Sprawdziłem na moim jasnym 50 f1,8 i faktycznie nieco bardziej wyblakłe niż przy 17-40 f4.
Wersja do druku
Sprawdziłem na moim jasnym 50 f1,8 i faktycznie nieco bardziej wyblakłe niż przy 17-40 f4.
30.04 -> AF@f/8 8-)
Ciekawe jak się zaprezentuje 100-400+TC1.4...
U mnie dość sporo bledsze przy świetle dziennym, takie wręcz "przezroczyste",
Pan z CSI poinformował mnie że;
"Normalne działanie wizjera związane z jasnością aktualnie założonego obiektywu".
To jeszcze zrouzmieć mogę i pewnie tak jest - bo na zagranicznych forach posiadacze 1.2/50mm i 1.2/85mm też marudzą na tą przypadłość - 1.2 to jeszcze bardziej przezroczyste muszą być ;)
Natomiast nie mogę zrozumieć tego że jak jest ciemno słabiej świecą na czerwono aniżeli przy 17-40, przecież w ciemnych pomieszczeniach wizjerowi już mocne światło przeszkadzać nie powinno...hmmmm.
Paradoks - pełna klatka wręcz stworzona jest do jasnych szkieł i vice-versa, a tu tym jaśniejsze szkło tym punkty AF mniej widoczne ;) obrona szkieł? f4 ;) hehe
Proszę posiadaczy o odpowiedź na pytanie, jak działa funkcja Auto Iso? Jaki jest jest stopień konfiguracji i jak to wypada w stosunku do osiemsetki nikona?
Jest podobnie, możesz ustawić zakres iso czyli od do, a także zminiac czas jako próg przy którym aparat zmieni wartość iso
Małe "ale"" polega na tym, że max czas to 1/250, w nikonach nie masz ograniczenia i to że mają większą gradacje
w C czas jest np. 1/60, 1/125 i od razu 1/250
mam nadzieje ze nie pomyliłem
Dodatkowo można ustawić czas Auto
Kto na ochotnika? ;)
Canon 5D Mark III firmware update in April 30th 2013! - FM Forums
Pytanko, czy możliwy jest downgrade firmware'u, bo chętnie bym potestował 1.2.1, ale z drugiej strony Magic Lantern działa jeszcze na 1.1.3 ?
To się odważyłem :) AF działa na f/8 ale nie ma możliwości wyboru punktu. Na stałe włączony jest środkowy, da się tylko zmieniać jego tryb (dokładny, rozszerzony, z sąsiadującymi).
Czy to normalne że tak szybko zżera baterię? tzn. ~200 zdjęć (w tym troche na LV), 20min łącznie kręcenia filmików (z częstymi przerwami) i po baterii.
W ogóle po naładowaniu na 100% bateria traci moc przy wył. aparacie tzn. naładowałem na full włożyłem do aparatu i po paru godzianch "uciekło" 4% samoczynnie.
To przez półprzepuszczalny LCD? (gdy się wyciągnie baterię - wizjer robi się ciemny i mydlany) jest zasilany non-stop baterią nawet przy wył. aparacie, po jaką trzasną canon tak to uczynił, wie ktoś czy "Magiczną Latarnią" można wył. zasilanie wizjera kiedy aparat jest OFF, po co gdy leży w torbie ma być VF?
Qrde stare modele mogły leżeć w szafie dwa miesiące, brało się w łapy wł. i bateria cacy, a teraz...
coś jest nie tak
ja jak wyjmę baterię to lcd jest taki sam
co prawda nie filmuję i nie używam LV ale to chyba nie ma znaczenia
Canon po prostu chce by ludzie kupowali po 10 akumulatorów. :) Kasa, przychody, zyski... Taka sytuacja. :)Cytat:
A teraz canon w instrukcji jak i kiedyś zaleca aby wyjmować baterie jeśli aparat nie będzie dłuższy czas używany.
3 czy 5 lat oni go robili? Bo wyszedł im lekko spartolony. :)
No spartolony jest :) Robiłem ostatnio sporty psie, normalnie z takich eventów miałem z 50% odrzutów. A z 5dIII zdjęć, które nie idą do kosza jest więcej i mam więcej roboty z obróbką :P
EDIT:
PoulN, może tryb video tak ssie, na servo z IS spokojnie 500 fot natrzaskałem.
Sorry, że tak post pod postem, ale może to być ważne dla użytkowników.
