Genialne. Uszkodzony sprzęt odsyłasz z UK do Chin a oni wysyłają do niezależnego serwisu w UK. Potem serwis z UK wysyła aparat do Chin a oni do ciebie do UK. Fajne :)
Wersja do druku
Eeee, chyba nie zaczailes aptur. HDEW ma siedzibe w Londynie i odsylasz do nich - oni wysylaja do ktoregos ze swoich serwisow - ktore tez w UK. Ale moze faktycznie wydawac sie to upierdliwe robiac to z Polski. Cos za cos - ja zaoszczedzilem na kupnie sprzetu kilka tysiecy funtow i wszystko poki co dziala bez problemow. Zreszta zakupy juz dawno odpracowane. Nie to, zebym wielce polecal te droge zakupu - kazdy musi sobie sam skalkulowac. Pokazuje tylko, ze poza oficjalnymi sklepami sa jeszcze inne mozliwosci zakupu. Jesli ta gwarancja Cie tak drazni to mozna np. dokonac zakupu placac karta kredytowa - co prawda nie wiem czy to dziala w Polsce, ale w UK masz wtedy dodatkowa gwarancje od operatora karty na zakupiony sprzet. Albo po prostu ubezpieczyc aparat i tyle.
Pytanko, bo przeleciałem instrukcje i szukałem, a znaleźć nie mogę, czy można do jakiegoś guzika, albo choć do quick menu wrzucił bezpośrednie włączanie i wyłączanie Wi-fi? Trochę to lipa że przy tak customizowalnym body nie da sie podstawowej funkcji wywalić gdzieś na wierzch (wrzuciłem oczywiście do mojego menu, niemniej i tak trzeba ze 3 czy 4 razy kliknąć żeby wifi wyłączyć). GPS się dało do qmenu, a wifi już nie? I drugie pytanie, canon standardowo w body nie mających 1 w nazwie nie potrafi związać punktowego pomiaru światła z aktywnym punktem AF (nie kumam dlaczego) za to dość dobrze działa pomiar wielosegmentowy, za to złośliwie, po naciśnięciu do połowy spustu migawki, blokuje ekspozycję, czy można to blokowanie ekspozycji przy pomiarze wielosegmentowym ominąć? Chodzi o o to że na np koncercie mam kołowrotek świateł, mam artystę z boku kadru, przymierzam na niego AF i czekam aż światło wpełznie na niego (często trwa to ułamki sekund) i niestety przy punktowym świetle mierzy mi gdzieś ze środku kadru a przy wielosegmentowym ekspozycja jest blokowana w momencie wciśnięcia spustu migawki do połowy, oczywiście mogę próbować wciskać jednocześnie spust migawki blokadę ekspozycji ale mogę nie trafić, oczywiście mogę też robić na manualu, ale nie po to kupuję aparat z taką automatyką żeby tracić czas na przestawianie parametrów co 5 zdjęć, bo do tego się to by sprowadzało...
Znaczy się nie da czy za trudne technicznie pytanie? Czy o innych sprawach niż o cenach czy lepszości nad 5d3 lub 6d2 się nie dyskutuje? :D
Pozdrawiam
Nie mam 5d4, ale wydaje mi się, że odpowiedź na 90% będzie dotyczyć wszystkich obecnych korpusów Canona (pozostałe 10% to jednak zawsze szansa, że w stosunkowo nowym 5d4 coś poprawili).
A zatem:
1. Wi-Fi tylko można włączać/wyłączać z menu, nie można przypisać do przycisku.
2. Tutaj nie do końca może rozumiem na czym polega problem, ale wydaje mi się, że rozwiązaniem byłoby przesunięcie AF ze spustu na przycisk AF-ON, wtedy na spuście zostaje tylko sam pomiar (i oczywiście wyzwolenie migawki). To oczywiście daje się zrobić obecnie w każdej lustrzance Canona. Wtedy ustawiasz sobie AF na obiekcie za pomocą AF-ON (również w trybie AI Servo), a pomiar masz w momencie gdy zostanie właściwie oświetlony i wyzwolisz migawkę spustem.
Tez sobie zadawałem kiedyś to pytanie. Skończyło się na My menu :mrgreen: Tyle ze jak tak znowu często WiFi nie potrzebuje.
w 6d włączanie wifi dało sie wrzucić w my menu ale od razu i osobno ustawienia wifi, tu jedno i drugie zaszyte jest jeszcze pod inną funkcją, gps mogli wrzucić do qmenu a wifi już nie, nie kumam.
Co do drugiego to mniej wiecej o to chodziło, choć wolałbym mieć af jak biali ludzie czyli pod spustem migawki, ale faktycznie jak sobie poprzestawiałem af na af-on a przy wyzwalaniu migawki tylko pomiar to działa tak jak chciałem. Dzięki!
Witam, z jaką prędkością mk iv może robić zdjęcia w trybie live view? Normalnie jest 7 kl/s a w trybie live view?
Pozdrawiam.