusem w pętli - x1, x5, x10 - nie można z x10 na x5 lupką z minusem zjechać. To jedyne ograniczenia.
Tak - ten sam przycisk co w 40D ;) . Powiększa ale tylko zrobione zdjęcia . Na podglądzie Live View już nie .
Ale jaja... tak mnie zaciekawiłeś, że postanowiłem przelecieć po menu w poszukiwaniu jakiegoś ustawienia... Włączam aparat, lv, daje powiększenie - nie działa !
Jedyną rzeczą jaką zmieniłem od ostatniego razu jest tryb af - wybrałem detekcję kontrastu z wyszukiwaniem twarzy (z nudów się bawiłem ;) ) - zmieniłem na zwykłą detekcję kontrastu (a potem na tryb szybki) i powiększenie zaczęło działać !
Paranoja jakaś ;)
Dobra dobra - powoli , bo dla mnie to ważne . Zrobiłeś tak , że działało a potem nie . Podpowiedz (jeśli wiesz ) co mam zrobić aby zaczęło działać i u minie . Z postu powyżej wynika , że wyszło Ci to trochę przypadkowo.
No ale to bardzo proste - na trybach AF Quick i AF Live działa powiększania, na AF :-) (ten z namalowaną buźką, z wykrywaniem twarzy) nie działa. Najprościej w włączonym LV naciśnij AF-DRIVE i na ekranie ci się pokaże wybór trybów AF. Albo w menu w ustawieniach funkcji live view jest :)
Przypadkowo, bo nie używam tego wykrywania twarzy, tylko tak przypadkowo, z nudów teraz włączyłem i doznałem szoku, gdy powiększanie mi przestało działać ;)
Mam do Ciebie jeszcze prośbę . AF możliwe że tak - nie próbowałem tego powiększać przy AF - u mnie nie działa przy MF , a zależy mi właśnie wtedy .
No to nie mam więcej pomysłów...
Sprawdziłem i przy MF działa niezależnie od wybranego trybu AF (no i słusznie, w LV żeby uruchomić AF i tak trzeba nacisnąć AF-on, obiektywy mam FTM, więc nigdy się na MF nie przełączałem)
Może spróbuj na AF i Tryb Quick lub Live przełączyć dla testu ?
Czyli muszę jeszcze się pobawić w domu - dziękuję za pomoc .
A to ciekawe co piszesz. Az odpalilem swoje body i wrecz chcialem doprowadzic w opcjach aby powiekszenie nie chcialo dzialac. Nie udalo mi sie. A sprawdz wogole poza trybem LV ten przycisk :)) Moze masz go uszkodzonego wogole :)
Sprawdziłem - i co dziwne zmiana ustawień AV w funkcji Live View poskutkowała podczas pracy na MF . Dziękuję za pomoc .
U opcjach chyba można zamieniać działanie przycisku lupki z przyciskiem gwiazdki. Może miałeś to przestawione.
A ja myślę, że chodzi o obiektyw - ja sprawdzałem z canonowskim obiektywem - w takim wypadku może on przekazywać informację do body 'hej, ostrzymy manualnie', a niefirmowy będzie milczał i po prostu ignorował instrukcje AF.
Taka moja teoria :)
Możliwe, ale kolega the_bleeding nic nie napisał jaki miał obiektyw podpięty.
24-70F2,8 L - więc ta opcja odpada :-D - dziękuję za zainteresowanie , najważniejsze że już działa
Próbowałam przebrnąć przez cały wątek- ale niestety wymiękłam, jeśli się powtarza pytanie- przepraszam.
Czy 5d2 wyzwoli mi zdalnie 580II EX ? Czy 580 założona już na body (5d2) będzie w stanie wyzwolić 430EX?
Z góry dziękuję za pomoc.
Sam 5d2 nie wyzwoli zdalnie 580ex2 ani żadnej innej lampy.