Mam baterię Phottix Titan 2000mAh, gdy używałem z 5dIII i FW 1.1.3 okazjonalnie pokazywało mi, że jest bliska rozładowania mimo, że była pełna. Wyłączenie/włączenie aparatu załatwiało sprawę. Z softem 1.2.1 jest inaczej. Przy włączeniu aparatu wyrzuca wiadomość "Communication with Canon LP-E6 battery is irregular. Continue to use this battery?" i po OK sprzęt startuje. Jednak w battery info widnieje "unknown battery" i nie da się jej zarejestrować. W niczym mi to nie wadzi (na razie) i podaje czysto informacyjnie, może ktoś też używa takiego zamiennika.
Jakieś dziwne rozładowywanie baterii to partactwo. :P A poza tym nadal pewnie z 1% aparatów ma walnięty AF lub skoszone czujniki. :) Plus pewnie jeszcze kilak rzeczy by się znalazło, jakby być czepliwym. :PCytat:
Znaczy się co wyszło spartolone? Jak się Ciebie czyta na forum to zdajsie wszystko co ma napis C na obudowie takie jest .
Hmm, w sumie caly czas mam podpiete 17-40, poobserwuje sprawe dokladniej, moze złudne subiektywne "odczucie" wskaznika w % skali, a to że podczas krecenia video żre to.. cóż chyba norma, takie czasy, tylko z tym "postojowym" spalaniem mnie zaciekawiło.
Masz walniętą baterię.
Heh, tylko jak to wytumaczyć ludziom z CSI,... pewnie odpiszą że za dużo używam podglądu itp, i że się sama bez użytkowania aparatu rozładowuje to norma... tyle że kilka procent na kilka godzin?
Pisząc że 30D wyciągnięty z szuflady po 3 miesiącach madal cykał setki klatek nie miałem na celu bezpośredniego porównania z 5D.
Porównanie bez sensu, bo wiadomo że w 5dmk III baterie nawet przy wył. aparacie zżerea non-stop pobierający prąd LCD w wizjerze, i nie chodzi mi o to, po raz kolejny się zapytam czy ktoś rozumie dlaczego canon tak uczynił - czyżby tylko z celów czysto marketingowych? - "kupujta baterie bo się same rozładowują"?
Poświęce się i zrobie test ;) naładuje na full włoże do puszki i pozostawie na dobę - dwie (oczywiście aprat na OFF) i zobaczymy w jakim stopniu się rozładuje :D
Nie wiem, czy coś pomogę:
5D3, włączony ma oczywiście wskaźniki w wizjerze. Wyłączony jednak nie ma nic oprócz stałego kółka na środku (to, które oznacza obszar pomiaru punktowego [?]). Wizjer nie zmienia swojej "matowości".
Nie zauważyłem zużycia (przynajmniej jakiegoś dużego) baterii podczas "leżakowania" (chociaż wydajność, może dlatego, że się przeniosłem z jedynek i mam porównanie do sprzętu zdolnego cykać tysiące fot na jednym ładowaniu jednej baterii, mogłaby być lepsza).
Jest nowy soft 1.2.1
Mi chodziło o to że wizjer "gaśnie" po wyjęciu baterii z aparatu, jak piszesz m.in kółko pomiaru punkowego jak i "przejżystość" wizjera nawet przy wył. aparcie zasilane jest przez baterię.
Wyłączony aparat po 24h ma nadal 100%, a problem "uciekających" procentów baterii przy wył. body to jak się okazało - sprawka ciekawskich domowników :)
Szkoda że nie poprawili podświetlenia w wizjerze.
W sumie osobiście nic w nowym firmware dla siebie nie znajde,.. no może poza f8.
Nie ma to jak myszy. U mnie znikają ciasteczka. A u Ciebie procenty. Cieszyć się, że tylko z baterii. :)Cytat:
Wyłączony aparat po 24h ma nadal 100%, a problem "uciekających" procentów baterii przy wył. body to jak się okazało - sprawka ciekawskich domowników
No i jest
A list of improvements in firmware version 1.2.1 is listed below.
Uncompressed HDMI output is now enabled.
Enables the center AF point to autofocus when the camera is used with Canon EF lens/extender combinations whose combined maximum aperture is f/8.
Improves the speed of the camera’s acquisition of focus when using a Canon Speedlite’s AF-assist beam.
Fixes a phenomenon in which the LCD monitor may freeze and display Err 70 or Err 80 when a still photo is taken during Live View or in movie shooting mode.
Fixes a phenomenon that may occur when the continuous shooting priority setting is enabled for multiple exposures, such that, after the sixth image is taken, there is a slight pause before the remainder of the sequence is completed.
