Kilka osób wcześniej pisało, że po zmianie softu z 1.4 na 1.6 mają problemy z AF w obiektywach innych producentów. Czy w 1.7 też zauważyliście takie problemy?
Wersja do druku
Kilka osób wcześniej pisało, że po zmianie softu z 1.4 na 1.6 mają problemy z AF w obiektywach innych producentów. Czy w 1.7 też zauważyliście takie problemy?
Jakie problemy? Mam tylko 2 Sigmy Art 35 i 20 które śmigają aż miło. Miałem tylko 1.6 i 1.7 więc nie mam porównania do wcześniejszych wersji.
Mam za to problem z C 50 1.4 na pełnej dziurze nie trafia.
fotografuję głównie śluby ale też robię portrety i czasami wydarzenia sportowe, co prawda mam obecnie dwie puszki 5DMkIII i 6D MkII więc jakby nie mam ciśnienia. Ale jeżeli miałbym sobie poprawić komfort pracy np. podczas samego wesela to chyba R6 byłby dobrym wyborem, chociaż teraz to i zastanawiam się na R bo to jednak dużo taniej a kaskę zaoszczędzona można dołożyć do wymarzonego szkiełka :)
Cześć, jestem szczęśliwym posiadaczem C6d mk II i jestem z niego prawie zadowolony. Postanowiłem że się przesiądę na Eos R.
2) Pytanie, jakich obiektywów używacie pod ten korpus? Chodzi o reportaże, portrety.
posiadam kilka obiektywów C50 1,8 STM, SIGMA 35 1,4 ART, C135 L2, C24-105 Lf4.
Chciałbym dokupić do zestawu obiektyw ze względu na cenę i 85mm,
Samyang AF 85 mm f/1.4 dobra cena, ale obiektyw ten wypada bardzo słabo w porównaniu do mocowania SONY.
https://www.optyczne.pl/482.12-Test_...5%82adowe.html Tutaj przykładowe zdjęcia z SONY.
https://www.fotopolis.pl/testy/obiek...0-podsumowanie Tutaj test z CANON.
Kolega używa Sony a7III i obiektyw Samyang AF 85 mm f/1.4, zdjęcia wychodzą mega ostre i z pięknym bokeh.
2)Jak w praktyce sprawdza się śledzenie oka i możliwość szybkiego wyłączenie tego trybu podczas fotografowania?
Obiektyw Samyanga 85 mm do Canona R z tego co się orientuję jest dokładnie taki sam optycznie jak do Sony. Gorszy jest ef ale skoro przechodzisz na eos R to zainteresuj sie samyangiem rf który powinien byc już w sprzedaży ale wciąż go jeszcze nie widać w dużych sklepach. Sam się nim interesuję ale na pytania wysłane do cyfrowe czy abfoto kompletna zlewka nawet odpowiedzi typu nie wiemy. W mniejszych sklepach chyba juz można kupić.
To będzie ten
https://www.fotoplus.pl/obiektywy/ob...f-1-4-Canon-RF
Cena nieco droższa niż do Sonego i wcześniejszej wersji Canona.
Ja ostatnio robiłem ślub na 6DII i R. I jako stary lusterkowiec, jeszcze kliszak. TO powiem, że R to już ten moment kiedy można wskazać na ML. O ile fotografia krajobrazowa to obraz na matowce lepiej wyglada, mniejszy kontrast, lepiej polar ustawiać. Ale reportaż i trudne warunki, plamy światła - widzisz od razu efekt przed zrobieniem zdjęcia. Szybka korekta ekspozycji +, - i wiesz jak suknia czy obraz pod światlo wygladą. Nie trzeba sprawdzac na podgladzie po i tracic czas czy dobre ujecie. Szkoda że R nie ma pokretła +, - jak to ma Fuji np. w X100 ktory czasem używam. No ale w R mozna zespolic pokretlo z przyciskiem i miec szybkie +, - ekspozycji.
Nie wiem jaka rożnica cenowa wyjdzie miedzy R6 a R. Na R byl juz cashback i mozna bylo go miec za 7200zl. Tam masz swietna matryce 5DmkIV. O matrycy z R6 nie wiadomo za duzo.
Ja sobie przypisalem korektę ekspozycji do pierścienia w obiektywie i to duża wygoda, ale to tylko z obiektywami rf bo ef nie mają dodatkowego pierscienia niestety...
To moze trzeba bedzie sobie adapter z pierscieniem sprawic?
Jest porównanie na dxo - dynamike ma nieco wieksza matryca 20MP jaka bedzie w R6 niz ta 30MP w R. Inne parametry to samo.
https://www.dxomark.com/Cameras/Comp...1106_1262_1352
Całe DxO, R ma ciut lepszy procesor i matryca jest minimalnie lepsza dzięki temu od 5d4. Ale mniejsza z tym.
