Jak już dajesz takie ostre światło na twarz, to nie omieszkaj pojechać jej photoshopem, bo wszystkie niedoskonałości przez światło słoneczne padające z boku są bardzo podkreślone...
Wersja do druku
Jak już dajesz takie ostre światło na twarz, to nie omieszkaj pojechać jej photoshopem, bo wszystkie niedoskonałości przez światło słoneczne padające z boku są bardzo podkreślone...
No cerę przejechłem spot healing brushem (teraz tylko widzę, że na 6. zapomniełem o dekolcie). Blurować już nie chciałem bo nigdy mi się to nie podobało. A coś oprócz tego jeszcze źle? Tak po miclesowemu?
Sam popatrz, i porównaj do zdjęć, które uważasz za dobre :D
Hint : najbardziej (wręcz strasznie) rzuca się w oczy podbródek.
Jeżeli chodzi o twarz, to jedynie 9tka jest spoko ładna.
Jesli przejechales healing brushem to za malo.. kobiety sa bardzo czule na punkcie uwieczniania ich niedoskonalosci. Niewazne czy zdjecie dobre czy zle widza jakies znamie czy pryszcza, o ktorym chcialy zapomniec.. No i ten podbrodek.
Modelka była bardzo zadowolona (a sama też fotografuje, więc zadowolić jest ją trudniej) i nie powiedział nic na temat niewystarczającego retuszu twarzy. Ale następnym razem spróbuję powalczyć z syfkami trochę bardziej)
A co do dołeczka na podbródku - chyba nie sugerujecie, żeby go wywalać z każdego zdjęcia? Taka już uroda Ani i ani myślę jej przemeblowywać. Dla mnie to bardziej atut, niż wada.
Usuwac nie.. ale zauwaz, ze wiekszosc zdjec masz z dolu gdzie bardziej to widac. Robiac z gory powinno sie to troche zatuszowac. Ale madra babka po szkodzie.. o czym sam sie wielokrotnie przekonuje :)
Redukować. Zazwyczaj takie większe korekty (zmarszczki pod oczami, przy ustach, broda, kąciki nosa) kryję na 50%.
Dziwne, bo jedynka wygląda na nieostrą, w przeciwieństwie do dwójki.
Ostra czy nieostra i tak wygląda marnie. A nawet marniej.
nie każdy rodzi się geniuszem!!
człowiek szuka wskazówek- miejcie wyrozumiałość.
Xsawi:
faktycznie z rozmiarem pojechałeś na maxa (nie zawsze duże jest lepsze;))
ad 1. patrzy gdzieś w kosmos -może warto byłoby ją oprzeć plecami ościanę
ad 2 w górnym prawym rogu fotki jest niepotrzebna biel- odwraca uwagę od reszty fotki,
fotka poruszona i na dodatek pojechałeś z nasyceniem( popatrz na jej dłonie, aż czarne )
ad 3 chyba najciekawsze tylko wzrok skierowany poza obiektyw
moim zdaniem ale to tylko moje zdanie:)
To niech szuka PRZED napisaniem głupiego/nieregulaminowego posta. Wskazówki leżą na wyciągnięcie ręki (u nas to Regulaminy i przyklejone wątki) - wystarczy nie być leniwym i najpierw poczytać a potem ewentualnie pisać jak coś jeszcze jest nie jasne.
Żeby przeczytać ze zrozumieniem Regulamin tego forum nie trzeba być geniuszem :roll: .
Za duże/za małe fotki usunąłem i komentarze do nich też. Jak autorom minie lenistwo to zachęcam do poczytania Regulaminu i poćwiczenia: http://canon-board.info/showthread.php?t=19347
Zgadza się. Z regulaminu nikt go nie zwalnia.
Chodzi o treść (odniesienie się) wypowiedzi. Łatwiej przełknąć gorycz porażki jeśli ktoś podpowiada że to lub tamto jest nie tak i nie rób tego kolejnym razem.
i przepraszam za wczorajsze zasmiecanie ale komp mi całkiem oszalał i sam wpisywal różne dziwne rzeczy.