Fixes a phenomenon in which the viewfinder display shows incorrect information during AEB shooting.
Communication with the WFT-E7 Wireless File Transmitter has been improved.
When images have been successfully transferred with the WFT-E7 Wireless File Transmitter through the FTP protocol, an “O” will be displayed. When images have not been successfully transferred with the WFT-E7 Wireless File Transmitter through the FTP protocol, an “X” will be displayed.
Fixes a phenomenon in which the camera may not function properly when an Eye-Fi card is used.
Fixes a phenomenon in which the focal length value listed in the Exif information is not displayed correctly for images shot with the EF 24-70mm F4L IS USM lens.
Fixes a phenomenon in which the lens firmware cannot be updated properly.
Corrects errors in the Arabic language menu.
Fixes a phenomenon in which the camera changes the AF microadjustment value to -8.
Fixes a phenomenon in which the on-screen guidance cannot be fully displayed when setting the maximum limit value for the “Setting the ISO Speed Range for Auto ISO” option.
Ktoś już zainstalował nowy firmware ? Ja poczekam, bo się boję czy po "poprawieniu" obsługi z canonowskim wyzwalaczem radiowym nie będą wariować chińskie wyzwalacze. Musiałem wyrzucić pixel knighty jak zmieniłem puszkę z 50d na 5d3 a i chiński ST-2 przestał tez działać.
Zainstalowalem nowy firmware, wlasciwie tylko dla jednego fix'a - dla poprawy szybkosci pracy AF przy wspomaganiu blyskiem z lamp speedlite.
Jest mocno odczowalna poprawa w tym aspekcie - przedtem aparat dobrze ustawial ostrosc, ale trwalo to stosunkowo dlugo - teraz jest w mig :)
Sprawdzalem tez, czy beda dzialaly Pixel King - dzialaja bez problemu, nadajnik i odbiorniki pracuja prawidlowo.
Slowem.. bez dwoch zdan warto aktualizowac firmware 5DIII do najnowszej wersj ;]
Potwierdzam teraz z lampą zapi..... rnicza jak trzeba i trafia jak trzeba.
jakieś zmiany w obrazku, znaczy WB?
z pierwszych strzałów nie widać, obecnie wyraźna poprawa AF z IR, choć trochę liczyłem na mocniejsze podświetlenie potwierdzenia ostrości w normalnych warunkach, którego podobno też miało być ale nie jest to jakaś wada.
Soft 1.2.1 z baterja "acme" wydaje komunikat o niezgodnosci ( tylko przy pierwszym wlaczeniu )
Mogę prosić o link do pliku z aktualizacją oprogramowania?
EOS 5D Mark III
Zaznaczyć aktualizacja oprogramowania
Po paru tygodniach użytkownia moge wymienić jedną zasadniczą "niedogodność", mianowicie... tak, tak - wyświetlanie punktów AF.
Pewne obawy przed zakupem znalazły potwierdzenie w praktyce.
Tak więc:
Że All-Serwo jak się okazało w przeciwieństwie do 1d X (nowy firmware) nie będzie miało czerwonego podświetlenia to już wiemy :(
W ciemnych, umiarkowanie jasnych warunkach widoczność punktów AF przy One-shot - bez problemu, podświetlenie na czerwono załatwia sprawę jest dobrze widoczne, a lekka poświata w wizjerze (mimo moich wcześniejszych obaw) wręcz ułatwia kadrowanie.
Ale w słoneczny dzień podświetlenie jak wiadomo nie daje zupełnie rady - wręcz nie istnieje i jedynym "sygnałem" świadczącym o złapaniu ostrości jest zielona kropa w LD rogu wizjera na ktorą większość fotografów nie zwraca uwagi (w tym i ja) lub "beep" ale on nie zawsze wchodzi w grę, np. w poprzednim aparacie miałem pipkacza cały czas na off. Jakby nie mogli chociaż zrobić tak że w momencie potwierdzenia wybrany punkt "zamruga" lub zastosowali rozwiązanie z 1d X na dole matówki w LD rogu pojawiającą się "ikonkę AF" w momencie potwierdzenia.
O ile przy w/w warunkach przy obiektywach f4 i wyżej da się jeszcze jakoś przeżyć, to po podpięciu jasnych szkieł f1.4 w słoneczny dzień powoduje że ów mocno szare (lub jasno czarne jak kto woli) punkty zamieniają się na jasno brązowe, jakby przezroczyste momentami, wszystko zależy od sceny w wizjerze i są monetami np na szarym tle bardzo słabo widoczne. Po zapytaniu się serwisu czy to norma, otrzymałem odpowiedź "że to normalne zachowanie wizjera w przypadku jasnych szkieł", Kropka.
