-
wejdz na strone swojego PUP i spradz regulamin - ogolnie zasada jest taka, ze aby otrzymac dotacje musisz miec 3-misieczny okres zarejestrowanego bezrobocia .... ale nie jestem pewien czy przypadkiem nie da sie zlozyc wniosku wczesniej, tylko dotacji nie dostaniesz przed uplywem tych 3-mcy?
-
albo zapisz sie na studia , to nie musisz czekac 3 miesiecy :D
btw co roku gadaja ze beda inne wnioski a sa te same , zenua...
swoja droga kazdy zainteresowany powinien ruszyc 4 litery do swojego urzedu pracy bo w KAZDYM sa inne zasady wew dotyczace wnioskow
-
dokładnie w każdym są inne zasady.
u mnie w Częstochowie nie trzeba żadnych 3 miesięcy. Rejestrujesz się i możesz składać.
wnioski już można w tym roku u mnie składać.
U mnie tez nie ma ograniczenia kwoty na sprzęt używany, w innych pup jest. Ale za to trzeba mnieć na ten używany sprzęt rachunek lub fakturę, czyli zakup od osoby prywatnej odpada... w innych up nie robią takiego problemu.
każdy up ma inny wniosek. i każdy UP może ograniczyć kwotę która domyślenie wynosi 6*wysokość przeciętnego wynagrodzenia obowiązującego w dniu zawarcia umowy.
to wynagrodzenie jest ogłaszane co kwartał więc kwota co kwartał może się zmienić.
-
dokladnie, bo zapis mowi o tym, ze dofinansowanie nie moze przekroczyc 6x krotnosci ... a nie, ze ma tyle wynosic ;)
-
U mnie w przemyskim PUP też nie wymagają rejestracji 3 miesiące wcześniej, po rejestracji można się od razu starać o dofinansowanie.
Coraz bardziej jednak interesuję się dofinansowaniem z UE, byłem w odpowiedniej instytucji, tyle że Pani - bardzo miła zresztą i pomocna - poinformowała mnie, że dopiero walczą oni o przyznanie środków w UE na ten rok. Sama rekrutacja kandydatów ma się odbyć w okolicach kwietnia, czy to u nich czy w innym miejscu. Ktoś się może orientował jak jest w innych regionach? Pytam poniekąd z ciekawości.
Pozdrawiam.
-
Witajcie. Przeglądam ten wątek od kilku dni. Przymierzam się do rozpoczęcia własnej działalności w fotografii okolicznościowej i chcę ubiegać się o środki z UP. I mam mały dylemat. Sprawa wygląda w taki sposób, że mieszkam od 1,5 roku w Warszawie (bez meldunku, po prostu wynajmuję tu mieszkanie), natomiast zameldowany jestem w moim rodzinnym mieście, tj. Ostrołęce i z tamtego UP ubiegam się o dofinansowanie. Działalność gospodarcza będzie prowadzona na terenie W-wy i okolic, no ale zarejestrować ją muszę na adres "domowy". Czy w takim wypadku warto w ogóle informować UP, że działalność będę prowadził w W-wie? Czy nie będą robili z tego powodu problemów? Proszę o poradę kogoś bardziej doświadczonego w temacie. Z góry dzięki.
-
w wniosku o dofinansowanie wpisz, ze obaszar Twoich dzialan to teren calego kraju "a w szczegolnosci wojewodztwa.." ;) nikt tego nie bedzie sprawdzal gdzie i z kim podpisujesz umowy ... ba.. nawet nie beda sprawdzali czy jakies masz ;)
-
Dzięki za odpowiedź. Właśnie zastanawiałem się czy we wniosku można ująć to w taki sposób.
-
a w Kielcach najbardziej liczyło się że głównym obszarem działalności był powiat kielecki - urzędy są na terenie miasta/powiatu i tam mają zwalczać bezrobocie - więc lepiej napisać że najpierw Ostrołęka a potem "trochę" dalej ;)
-
No właśnie, to daliście mi do myślenia ;) Oczywiście wpisanie odpowiedniego zdania do wniosku nie stanowi problemu, pytanie tylko czy UP kontroluje w jakikolwiek sposób miejsce wykonywania działalności gospodarczej? Jest w ogóle obowiązek prowadzenia działalności w miejscu jej "zameldowania"? Wydaje mi się, że o czymś takim przepisy nie mówią.