Odp: Canon EF 100 mm,f/2,8 L macro IS USM
To moje pierwsze i ... jedyne szkło z IS.
Z perspektywy czterech lat:!: - nadal spisuje się świetnie, IS działa jak należy(w ogóle go nie zauważam), obrazek bardzo ładny.
Ciągle pozostały mi dwa szkła w podobnym zakresie tzn. 100L i 85/1,8. IS nie zastąpi światła i odwrotnie:D
Selena czemu nie wrzucasz zdjęć z tego makro w dziale przyrodniczym? Kiedyś pamiętam, że motyli miałaś sporo.
Witam,
mam pytanie do osób, które zauważyły dziwne odgłosy (skrzypienie, stuknięcia po wyostrzeniu - rozmowa z wątku z 2010 roku) - czy wasze obiektywy funkcjonowały/funkcjonują poprawnie pomimo wydawanych dzięków, czy może wpłynęło to jakoś na działanie obiektywów? Mój niestety z tych głośnych i mam obawy czy aby da radę ....
Mam tą 100-kę i tak właśnie w niej jest. Często IS rusza z głośnym skrzypnięciem albo stukiem.
Ja też potwierdzam, że tak ma być. Zgrzyt, stuk i wszystko ok :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Selena czemu nie wrzucasz zdjęć z tego makro w dziale przyrodniczym? Kiedyś pamiętam, że motyli miałaś sporo.
Z różnych powodów fotografia, szczególnie macro, nieco ucierpiała w ostatnich latach. Coś tam robiłam, ale... wierzę, że najbliższy sezon wreszcie będzie udany.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Mam tą 100-kę i tak właśnie w niej jest. Często IS rusza z głośnym skrzypnięciem albo stukiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Ja też potwierdzam, że tak ma być. Zgrzyt, stuk i wszystko ok :)
dzięki za uspokojenie
Również potwierdzam chrupanie IS w słabych warunkach oświetleniowych. Początkowo myślałem, że dostałem walnięty egzemplarz. Pojechałem nawet do sklepu, aby sprawdzić inny. Podpiąłem i bez żadnych dźwięków. Podpiąłem swój - i też wszystko ok. Wniosek...wszystko zależy od ilości światła. Jak kiepskie warunki, to i zaczyna działać na najwyższych obrotach.