Na zagranicznych forach wiele osób poruszało ten problem, i wielu miało nadzieję na rozwiązanie przez nową aktualizację,... niestety ale kolejnych chyba już nie uświadczymy.
Pewnie, można kombinować półśrodkami - ustawić w opcjach że po złapaniu ostrości dany punkt znika, ale to dziwnie wygląda, bardzo dziwnie w praktyce, a na "blaknięcie" punktów przy jasnych stałkach już żadnej rady nie ma.
Jak pisałem wcześniej,... pradoks - AF rozwija skrzydła przy 2.8 w dół, ale za to coraz to mniejszy komfort jest z pracą z ów autofocusem z racji słabo zaznaczonych punktów, all-serwo z braku podświetlenia mimo rewelacyjnej działalności trzeba nauczyć się obsługiwać na "czuja" w trudniejszych warunkach, nie widać "gdzie śledzi".
Cóż, trzeba będzie się przyzwyczaić, i jednocześnie pociuchu wierzyć że ekipa z "Maic Lantern" coś zdziała, choć w ich temacie matówka to najważniejsza nie jest.
Jak to jest że róża zawsze ma kolce? (pomijając genetyczne mutanty :))
Witajcie,
Trafiła mi się dzisiaj awaria marka III. Po dłuższej przerwie zacząłem szykować sprzęt na zdjęcia. Standardowo korzystam w m3 z obu slotów kart: sd i CF, zapisując na ochy jedynocześnie. Dzisiaj po włożeniu karty CF jako drugiej pojawił się komunikat
: brak dostępu do karty w slocie 1. Aparat też wyraźnie zawiesił się. Sprawdziłem z kilkoma kartami CF - z każdą to samo. Pod 5D mark II karty chodzą bez problemu.
Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie problemu ? Czy czeka mnie serwis?
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Spóźnione, ale muszę odfajkować narzekanko - przedstawiciel Canona w ubiegłym roku wspominał w jakimś długim wywiadzie (popularny, wiele razy tutaj przytaczany film z YouTube) o zamiarze wprowadzenia podświetlania punktów AF w nowym firmware, zaplanowanym do wydania w kwietniu 2013. Rzeczona aktualizacja tego problemu jednak nie wyeliminowała. Brak stałego podświetlenia punktów AF jest dla mnie główną, poważną wadą użytkową aparatu Canon EOD 5D Mk3, który to został niby ochrzczony mianem "Low light camera" czy jakoś tak. Jako użytkownik fotografujący w głównej mierze w warunkach słabego oświetlenia, doceniam jakość jego matrycy, natomiast AF, którego punktów nie widać w takich warunkach uważam za bubel. Na koncertach na przykład, wygodniej ostrzy się 3-cyfrowcem sprzed 3-ch lat niż nową piątką. Poza tym jednym, poważnym mankamentem, I ♥ Mk3 ;).
Ale chodzi Ci o to zeby sie swiecily caly czas na czerwono czy jak?
Niech świecą się tak, żeby je było widać - może być na czerwono. Kwestia przegadana po tysiąckroć na całym fotograficznym świecie jako wada użytkowa Eos 5DMk3 - na jasnym tle widać punkty AF, na ciemnym nie widać. Jak to "pomaga" w fotografowaniu, wie każdy kto używa 5D3 do fotografii innej niż zdjęcia osób w białych sukniach.
Mnie tam nie przeszkadza, jak juz mam wyjatkowy problem zeby znalezc punkt AF ktory mam wybrany to wystarczy wciznac guzik do wyboru AF i wszystko swieci na czerwono. Fakt nie szukalem czy mozna ustawic swiecenie na stale, ale zakladam ze skoro na to narzekasz to sie nie da. (choc widzialem cos w opcjach odnosnie wybru rodzaju "swiecenia" kwadracikow)
Inna sprawa ze taka modyfikacja to nie wystrzelenie statku kosmicznego na orbite, mozna to zrobic w jedno popoludnie saczac zimne piwo, tylko komus z Canona musialo by sie chciec sluchac tego na czym zalezy ludzia...
Moze czegos nie kumam ale strona 104 instrukcji chyba rozwiazuje ten problem podswietlania ...