No ale dałem wybów bo jest i przysłoniete i zasłonięte. czy moze chodzi o tem minimalny "prześwit" ?
Chodzi o ten minimalny prześwit.
no tak myślałem, mam wersje bez niego ale spojrzenie już nie to :-)
Podejście drugie.
Proszę o wytknięcie błędów.
1.2.3.Pozdrawiam
Dziewczyna na wszystkich zdjęciach wygląda tak samo, głowa za bardzo odwrócona od obiektywu (popatrz na jej prawe oko - wygląda jakby miała zeza...). Obróbka podoba mi się na 2 zdjęciu, na pozostałych za duża winieta/przyciemnienie boków (szczególnie zdjęcie 1 - prawe oko w ciemnościach).
Specjalista zadnym nie jestem, ale na pierwszym skadrowalbym nieco inaczej, zeby czubka glowy nie uciac, no i te oczy sa za ciemne zdecydowanie..
Ostatnio zaczęłam łazić po ludziach i żebrać by mi się ustawili do zdjęć, w efekcie czego stworzyłam swoje pierwsze w życiu portrety. Takie, że niby starałam się przemyśleć wszystko ... wyszło ? ;)
1.
2.
poszukaj cienia:)
Na zdjęciach czy mam nie robić zdjęć w słońcu [i czemu] ?
nie rób w słońcu bo to tak (mniej wiecej) jakbyś walneła wbudowaną lampą z aparatu z duzą siłą:
- kolory straszne (ale chyba też zwiekszyłaś kontrast albo tu albo w aparacie)
- cienie straszne, spójrz np na zdjeciu nr 2 pod brodą
mysle ze w tym dlugim wątku bylo to juz pisane. Cień i pochmurny dzień są duzo lepsze do zdjęć portretowych niż taki jak tu.
Kup sobie książkę jakąś foto, np Kelbyego. Tam o tym pisze i inne tricki:)
okej, bardzo dziękuję :)
Kontrast mam podkręcony w aparacie, bo tak lubię więc kolory jakie by brzydkie nie były są moimi ulubionymi ;)
Również dołączam do portretu. koleżanka zapozowała, pierwsza moja "sesja".
Jest to moja pierwsza "sesyjka", niestety robiona na szybko bo w momencie rozpoczęcia z nie wiadomo których chmur zaczął padać lekki deszcz, a nie chciałem za bardzo przemaczać aparatu (1000d + 50/1,8). Chciałbym aby szanowne, doświadczone grono forumowe powiedziało mi co jest źle w tych fotach, co poprawić itp. Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję :).
http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/5787306.jpg
http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/5787317.jpg
http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/5787310.jpg
Pozdrawiam
Diablo62
Chciałbym tak uda fotki robić, ale to jest tylko zdanie amatora.
Czy takie kolory pasują do tego zdjęcia:
Myślę że pasują,wyglada to całkiem dobrzeCytat:
Czy takie kolory pasują do tego zdjęcia:
Kolory dobre - choć może zbyt pastelowe czoło . Tylko z kadrem coś dla mnie nie tak - jakby zacieśnić lewą stronę ?.
Witajcie.
Zarejestrowałem się dawno, ale byłem tylko biernym użytkownikiem, a postów brak.
Staram się fotografować (staram się to najlepsze określenie) od dłuższego czasu, ale od niedawna mam dopiero możliwości finansowe żeby rozwijać się w tym zakresie - sprzęt, oprogramowanie. Wymieniłem 300D na 550D, obiektyw kitowy dałem psu na zakopanie i walczę z popularną 50tką, ale za nic nie mogę sobie z nią poradzić.
Nie potrafię dobrać prawidłowej odległości od osoby fotografowanej, a te minimum 2 metry odległości też jakoś tak się nie sprawdza. A to obcinam nogi, a to głowę albo zjem plecy.
