Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Czy po mikro regulacji jakość jest taka jak w trybie LV czyli trybie kompakta
Po mikroregulacji obiektyw po prostu ustawia ostrość w to miejsce w które celujemy. Jeśli chodzi o tryb kompakta to możesz osiągnąć coś zbliżonego po przez ustawienie w stylach obrazu ostrości na maksa. W każdym razie każdy z moich obiektywów ostrzył ciut z przodu lub z tyłu (oczywiście nie na tyle abym musiał je szybciej oddać na regulację do serwisu) - po mikroregulacji jest OK.
Pisząc o trybie kompakta użyłem pewnego skrótu myśliwego o LV... chyba że źle rozumiem istotę LV- ale nie czytałem jeszcze instrukcji 70d :(
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Jeśli mikrokalibracja jest niewystarczająca (a może się tak zdarzyć, braknie skali) to trzeba wysłać do serwisu.
Na gwarancji producenta kalibracja jest darmowa.
Polecam moje wcześniejsze wypociny o 70D, był nawet w CSI i nic nie są wstanie zrobić, cytuję " ten model tak ma, może poprawią" czyli po za POJEDYNCZYM AF jest mydło !!!!! ( wszystkie inne tryby wielo-punkt AF ! ) Problem znika powyżej f/4 do ogniskowej 20mm i F/8 powyżej ( 200mm itd )!
Czyli masakra ! da się tylko na pojedynczym AF robić foty lub F/8 !
Testowane z Canon ( 50mm II, 18-135mm STM, 10-18 STM ), Sigma 180mm, Tamron 70-300 VC i 150-600mm VC, Tokina 11-16 i 100mm - z każdym modelem na szerokim AF jest mydło w porównaniu do pojedynczego AF ( na którym oczywiście jest idealnie ) !
Czy może ktoś kto jest użytkownikiem 70d to potwierdzić lub temu zaprzeczyć?
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Polecam moje wcześniejsze wypociny o 70D, był nawet w CSI i nic nie są wstanie zrobić, cytuję " ten model tak ma, może poprawią" czyli po za POJEDYNCZYM AF jest mydło !!!!! ( wszystkie inne tryby wielo-punkt AF ! ) Problem znika powyżej f/4 do ogniskowej 20mm i F/8 powyżej ( 200mm itd )!
Czyli masakra !
Przy moim body na szczęście tego nie mam :)
Ten problem z af i punktem centralnym jest mocno poruszany na zagranicznych forach, na yt sa filmy, nie wyglada to zbyt ciekawie :o
Może jest popełniany jakiś błąd? Nie łatwo uwierzyć by taka firma jak canon pozwoliła sobie na masowy olew...
Pozdrawiam,
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Czy może ktoś kto jest użytkownikiem 70d to potwierdzić lub temu zaprzeczyć?
Jeśli chodzi o mój 70d, mogę zdecydowanie zaprzeczyć.
No to ktoś z posiadaczy 70D może zrobi mi parę zdjęć i podeślę bym miał podstawę dla serwisu że to tylko z Moim jest coś nie tak ?
zwykłe jpg, jakiś szeroki obiektyw nawet kit, około 18mm przy pełnym otworze np f/3.5 na szerokim polu AF i na pojedynczym, obiekty drzewo w parku z 20 metrów !
Zrobione dzisiaj Canon 18-135 STM : crop 100%
do pobrania całe foty: http://exon.spamik.kei.pl/70d/70d.rar
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
No to ktoś z posiadaczy 70D może zrobi mi parę zdjęć i podeślę bym miał podstawę dla serwisu że to tylko z Moim jest coś nie tak ?
zwykłe jpg, jakiś szeroki obiektyw nawet kit, około 18mm przy pełnym otworze np f/3.5 na szerokim polu AF i na pojedynczym, obiekty drzewo w parku z 20 metrów !
Zrobione dzisiaj Canon 18-135 STM : crop 100%
http://exon.spamik.kei.pl/70d/af.jpg
do pobrania całe foty:
http://exon.spamik.kei.pl/70d/70d.rar
o ile dobrze zrozumialem , to gorne zdjecie jest robione obiektywem z zestawu ( kitowym) , dolne 18-135.
tak jest , ze af lubi troche inaczej ostrzyc na krotkiej ogniskowej , inaczej na dlugiej. czasami roznice sa minimalne , czasami potezne.
im szerszy zakres ogniskowych , tym zmiana bledow ostrzenia bywa wieksza.
c70 d pozwala dostroic AF oddzielnie dla krotkiej i dlugiej ogniskowej.
zanim pojdziesz do servisu sprawdz czy masz dostrojony obiektyw, jesli nie to dostroj.
Ok 90% obiektywow jakie mam / mialem wymagaja dostrojenia precyzyjnego.
instrukcja str 379:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/2/030001..._Manual_PL.pdf