Niestety... w zeszłym tygodniu pojawiła si nowa wersja na CHDK...
Wersja do druku
Niestety... w zeszłym tygodniu pojawiła si nowa wersja na CHDK...
Ostatnio zauważyłem że prawidłowo, czyli niestety ręcznie ustawiony balans bieli zwiększa rozpiętość tonalną. Niestety były to specyficzne warunki oświetleniowe więc nie mogę powtórzyć testu. Może też ktoś to zauważył?
Czy ktos majacy wgrane najnowsze FW moze cos sprawdzic? Drobnostka - czy w trybie LV z ustawionym ostrzeniem Live Mode (kontrast) mozna juz ostrzyc wciskajac spust do polowy? Czy dalej AF-ON?
Ja mam wgrane FW 2x wstecz, a nie chce wgrywac aby sprawdzic tylko to.
tylko AF-ON (FW 2.0.8)
Mam pytanie. Dlaczego w Adobe Bridge CS5 bo ten mam w danych exifa pisze że tryb ekspozycji automatyczny chociaż zdjęcie robione było w trybie ręcznym ?
A co to jest "Nie zapaliła się, tryb obowiązkowy" ? To tłumaczenie programu jakieś bardzo kulawe więc co tak na prawdę oznacza "automatyczny" dowiesz się jak odpalisz Bridge w wersji angielskiej.
A to już proszę tutaj http://www.adobe.com/pl/aboutadobe/contact.html nie do mnie w kwestii tłumaczenia ;)
A jak macie ustawiony Picture Style ? Niby przy dalszej obróbce w kompie zalecają Neutralny. A może jakiś sprawdzony własny preset ?
W rawach nie ma znaczenia, jaki styl obrazu ustawisz. To tylko kilka parametrów (kontrast, nasycenie kolorów, poziom wyostrzania itp.), wpływających na wygląd jpega. Mam ustawiony N, bo coś ustawić trzeba, ale jpegów nie używam.
A profil kolorów to nic innego, jak indywidualne ustawienie parametru kontrast/nasycenie/odcień dla każdej składowej RGB.
Nawet gdybym robił jpegi, wolałbym mieć te ustawienia możliwie jak najbardziej neutralne, by nad kolorami popracować w postprodukcji, bo dopiero po zrzuceniu zdjęcia na kompa i przyjrzeniu się obrazowi pojawia się u mnie jakiś pomysł na to, czy trawka ma być bardziej czy mniej zielona, niebo bardziej czy mniej niebieskie, a gęby bardziej różowe, czy może jednak pomarańczowe.
Dzięki za info. Też jak coś poważnego robię to w RAW. Chyba generalnie to narzędzie coś spotkało się z małym zainteresowaniem fotografów skoro sam Canon wypuścił raptem 8 nowych profili.
To narzędzie dla mnie jest zupełnie zbędne, ale już niech sobie będzie, jeśli ktoś odczuwa potrzebę jego używania. Za to poświęcanie jemu osobnego przycisku na obudowie, kiedy zamiast niego mogłoby pojawić coś bardziej przydatnego, jest już kompletnie bezsensowne. Przecież te ustawienia można zmienić z poziomu ekranu szybkich nastaw.
i cos takiego naprawili w serwisie??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bo to chyba standard w 5d2 http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=750731
no coz nie ma puszki idealnej :)
Tak się zabrali ostro do redukcji szumów na wysokich ISO, że niskie czułości im się skopały :) Ale spoko. Następna piątka będzie miała filtr dla Low ISO :)
Nie we wszystkich egzemplarzach występują takie problemy.
Mam dziwny problem z moim 5dmk2 - mianowicie czasami (nie ma reguły) zawiesza się kółko nastaw przy spuście :confused: miał może ktoś taką przypadłość? Aby zaczęło znowu działać muszę ruszyć kółko przy gripie :roll: sam nie wiem czym to może być spowodowane :confused:
W sumie błahostka ale mimo wszystko denerwuje bo kółko przestaje działać w najmniej odpowiednich momentach.
A no tak się zdarza czasami... Kółko na gripie blokuje się w połowie 'między kliknięciami' i wtedy te na body nie chce działać
Grip oryginał, czy zamiennik? Miałem kilka dni pożyczony zamiennik, nie pamiętam jakiej firmy i to właśnie grip był powodem zawieszania się kółka nastaw.