Opanowanie tego wszystkiego trwa, każdy przecież korzysta tylko z niektórych ustawień. Ja niektóre możliwości 5DIII odkrywam po prawie roku użytkowania. :oops:
Wczoraj z kolei przypadkowo odkryłem np. , że CanonG1X daje stempel daty i godziny tylko w trybie "auto- zielony kwadracik". Przynajmniej na dziś mi tak wychodzi. Zazwyczaj korzystałem z "Manual -M", więc i w ogóle nie wyświetlał tych mozliwości.
Mam bardzo podobne odczucie,... w 30D widziałem zawsze ale to zawsze pkt AF, nawet lapiąc się pod słońce.
Wydaje mi się że wiele nie rozumie wielu ;)... czyt. mój post z poprzedniej strony.
Problem w tym ze w słoneczny dzień (szczególnie z jasnymi szkłami) kija widać i tyle, podświetlenie zupełnie nie daje rady, a jedynym sygnałem w przypadku wyboru pojedynczego punktu AF w tybie "one shoot" jest jak go sobie włączymy "beep"...
Al-servo to już musi być dopiero zmora podczas ostrego światła... bo się tam na dodatek wszystko szybko dzieje...
U mnie jest to strona 103 ;) i nic nie rowziązuje, czyt. mój post z wcześniejszej strony,... bo nie będe już po raz enty pisał w koło macieja... ;)
Cóż trzeba z tym żyć, co by nie było to z powodów pdświetlenia punktów AF nigdy w życiu nie przesiadł bym się spowrotem na 30D ;)
Nikonowcy mają zdaje się podoby problem...
Aparat wymiata, zalety można by pisać i pisać, a wady? - ot taka mała "Łyżeczka dziegciu w beczce miodu".
Nie rozwiązuje.
W AI-Serwo wcale nie ma podświetlania, ale w OneShot nie ma stałego podświetlenia i o to mnie i wielu innym chodzi. Facio z Canona w przytaczanym wywiadzie z ub. roku obiecywał, że nad tym pracują, bo ludzie narzekają i że postarają się to wprowadzić w kwietniowym update. Jednak postarali się słabo, a raczej wcale.
@Maver - jasne, że można sobie odnaleźć na kilka sposobów aktywny punkt AF, ale jak Ci się modele miotają po scenie, to nie ma na to czasu. To nie jest półka polegająca na tym, żeby w ogóle zrobić zdjęcie, tylko żeby zrobić TO zdjęcie i musisz błyskawicznie najechać aktywnym punktem tam gdzie chcesz, a jak to zrobić jeśli tego punktu nie widzisz? Jak robiłem 3-cyfrowym EOS'em, to miałem inne problemy - punkty AF widziałem zawsze, ale AF nie zawsze trafiał. W 5D3 AF trafia znakomicie, tylko ja nie zawsze mogę nim trafić w modela.. Jeden krok w przód i jeden krok w tył za prawie 13K PLN ;). Cała reszta, plus focenie w innych warunkach - miodzio.
Idealnie i prawdziwie napisane.
Ja zrobiłem tak, w dzień jak wali słońce i nie che aby jedynym sygnałem że dany punkt złapał ostrość był "Beep" (pomijając zieloną kropkę w wizjerze) to ustawiam "Powiekszenie punktu AF" wtedy po złapaniu ostrości pomocniczne punkty gasną sygnalizując potwierdzenie, ale że na szarym czy ciemnym tle w dzień słabo i takie rozwiązanie działa... nic się nie poradzi.
Gorzej w innych trybach z "Jednopunktowym Spotem", "Jednopunkotowym AF" tam nic się nie zmienia ani nie gaśnie po złapaniu ostrości.
Można w sumie w ustawić w opcjach już nie pamiętam jak to się nazywało że po złapaniu ostrości punkt całkowicie znika, ale to jest bez senu.
Szkoda że w tak dobrym ogólnie sprzęcie Japońce nie pomyśleli o takim błachym szczególe, mogli by jak wiedzieli że nie wyrabia podświetlenie jakiś inny monit zastosować zmiana np. wyglądu punktu jako potwierdzenie.
W 1dx jest zdaje się jedna różnica - w LD rogu wizjera po złapaniu ostrości pojawia kwadratowa się ikonka "AF", czemu nie dali takiej tutaj? za bardzo 5tka zbliżyła by się przez to do 1dynki?,... ehhhh.
Z przymusu już się przyzwyczaiłem to tego że w dzień jest tak a nie inaczej, a w ciemnym świeci cały wizjer - choć to akurat wbrew wcześniejszym obawom obieram jako zalete, pomaga przy kadrowaniu wręcz.