I też o tym myślę jak zabraknie mi długości :) Chociaż jak pisałem wcześniej na ff jakoś kilka klatek przez pół roku to wg mnie za mało żeby trzymać taki ciężar w plecaku ;)
Wersja do druku
Mam pytanie odnośnie Tokiny 11-16 2.8,jak się spisuje na sali podczas wesela?daje radę?
dobrze, musisz popracować nad wykorzystaniem takiego szkła, rozciąga na bokach, generalnie jest ultra szeroko
Zdecydowanie lepsza lista, bliższa prawdy. Choć uniwersalność 70-200 i jego SZYBKOŚĆ to bardzo ważna zaleta tego szkła, IMO powinno być na początku niż na końcu listu. No i przy 135mm z IS da się zejść do 1/40s bez najmniejszych poruszeń, ze 135L 1/90 to czasem loteria.
Aha, zamiast konwertera, lepiej dokupić 1DIV, będzie wygodniej :-D
A AF daje rade? chodzi mi głownie o sale
ja tez planuje za jakis czas przesiadke na FF, mozesz cos dokladniej napisac czemu Ci ogniskowe przestaly odpowiadac?
200mm zrobilo sie za krotkie?
jak uzywam na APS-C 135 do portretow to mnie drazni ze musze dosc daleko stac od osoby fotografowanej. Na FF podejrzewam, ze juz przyjemniej sie foci portrety?
kolejnosc tych pozycji nie miala u mnie znaczenia. po prostu spisywalem po kolei to co mi przychodzilo do glowy :) w sumie tylko przy ostrosci sie rozni ta lista z moja. No dobra, 135 jest ciut lepszy, ale uznalem, ze nie jest to az tak duza roznica i 70-200 mnie zadowala rowniez w tym wzgledzie wiec dalem obu punkt. Naprawde najchetniej zatrzymal bym oba, bo maja w sumie rozne zastosowanie i raz lepiej uzyc 135 a raz 70-200, ale jednak moj budzet tego nie udzwignie :) i z ktoryms sie rozstane
Bo na APS-C mogłem sobie jakiś samolocik ustrzelić czasami (AirShow) albo landszafcik jaki w górach - a teraz to jakieś taka nijaka ogniskowa - na portret za daleko, na lanszafty już nie łażę a do samolotów to sobie kupię z czasem 100-400L i już.
No i sam sobie odpowiedziałeś :) 135 na cropie to prawie to samo co 200 na ff. Portret z megafonem :D
Jak sprawdziłem moje klatki z 70-200 to wszystkie moje portrety w plenerze kręciły się wokół 135mm więc stąd takie moje przemyślenia co do zmiany.
Kiedyś chciałem kupić 135L i zostawić 70-200 ale zapadła taka decyzja i koniec. Wolę się dozbroić w 100-400L a może jakieś 300 2.8L?
Ech...
Ja w tym zakresie mam 85, 100, 135, 150 i jeszcze to 70-200. Budżet to udźwignął, plecy nie zawsze chcą. Są miejsca, gdzie zabieram tylko stałki, są miejsca, gdzie zwyczajnie idę z dwoma, trzema zoomami i też jest dobrze. Ważne, żeby znać dobrze szkła i wiedzieć, które gdzie się sprawdzi najlepiej.