Czy wolno byłemu pracodawcy wykorzystać zdjęcia?
Witam.
W poprzedniej pracy robiłem fotki na różnych mniej lub bardziej oficjalnych uroczystościach i imprezach (imprezy integracyjne, spotkania świąteczne, wręczenie nagród firmy, itp.). Wszystkie zdjęcia robiłem prywatnym sprzętem i z własnej inicjatywy w celach pamiątkowych. Zdjęcia (również innych pracowników) publikowane były w galeriach na wewnętrznej stronie intranetowej firmy. Oczywiście wszystkie fotografia zawsze były podpisane imieniem i nazwiskiem autora.
Dowiedziałem się, że ów były zakład pracy z okazji jakiejś rocznicy tworzy "kronikę" w formie albumu (książki).
Czy mają prawo opublikować moje zdjęcia?
Michał
Odp: Czy wolno byłemu pracodawcy wykorzystać zdjęcia?
Cytat:
Zamieszczone przez
mmw
W poprzedniej pracy robiłem fotki na różnych mniej lub bardziej oficjalnych uroczystościach i imprezach (imprezy integracyjne, spotkania świąteczne, wręczenie nagród firmy, itp.). Wszystkie zdjęcia robiłem prywatnym sprzętem i z własnej inicjatywy w celach pamiątkowych. Zdjęcia (również innych pracowników) publikowane były w galeriach na wewnętrznej stronie intranetowej firmy. Oczywiście wszystkie fotografia zawsze były podpisane imieniem i nazwiskiem autora.
Dowiedziałem się, że ów były zakład pracy z okazji jakiejś rocznicy tworzy "kronikę" w formie albumu (książki).
Nie wiem czy mają takie prawo ale jeśli to zrobią to bedziesz miał przeparawę, żeby z nimi wygrać. Zdjęcia robiłeś jako pracownik firmy, udostępniłeś firmie do publikacji wewnętrznej. Wygląda to jakbyś zrobił robotę dla firmy albo przynajmniej przekazał prawa majątkowe firmie godząc się na wykorzystanie zdjęć.
To że pozwolili podpisać zdjęcia to coś niesamowitego, ja od 20 lat pracy nie zapracowałem na taki gest.O to zeby zdjęcia były podpisane Twoim imieniem i nazwiskiem masz prawo zawalczyć (jeśli jest Ci to do czegoś potrzebne).
Cytat:
Zamieszczone przez
mmw
Witam.
...
Michał
Takie rzeczy ściśle reguluje umowa zawarta między autorem a (w tym wypadku) zakładem pracy. Niestety, często jest tak, że przedsiębiorca sobie myśl, iż jeśli pracownik dał zdjęcia do opublikowania gdzieś na www przedsiębiorstwa, to tak jakby mu dał te zdjęcia "na zawsze" :) Jest to oczywiste i celowe walenie w człona.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Takie rzeczy ściśle reguluje umowa zawarta między autorem a (w tym wypadku) zakładem pracy. Niestety, często jest tak, że przedsiębiorca sobie myśl, iż jeśli pracownik dał zdjęcia do opublikowania gdzieś na www przedsiębiorstwa, to tak jakby mu dał te zdjęcia "na zawsze" :) Jest to oczywiste i celowe walenie w człona.
W przypadku, kiedy osoba związana jest z przedsiębiorcą umową o pracę, a zdjęcia powstają w godzinach pracy, to z mocy prawa są one własnością przedsiębiorcy (mowa o prawach autorskich materialnych, praw osobistych oczywiście nie sposób "przejąć" w ten sposób). Nie jestem pewny co w sytuacji, kiedy zdjęcia robione są sprzętem prywatnym, ale tak na logikę to wykonawca zdjęć może domagać się jakiejś opłaty za użycie sprzętu (podobnie jak się zwraca kilometrówkę za przejazdy służbowe prywatnym samochodem).
Cytat:
Zamieszczone przez
mmw
Witam.
Michał
Na jakiej zasadzie Twoje zdjęcia znalazły się u byłego pracodawcy ? Jeżeli sam je przekazałeś, więc faktycznie może zachodzić domniemanie, że je im darowałeś. Co do prawnego aspektu czy mogą je wykorzystać ? w takiej sytuacji trudno coś jednoznacznie powiedzieć, nie znając więcej okoliczności w jaki sposób posiadają Twoje zdjęcia ?
Często mam podobną sytuację i sprawę stawiam jasno przed zrobieniem zdjęć: jak prywatny sprzęt (przekłada się bezpośrednio na dużo lepszą jakość zdjęć np. do albumu) oczekuję zlecenia lub uzgodnionej z góry gratyfikacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Na jakiej zasadzie Twoje zdjęcia znalazły się u byłego pracodawcy ? Jeżeli sam je przekazałeś, więc faktycznie może zachodzić domniemanie, że je im darowałeś. Co do prawnego aspektu czy mogą je wykorzystać ? w takiej sytuacji trudno coś jednoznacznie powiedzieć, nie znając więcej okoliczności w jaki sposób posiadają Twoje zdjęcia ?
Często mam podobną sytuację i sprawę stawiam jasno przed zrobieniem zdjęć: jak prywatny sprzęt (przekłada się bezpośrednio na dużo lepszą jakość zdjęć np. do albumu) oczekuję zlecenia lub uzgodnionej z góry gratyfikacji.
Domniemanie jest raczej takie, że nie przekazał w takim celu. W przypadku praw autorskich sprawa jest dość jasna: dozwolone jest użycie w zakresie takim, jaki określono w umowie. Jeżeli pracodawca nie może pokazać umowy, na mocy której dopuszczona została publikacja w rzeczonym zakresie, to takiej zgody nie udzielono. (Oczywiście, przy założeniu, że zdjęcia nie powstały w opłaconym czasie pracy, o czym pisałem powyżej).