Znalazłem na dpreview poprawiony profil standardowy do lightrooma. Ma trochę zdjęty kontrast i lepiej się obrabia.
https://www.dpreview.com/forums/thre...-post-64217295
Czy do EOS R mozna podczepic grip BG-E21 czy musi byc grip E22?
Używam R z Sigmą 60-600 i pomyślałem o zakupie telekonwertera 1.4.
Zastanawiam się który wybrać, czy Sigma TC 1401, czy Canon 1,4 III?
Który z nich Waszym zdaniem będzie lepszym wyborem pod kątem współpracy i jakości obrazu?
Z góry dzięki za wszelkie opinie.
Czytałem opinie na forum FB o modelach R, że nowy TC pod bagnet RF nie będzie pasował do przejściówki na EF, pisali że wystającą część TC nie pasuje wymiarami do przejściówki....
Myślę że w tej opinii mieli na myśli podpięcie na nowy konwerter RF, przejściówkę z RF do bagnetu EF...
Ktoś zastanawiał się czy kupić i założyć konwerter RF przed przejściówką na bagnet EF, czy konwerter EF za przejściówką...
Ja szukam info, który będzie lepszy Sigma czy Canon?
Powiedzcie mi proszę czy w serii R zniknęła w Canonie opcja powiązania pomiaru światła z punktem AF?
Szukam w instrukcji R5 i w menu i znaleźć nie mogę.
W poście dotyczącym R5 jest gorąca dyskusja, że się przegrzewa, i to nie tylko w trakcie filmowania, internety także podają takowe wieści, odpowiedzi producenta itd., itp, czas pokaże jak to jest i co z tym dalej.
EOS R jest na rynku od września 2018, czy tego typu problem nie dotyczy R / RP? Po dwóch latach już chyba powinno być wiadomo?
Przy moim użytkowaniu, ale ja wideo praktycznie nie kręcę to nigdy nic mi sie w R-ce nie przegrzalo. Mam wrażenie ze część tych info o przegrzewaniu R5 to celowe i nie prawdziwe info od ludzi opłacanych przez konkurencje ktorej przegrzewa się mozgownica ze strachu o spadki sprzedaży.
uwazasz , ze tabela ograniczenia czasu nagrywania wskutek przegrzewania , ktora podal oficjalnie Canon , to tak naprawde jest lista zrobona przez konkurencje podszywajaca sie pod canona ?
R sie nie przegrzewa i aby tego unknac Canon zastosowal crop dla 4k . przy filmie 4 K w pelnym FF wystapiloby przegrzewanie.
Cześć,
Nie wiem czy to dobre miejsce do opisania problemu z AF w R-ce. Im dłużej używam tego aparatu, moje uczucia są coraz bardzie mieszane. Mam wrażenie, że 80D wykrywa w niektórych sytuacjach twarz szybciej niż R, ale to nie jest największy problem. Najgorzej jest gdy za modelem są jakieś liście, źdźbła trawy czy cienkie drzewa, pomimo wykrycia twarzy i oka, zawsze łapie ostrość na tło. Bez względu czy w servo czy one shot. Jest to istotny problem, ponieważ przy fotografowaniu całej postaci z pewnej odległości pojedynczy punkt (nawet mała ramka) jest na tyle mały, że wystaje poza krawędź twarzy i też lubi złapać tło. Czy ktoś z was zauważył taką przypadłość. Może ma jakieś rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc.
A jaką masz wersję firmware w aparacie? I z jakimi obiektywami tak się dzieje?
Na marginesie, pionowe krawędzie to (niestety w tym przypadku) najlepszy/najmocniejszy sygnał dla AF działającego w oparciu o Dual Pixel (i nie tylko, praktycznie we wszystkich bezlustrach obecnie na rynku). Zatem przy kadrach pionowych (tzw. portrait) problem ten powinien występować zdecydowanie rzadziej.
Nie a czy ja cos takiego napisalem? Odnioslem to do takich kwestii jak np test wg ktorego R5 zagotował sie nie wykonując ani jednego zdjęcia tylko majac włączone wi-fi itd.. itp...
Co do czasów w tabeli pozostaje tylko jedno pytanie czy te czasy wynikają z rzeczywistych możliwości i realnych możliwości na chwilę obecną czy z ograniczeń zapisamych w oprogramowaniu. Wówczas wystarczyloby w oprogramowaniu zmienic parametry i dzięki temu wydłużyć czasy nagrywania oraz skrócić czasy przerw i już mamy R5 markII.
Zobacz jak bylo z R w kwestii af. Jakby ludzie nie marudzili ze jest slaby w kwestii sledzenia twarzy, oka to pewnie by taki został a ten co jest od wersji 1.4 bylby w R6 teraz jako duzo lepszy... Saduja jak mało wystarczy dać aby się sprzedawało bo wtedy mogą małymi kroczkami dokładać w kolejnych wersjach czy modelach.