Sporo czytalem i to raczej "ten typ tak ma". Wiele osob zwyczajnie tego nie widzi, bo np. nie molestuje zacienione elementy w obrobce.
Jak przyjdzie zrob zdjecie i sprawdz. Np. takie proste foto (idealne do sprawdzenia). I daj kilka filllight na zacionionym miejscu.
Ja w sumie dopiero teraz po roku uzywania zauwazylem, ze wiele mocno kontrastowych scen (jak ta) rozjasniona daje niezly syf. Ale w normalnej fotografii nigdy nie zwracalo mojej uwagi (widocznie staram sie zawsze naswietloc foto jak trzeba, a potem minimalnie meczyc cienie).
To musisz ostro wyciagac cienie?
Szukalem jakiegos zdjecia n a ISO 100, takie moocno kontrastowe,
znalazlem i mocno powociagalem cienie. Dwa efekty LR2.6 i DPP najnowsze (efekty sa inna, bo ja na DPP nie znam sie wogole..)
To jest przyklad chyba mojego ekstremum wyciagania. Nigdy tak nie robilem, a zdjecia nawet jesli byly wyciagane to nigdy nie mialem problemow z taka kiszka, zwyczajnie nie mialem potrzeby siegac AZ TAK w glebokow cienie. Normalne, typowe cienie nie maja u mnie czegos takiego.
org pelna klatka
lr
dpp
Moje 20D ma to samo... To chyba norma jak czytam, albo bywaja 5D2 majace niebo gorsze efekty.. Jak pisalem - typowe cienie nie maja tego, ale mowa o typowych, a nie ciemnosci egipskie, ktorych nie ruszam.
Na przykład w moim. Oczywiście nie mówię o rozjaśnianiu cieni o ileś tam EV, bo wtedy lekki banding się pojawia w skrajnych przypadkach. Qbic miał inny problem - u niego banding pojawiał się nawet bez ruszania ekspozycji, tylko po zmniejszeniu poziomu czerni do 0 w Lightroomie. A to już nie jest prawidłowe zachowanie się matrycy.
Mozesz wyslac jakiegos RAW na ISO 100 do przebadania? Bym ladnie porownal do mojej sztuki.
Jasne, wieczorem będę w domu i wyślę.
Tak z ciekawości obrobiłem sobie przypadkowego RAW'a z mojej puszki. Fotka testowa, po zakupie nowego szkiełka - wydaje mi się, że ma dość szeroki zakres tonalny... Właściwie gdyby nie aktualny temat w tym wątku, to bym tej fotki nawet nie dotknął, ale na potrzeby testu ruszyłem kilkoma suwaczkami w LR i oto wyniki:
fotka bez obróbki:
http://img337.imageshack.us/img337/8351/img84242.jpg
fotka po obróbce:
http://img580.imageshack.us/img580/2785/img8424o.jpg
Jakiś tam minimalny banding wyszedł, ale czy warto się nim przejmować?
Przy takim postprocesie u mnie byłyby szlaczki wszędzie.
No ja widze w rogach banding w detalu, ale to maly poziom. Na oko mam podobnie. qbic2 powiadasz, ze u Ciebie taka masakra jest?
Masz moze jakiegos RAW pokazyjacy najstraszniejsze przyklady??
U mnie zalezy od zdjecia... Raz jest swietnie, a na innym foto widze go znacznie wiecej
Porównaj przesłony.
Przy wartościach f1.0 ... f2.8 występuje "ukryte" największe podbicie iso.
http://www.luminous-landscape.com/es...acturers.shtml
Wrzucam swojego rawa:
http://www.megaupload.com/?d=MTR4WBJA
Kadr nieszczególny, ale to z pierwszych testów, gdzie chodziło mi o scenę o jak największej rozpiętości tonalnej przy żarowym świetle. Z takimi miałem zawsze największy problem.
Zrobilem podobne testy, oto RAW:
http://www.siudym.webd.pl/temp/img_7174.cr2
Wogole zauwazylem niesamowite rozbieznosci, ta sama scena, nieco inny czas i roznica bandingu byla orgomna. Dziwne te matryce 5D2. Tak samo przegladajac typowe zdjecia jedne cienie sa ok, a inne nawet mniej zaciemnione maja wiekszy banding.
Jak wyciągniesz z 2EV i Black na zero to wyłażą Ci kolorowe placki. Miałeś też dłuższy czas naświetlania. A wyłączyłeś priorytet jasnych partii obrazu i Automatyczny optymalizator jasności ?