Odp: Branża ślubna zdycha...
Jedziecie kolekcjonerowi jak by to jego wina była że tu w ogóle jest :) żartuję :0 kurze ciekawe jak by w ogóle rozmowa wygkądała gdzieś powiedzmy na dużej auli czy było by tyle chętnych do publicznego wytłumaczenia swoich teori. ja przyznaję do bólu że uciekał bym hehehhe
Branża ślubna zdycha...
I bardzo dobrze.
To było źródło kiczu i łatwego zarobku dla marnych fotografów żerujących na naiwnych głupcach.
Niech zdechnie do końca !!!
Amen.
Pozdrówka
Cytat:
Zamieszczone przez
Veox
Ty masz 13631 postów ja mam 47. Gdzie mi wymyślać co to mogło by być przy takich specach jak tu siedzą.
Ale ja pytałem zupełnie poważnie - bo wszelkie "rozwiązania systemowe", które dotąd gdzieś się przewijały sprowadzały się do mniej lub bardziej zawoalowanych prób najróżniejszego rodzaju koncesjonowania tego typu działalności.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Jedziecie kolekcjonerowi jak by to jego wina była że tu w ogóle jest :)
Nie ma problemu :D. Sam się czasem dziwię że tyle się tego nazbierało.
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Branża ślubna zdycha...
I bardzo dobrze.
To było źródło kiczu i łatwego zarobku dla marnych fotografów żerujących na naiwnych głupcach.
Niech zdechnie do końca !!!
Amen.
Pozdrówka
he... ?? że ...??
Mieszam w niewielkim miasteczku, jeszcze 2 lata temu, miałem wypełniony kalendarz a na ceny nie marudził. Jednak w ostatnim roku pojawiło się kilku nowych fotoziutów sprzedających się 4 razy taniej za skandalicznie 500-600 zł z plenerem!!! Co z tego, że mam wyrobioną markę i masę zapytań, jak dochodzi do rozmowy o cenie.. zaczyna się lament. Całe szczęście godzinę drogi od miejsca zamieszkania mam duże miasto i są klienci gotowi zapłacić stawkę jaką oferuję. A nie jest szczególnie wygórowana, mam zarejestrowaną działalność, płacę zus, mam legalny soft, abonament creative cloud, rodzinę na wyżywieniu. Teraz jak mi 3 koła na czysto wyjdą to jestem zadowolony. Dobre czasy się skończyły. :(((
Sorry, musiałem się wyżalić.
Cytat:
Zamieszczone przez
rasta
Jednak w ostatnim roku pojawiło się kilku nowych fotoziutów sprzedających się 4 razy taniej za skandalicznie 500-600 zł z plenerem!!!
Czemu "skandaliczne" - może ich praca jest tyle warta.
Cytat:
w ostatnim roku pojawiło się kilku nowych fotoziutów sprzedających się 4 razy taniej za skandalicznie 500-600 zł z plenerem [...] jak dochodzi do rozmowy o cenie.. zaczyna się lament
Wśród fotografów są ziutki, ale i wśród klientów też. Jeśli ktoś pyta i narzeka na cenę, dziwiąc się, że żądamy 2500, a nie 500 to razu wiadomo, że to nie nasz kliencki target.
Cytat:
Zamieszczone przez rasta
w ostatnim roku pojawiło się kilku nowych fotoziutów sprzedających się 4 razy taniej za skandalicznie 500-600 zł
U mnie odwrotnie. 2-3 lata temu było zatrzęsienie (dotacje z PUP). Większość odpadła, gdy weszli na "duży" ZUS. Tak czy inaczej, określenie własnego targetu to podstawa.
Cytat:
Prawdziwym problemem jest odpowiednia wycena swojej pracy. Wielu na początku startuje z bardzo niskich stawek byle cokolwiek robić, budować portfolio i łapać klientów. Nikt nie myśli wtedy, że samemu sobie szkodzi bo wpada w pełne widełki cenowe z których cieżko jest się wyrwać bo zadowolona Para Młoda będzie polecać znajomych usługi właśnie za tę stawkę.
Stawki można sukcesywnie podnosić i modyfikować. Cena nie jest przecież zawsze głównym kryterium wyboru fotografa.
Jeszcze może zaistnieć taka sytuacja, że cena była była 3x i wszyscy to akceptowali. Tyle to kosztuje i już. Aż tu nagle pojawia się ktoś w tej okolicy i mówi zrobię za x więc ludzie sobie myślą: nie jestem idiotą przepłacać nie będę! Oczywiście to nie są świadomi klienci ale przedtem tyle płacili bo myśleli, że tyle to kosztuje i inaczej się nie da a teraz ktoś ich oświecił i się "rozbestwiły" :) A bądź my szczerzy większość (z całym szacunkiem dla niej) ma małe wymagania i jak słyszą że można taniej to dla nich wybór jest prosty. Ziutki mogły zrobić teoretycznie złą robotą w tej sytuacji bo dały wybór. I nawet jak zdjęcia będą im się mniej podobały to dodadzą na końcu: ale za to 2x w kieszeni zastało!
62 strony zdychania branży ślubnej. U mnie na osiedlu jest taki dziadzio do którego co drugi dzień karetka przyjeżdża. Od 2 lat. Tak mi się jakoś skojarzyło.
Cytat:
Zamieszczone przez
rasta
Mieszam w niewielkim miasteczku, jeszcze 2 lata temu, miałem wypełniony kalendarz a na ceny nie marudził. Jednak w ostatnim roku pojawiło się kilku nowych fotoziutów sprzedających się 4 razy taniej za skandalicznie 500-600 zł z plenerem!!! Co z tego, że mam wyrobioną markę i masę zapytań, jak dochodzi do rozmowy o cenie.. zaczyna się lament. Całe szczęście godzinę drogi od miejsca zamieszkania mam duże miasto i są klienci gotowi zapłacić stawkę jaką oferuję. A nie jest szczególnie wygórowana, mam zarejestrowaną działalność, płacę zus, mam legalny soft, abonament creative cloud, rodzinę na wyżywieniu. Teraz jak mi 3 koła na czysto wyjdą to jestem zadowolony. Dobre czasy się skończyły. :(((
Sorry, musiałem się wyżalić.
poruszająca historia, opowiedz o niej dziewczynom pracującycm w Biedronce