Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MateuszJ
Zakładam, że obydwa szkła będą perfekcyjne lub perfekcji bliskie.
tja... zdefiniuj swoja "perfekcyjnosc" :) jedyne pasujace co ja moge powiedziec o starym 24-105, to ze jest perfekcyjnym przykladem ograniczen optycznych takiego zooma ;) jest jeszcze bliski perfekcji Nikkor 24-120 VR - ale tam sa nie tylko ograniczenia fizyki ale i ogolna optyczna padaczka ;)
osobiscie jakos nie widze, zeby wypuscili szklo mocno poprawione i chcieli za nie tylko 100 USD wiecej. nie kojarze w ostatnich 10 latach takiego epizodu w wykonaniu Canona, moze z wyjatkiem 50/1.8 STM
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
osobiscie jakos nie widze, zeby wypuscili szklo mocno poprawione i chcieli za nie tylko 100 USD wiecej.
Jako niepoprawny optymista zakładam, że jednak będzie lepiej na 24mm. Tyle tylko, że to szkło nie będzie kosztować 100 dolców więcej ;)
Pierwszą wersję OEM można kupić za ok. 3 tys. Dwójka będzie zapewne kosztować jakieś 4500 zł (jak dobrze).
Natomiast cena nowej wersji 16-35 to w ogóle was wyrwie z butów :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
osobiscie jakos nie widze, zeby wypuscili szklo mocno poprawione i chcieli za nie tylko 100 USD wiecej. nie kojarze w ostatnich 10 latach takiego epizodu w wykonaniu Canona, moze z wyjatkiem 50/1.8 STM
Kupno używanego 50 STM to jeden z lepszych zakupów jakie ostatnio zrobiłem. Optyka niby nie zmieniona a jednak więcej listków przysłony i dobry AF robią swoje. Dla mnie wystarczy.
No więc właśnie.
Ja tydzień temu kupiłem z komisu, ale nieużywane 24-105 za 2500 zł, na pełnej gwarancji. Nowe szkło będzie wyraźnie droższe...
a ja właśnie swój próbuje sprzedać
trochę z żalem bo bardzo ostry
ale napaliłem się na nowość ;)
a co do cen to jednak z czasem nasza wartość nabywcza rośnie
przynajmniej u mnie, nawet się zastanawiam czy 5mk3 nie wymienic na mk4:confused:
Stwierdziłem, że przy tym szkle dopłata za nowy ok. 500 zł i pełna gwarancja jest warta grzechu.
Oczywiście, nowa wersja będzie lepsza, ale moja sztuka radzi sobie bardzo dobrze - już przetestowana na krótkim wyjeździe.
Dodanie do 24-70/2.8 IIL IS byłoby super, ale cena pewnie powali - skoro Nikkor kosztuje ponad 10 tys.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Przeliczałem cenę aparatu a nie obiektywu.
Cenę, bazując na nowościach z ostatniego roku liczę między 15,600 a 17,100 pln.
Powinni celować w okolicach konkurenta (d810) ale dystrybutorzy w EU mają to głęboko w d...
Jak będzie w granicach 14 tys będę się cieszył.
Akustyk: Definicja ta nazywa się EF 35mm F1.4L II. Reszta tego co napisałeś to zwyczajne marudzenie i utyskiwania.
--- Kolejny post ---
Aptur: A no to sorry. 13k PLN za 5D4 to moim zdaniem kwota bardzo bliska tego, co zobaczymy.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Ukazało się C16-35/4L w rozsądnej cenie o nienagannej optyce. To jest precedens. Canon umie robić ciemne zoomy i z poziomu bieda-zoomów (C17-40/4L, C70-200/4L) przeszedł w obszar stabilizowanych fajnych amatorskich szkieł. C24-105 jest trudny technicznie i niekoniecznie musi jakoś błysnąć ale przyzwoity to będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ukazało się C16-35/4L w rozsądnej cenie o nienagannej optyce. To jest precedens.
ale precedens czego? bo nie mowimy o 100 USD wiecej (w porownaniu z 17-40), tylko tama na starcie bylo ze 400 USD (50% ceny).
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Canon umie robić ciemne zoomy i z poziomu bieda-zoomów (C17-40/4L, C70-200/4L) przeszedł w obszar stabilizowanych fajnych amatorskich szkieł. C24-105 jest trudny technicznie i niekoniecznie musi jakoś błysnąć ale przyzwoity to będzie.
ale 24-105 mkI tez jest przyzwoity. ma paskudny szeroki kat (twarde winietowanie, spore dystorsje i gwaltowna utrate ostrosci w rogach) ale jak ktos go rzadko uzywa ponizej 32mm to ciezko na to szklo narzekac. zracy oczy bokeh czy podatnosc na flary to nie sa jakies wyjatkowe przypadlosci w tego rodzaju zoomie (nikt go do portretu czy detali natury nie kupuje). przypuszczam, ze wlasnie to flarowanie bedzie poprawione w mkII i moze troche z rogami w szerokim kacie. nic wiecej dla uzytkownikow 22Mpix, zapewne na 50Mpix bedzie troche roznicy w rozdzielczosci.
jesli taka jak wyzej poprawa sie uda, to za kwote 100USD (przy porownaniu nowek) to bedzie latwy wybor. ale nie oczekujmy tu naprawde skoku jakosciowego w rodzaju jak ww. 17-40 -> 16-35IS. w tym drugim przypadku sporo osob upgrade'owalo szkla, bo przyrost jakosci byl bardzo zauwazalny. w przypadku posiadaczy 24-105 mkI jakos nie spodziewam sie gwaltownego rzutu na mkII.
A ja w sumie z zaciekawieniem patrzę na 16-35 III. Mogłoby mi zastąpić 20A i 15-35/4, bo Tamron 15-30 jest po prostu za ciężki. Jeśli zaś chodzi o 5d4 cóż, cena zweryfikuje zapotrzebowanie nań. Mnie te bajery zupełnie nie są potrzebne, ciekawie brzmi dual pixel Raw, ale można sobie wyobrazić, że przy wyższym ISO takie pliki pójdą w 70-80MB a poza tym i tak pewnie będzie to można korygować wyłącznie w DPP.