Poradźcie coś - dla przykładu dodam zdjęcie czy taka odległość w przypadku fotografowania samej twarzy może być czy przypadkiem nie zniekształcam np. nosa.
Drugie pytanie dotyczy tego wątku - http://canon-board.info/showthread.php?t=69366
Próbuje, próbuje i gucio. Nie wychodzi mi. Czy posiadacie prosty przepis którymi suwakami się posługiwać, a którymi broń Boże nie? Bardzo mi pomożecie bo ja swoje zdjęcia widzę tylko w takich właśnie barwach i takie kolory mnie fascynują.
Dziękuje i p.s.
nie pociśnijcie mi bo mimo, że przeczytałem całe forum (:D) to mogłem coś przeoczyć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widzę, że jpegi wywaliło więc zamieszczam linki:
http://img11.myimg.de/lena134001.jpg
http://www.myimg.de/?img=lena2039d7.jpg
hmm.. nie bardzo rozumiem o co chodzi - widzę że trochę się "miotasz" i troszkę za bardzo chcesz szybko i dobrze :mrgreen:
.. zrób tak: znajdź np. tu na forum albo gdziekolwiek indziej zdjęcia ludzi - kobiet, mężczyzn, dzieci.. które ci się podobają.. możesz poszukać w wątkach o obiektywach 50mm - żeby łatwiej było.. niektórzy radzą żeby sobie wydrukować taką "ściągę", potem postaraj się zrobić takie samo zdjęcie - z zachowaniem tła (b. ważne a niedoceniane - czasem się nie da - np. w reportażu, ale w pozowanych już można) , głębi ostrości, ułożenia rąk, głowy.. do tego bardzo pomocny jest jakikolwiek statyw . zwracaj uwagę na to skąd i jakie pada światło, czy nie ma zbyt dużych cieni pod oczami itp.
i popróbuj sobie oczywiście na kimś kto cierpliwie zniesie twoje próby ;)
oczywiście wtedy musisz pokombinować z przysłoną żeby odpowiednią głębię ostrości uzyskać, czy pobawić się jakąś blendą żeby doświetlić cienie..
spokojnie, nie spiesząc się przemyśl jak dane zdjęcie zostało zrobione.. dasz radę.. potem będzie coraz łatwiej..
a co do obróbki i kolorów to niestety nie ma jednego przepisu bo wszystko zależy od materiału wejściowego - a suwaki są po to żeby je przesuwać ;)
Janina Ochojska
Proponuję nie przesadzać z obróbką.
Moja pierwsza fota na forum więc łagodnie :)
50d / 70-200 4L
A co mi tam jeszcze jedna
Canon 50d / 50 1,8L
wszystkie komentarze pozytywne jak i negatywne mile widziane.
witam wrzuce tez swoja fotke prosze o opinie
http://img522.imageshack.us/img522/803/img17501.jpg[/IMG]
URL=http://img522.imageshack.us/i/img17501.jpg/][/URL]
Mi przeszkadza kosmyk włosów zasłaniający oko. Zrobiłeś zdjęcie w pełnym słońcu więć widać straszne cienie. Popracuj nad obróbka w photo...e
burgumil, coś stało się modelce w twarz, u mnie jest całkiem marchewkowa...no i jak pisze wisiena ostre światło nie służy portretom, zasłoń czymś, albo poproś modelkę do cienia.
Wisiena 2 się mi podoba tylko chyba włosy ostrzejsze niż oczy wyszły, a oczy zwierciadłem duszy są, no i modelka piękna. Pozdrawiam
zajebi...a aureola :]
jak edytować wiadomości? nie tu wpisałem gdzie chciałem :] przepraszam
Wisiena-foty OK.
Zimowo, starałam się by nie przesadzić na żółto. Wybrałam pochmurny dzień by nie było cieni [słucham waszych rad dzielnie] ;)
W związku z czym chwalę się rundą 2.
1.
2.
3. królowa zimy, chyba przesadziłam z obróbką