Mam 1.6, jeszcze nie aktualizowałem do 1.7, ale z tego co czytałem to nic nie poprawiali z AF. Dzieje się tak z Sigmą 35 1.4, Canonem 50 1.8 STM i Canonem 85 1.8 STM. Tylko dziwi mnie, że aparat pokazuje wykryte oko a i tak ostrzy na tło. Czyli w Sony A7 III i innych też tak jest?
Wybrałem się na perseidy
W 6d2 przy samowyzwalaczu miałem możliwość ustawienia ile zdjęć zrobi w serii a tu nic takiego nie widzę.
Ostatecznie trzymałem spust w aplikacji, ale to nie jest dobre rozwiązanie.
Coś przeoczyłem?
Nie wiem czy to jest to o co pytasz ale w RP w menu fotografowania zakładka nr 6 jest - Timer interwałowy, ustalasz liczbę zdjęć, oraz co jaki czas ma robić aparat i ci cyka. Podobno, bo nie próbowałem.
No to nie ma takiej opcji tak jak i focus stacking. Widać R jest wykastrowany w stosunku do RP...
Testowałem różne ustawienia AF: i servo i one shot. Nie używałem serii.
Testowałem i wyszukiwanie twarzy i wskazanie punktu początkowego.
Nie zmieniałem ustawień servo - zostały fabryczne.
Po wgraniu słynnego firmware 1.4 pobawiłem się różnymi ustawieniami i zawsze było ok.
Dopiero po Twoim poście obejrzałem zdjęcia w DPP żeby także zobaczyć lokalizację pól AF.
Trudno powiedzieć co robisz źle. Najpierw zobacz jak masz umieszczone na zdjęciach pola AF bo może wypadają na tle. Może jakoś niefortunnie przekadrowujesz po złapaniu AF?
Może coś źle robisz używając przycisków AF-ON i spustu :roll:
Oglądanie zdjęć w DPP, żeby zobaczyć lokalizację pól AF i w związku z tym czy trafia czy nie, może wprowadzać w błąd.
Jeżeli mamy ustawiony centralny punkt AF oraz one shot, ustawimy ostrość na detalu, i nie puszczając przycisku zmienimy kadr,
punkt AF pokazywany w DPP będzie w innym miejscu, niż było mierzone - to jest oczywiste.
Przy przekadrowaniu jest tak jak piszesz.
Ale kolega @kuba20kg ma problem w trybie śledzenia twarzy i oka a to trochę przeczy koncepcji przekadrowania przy zamrożonym AF.
Mam trochę zdjęć gdzie aparat totalnie nie poradził sobie z ostrością, ale we wszystkich w kwadracie AF nie było kontrastowych linii.
Co do wykrywania oka, to jak na razie nie robiłem, nie wiem.
Może po prostu jesteś już zbyt daleko od celu?
Canon EOS R Eye AF: Autofocus Tracking Beyond the Face? (Version 1.4 Firmware Update Eye Detection)
"So I found that with the original 1.0 firmware as well as the 1.4, the autofocus tracking seems to stop about 20 feet out."
20 stóp to jest około 610 cm.
Autorzy tego testu podpinali pod R-kę obiektywy RF 35mm f/1.8 IS STM Macro oraz EF 35mm f/1.4L II USM.
Nie mam pojęcia jak to wygląda na nowszych wersjach firmware.
Uzupełniłem swój post o informację, iż autorzy tego testu podpinali pod R-kę obiektywy RF 35mm f/1.8 IS STM Macro oraz EF 35mm f/1.4L II USM.
Czy w EOS R istnieje możliwość nagrywania filmu i jednoczesnego robienia zdjęć? W lustrzankach było to możliwe (5DsR, 5D III)
Strona 216 instrukcji obsługi:
Cytat:
Fotografowanie
Podczas filmowania nie można wykonywać zdjęć. Aby robić zdjęcia, najpierw zatrzymaj nagrywanie i zmień ustawienie [Tryb fotografowania] na fotografowanie (str. 70).
Mam pytanko czy ktoś z Was używał RF 50mm f1,2L z EOS R
Owszem.
Osobiście wybrałbym R6+np. Sigma 50/1.4 ...a RF50/1.2 dokupił za jakiś czas;)
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
Jak Cie stać to kupuj, 50mm RF to znakomite szkło, ale 11k zł to totalne szaleństwo. Sigma 50mm Art nieco gorsza ale i tak świetna. I ponad 3 razy tańsza.
Sam mam dylemat czy ja brać czy czekać na Sigmę 50mm RF. Chociaż mam przeczucie ze i tak tanio nie będzie.