na jedną sesję potrzebuję od 50 do 100 błysków max. Po 3-4 błyskach jestem w stanie ustawić potrzebne parametry.
aligator16 - Polecasz coś żelowego ?
Wersja do druku
na jedną sesję potrzebuję od 50 do 100 błysków max. Po 3-4 błyskach jestem w stanie ustawić potrzebne parametry.
aligator16 - Polecasz coś żelowego ?
50 błysków to chyba na jedno dobre zdjęcie ;)
50 zdjęć (kto ma na to czas, chybam, że pstryka się, a nie fotografuje bez przesadny, na to potrzebowałem około 20.
http://www.witoldspisz.com/blog/foto...zawa-zapowiedz
ja się na razie nie wypowiem, bo na jednej sesji błysnąłem może z 20 razy :) więcej nie było trzeba
ja tak szybko zmienie temat z ciekawości szerokim pstryknąłem sufit na weselu i troche ev ściągnąłem by było plamki widać i moc błysku
PROSZE NIE OCENIAĆ FOTKI CHODZIŁO TU TYLKO O PLAMKI ! ;]
po prawej dwie plamki to jeden stary Metz 40 mz2 1/2 mocy (nawet ciut więcej, a druga lampa to YN 460II również 1/2 mocy... Obie lampki prawktycznie na pełnej mocy.
Z lewej ta duża plamka to quantuum r+ 600 moc ustawiona pomiędzy 1/8 a 1/4 mocy.
Wszystkie lampy w identycznej odległości od sufitu jak i kąt bardzo podobny.
http://akwilian.neteasy.pl/plamki.jpg
witam,
ja z kolei z innym pytaniem i prośbą o sprawdzenie czy lampa faktycznie ma regulację do 1/32 mocy,
bo u knie coś z tym jest nie tak, mierzone swiatlomierzem wychodzi mi średnio różnica 4.2 ev co daje raczej 1/16 a nie 1/32. W skrócie to zonk jest na zejsciu z 1/16 do 1/32 - tylko 0.3 ev różnicy.
lampa jest nowka sztuka wiec mam 10 dni na odeslanie w razie czego.
Budżetowe lampy mają dość kiepskie skalowanie potencjometra mocy. Jako-tako jest w zakresie 1/2 do 1/16 mocy, ale zakresy 1-1/2 i 1/16-1/32 są delikatnie mówiąc mało precyzyjne.
W każdym razie lampa od 1 do 1/32 powinna mieć prawie 5 EV różnicy.
Mam pytanie: czy dotyczy to potencjometra standardowego, czyli pokrętła - czy też sterowania klawiszowo-elektronicznego? A może wszystkie tanie lampy tak mają? Pytam, bo jak będę kupowała lampy - a najpewniej będą to lampy tanie - to będę wiedziała czy zwracać uwagę na potencjometr.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Nie bardzo lubię generalizować, ale raczej wszystkie z tańszej półki. Quantuum serii S ma wyświetlacz cyfrowy i też ma odchyłki.
Trzeba przebadac konkretną lampę, ale sądzę, że na tej półce cenowej wszystkie będą miały małe albo duże odchyłki, idealnie wyskalowanych się nie znajdzie. Jak wspomniałem największe odstepstwa sa na samym poczatku i końcu zakresu regulacji.
Ja pracuję na Elfo, są wyskalowane zdecydowanie lepiej, ale też nie idealnie.
Myślę, że to istotniejsze dla ludzi pracujących z flashmeterem i chcących za jedną poprawką dostać idealny wynik.