Też jestem ciekaw, ja tam jeszcze problemów z bandingiem nie miałem, ale w sumie jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć w piwnicy
Wersja do druku
Też jestem ciekaw, ja tam jeszcze problemów z bandingiem nie miałem, ale w sumie jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć w piwnicy
Chyba szybko kupie tego mk3 jak znudzi mi sie 1Ds III o ile ceny piatki mk3 spadna przynajmniej do ok 12tyś
Właśnie macałem rawy i rzeczywiście banding na iso 100 w cieniach jest, ale słabszy i tylko wertykalnie.
Ciekaw jestem czy czasem magiczne DLO w nowym DPP nie będzie miało funkcji likwidowania bandingu.
Natomiast w rawach bardzo ładnie wygląda wysokie iso 6400 wygląda tak na oko lepiej niż 3200 mk2.
Z Bandingiem mogłoby być lepiej ale nie ma co płakać.
Testowałem na acr 6.7.
Spoko, już odpowiadam. To co napisze jest pewnym uproszczeniem na potrzeby forum.
Canon ze względu na kiepską (tanią?) implementacje matrycy nie nadaje się do robienia HDRów i mocnego PP ze względu na źle kalibrowane wzmacniacze kolumnowe A/D (czy tez brak autokalibracji po każdym zdjęciu).
Efekty tego widać gołym okiem w cieniach ale tak naprawdę w całym paśmie ta nierówność występuje. Na wielu zdjęciach z jednolitymi obszarami widać to bez specjalnej obróbki (co wybitnie mnie wkurzyło, pal licho cienie).
1Dsmk3 nie banduje na niskim iso (jak widać się da). Oczywiście każdy problem da się obejść (filtry, przecierki w PS), tylko czemu inni potrafią a Canon nie (zwłaszcza w puszcze za 10k) ?
To co napisałem dotyczy wersji II, sample na dpreview z wersji III sugerują że problem jest identyczny, aczkolwiek II-jke posiadam, III nie nie mam jak samodzielnie sprawdzić.
Gdyby nie video i to ze lubię parę szkieł Canona już dawno ten szrot wylądowałby na allegro.
Ciekawe że tyle osób robi tym "szrotem" wspaniałe zdjęcia i nie mają misji wylewania żalów na forach internetowych - może jednak umieją sobie z tym radzić ;).
http://www.imaging-resource.com/PROD...-mkiiiTHMB.HTM
Macie jeszcze takie cos ;)
Kolega pisało problemach jakie się napotyka przy pewnych specyficznych zdjęciach. A druga sprawa, że jeżeli taki problem występuje, to producent powinien mu zaradzić, a nie użytkownik za każdym razem jak zrobi tego typu foto... Zaradzić można jak pisał kolega, tylko wymaga to czasu i trochę zabawy dodatkowej, a mogłoby być tak pięknie :)
Nie mogłem się powstrzymać co do bandingu Banding w 5D ?
Wybaczcie za zboczenie z tematu.