-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Jeśli Ci to pomoże, to na turnieju tańca towarzyskiego, przy ustawieniu servo i śledzenia twarzy, nawet przy najbardziej dynamicznych tańcach (typu np. polka), AF nie ma żadnych problemów ze śledzeniem par. Na pierwszym turnieju nie mogłem nadążyć w zbieraniu szczęki z podłogi;) Po przyklejeniu się do wybranej twarzy, po prostu się jej trzyma, jak rasowy stalker:lol: Genialna sprawa!
Z dobrych AF w Canonie (naprawdę dobrych) wcześniej miałem do czynienia z 7D2 i R go po prostu zmiażdżył. Tak jakby zupełnie od niechcenia8-)
Dzięki za to info
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Miałem 6d, potem 6dII i R. Zostałem tyko przy R. Polecam zdecydowanie.
Na ceneo znalazłem twoją pozytywną opinię o 6DII ale wiem że zmieniłeś puszkę na R. To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dzięki za to info
Na ceneo znalazłem twoją pozytywną opinię o 6DII ale wiem że zmieniłeś puszkę na R. To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(
Szybkośc klatek / s zależy od różnych rzeczy, można osiągnąć i 8 ;) Ogólnie w tej materii na moje potrzeby nie widzę istotnej różnicy względem 6d2.
Co do rozmiaru, to R nie jest taki mały, naprawdę. Ja i tak dokupiłem grip (przy 6-tkach też miałem, bo lubię trzymać dużo w łapie ;))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły.
AF ciągły w R nie jest słaby (nie wiem, kto Ci takich bajek naopowiadał), on jest po prostu REWELACYJNY! Nie mam doświadczenia z jedynkami, ale jakikolwiek ciągły AF z 5 (wszystkich wersji), 6, czy 7D, to przy R jest marna popelina;)
Resztę właściwie napisał już Bangi. Korpus wcale nie jest taki mały, jest za to bardzo wygodny i nie miałem najmniejszych problemów z przestawieniem się z 7D2, który jest duży:D Elektroniczny wizjer ma wg mnie więcej zalet, niż wad. A najbardziej docenia się go fotografując przy małej ilości światła. Wtedy widać znacznie lepiej, niż w lustrzance, co fotografujemy.
-
Ja bym powiedział, że korpus R jest mały (i bardzo dobrze!), ale ma duży (normalny?)uchwyt i w miarę niezłe odległości od kluczowych guzików.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Jeśli Ci to pomoże, to na turnieju tańca towarzyskiego, przy ustawieniu servo i śledzenia twarzy, nawet przy najbardziej dynamicznych tańcach (typu np. polka), AF nie ma żadnych problemów ze śledzeniem par. Na pierwszym turnieju nie mogłem nadążyć w zbieraniu szczęki z podłogi;) Po przyklejeniu się do wybranej twarzy, po prostu się jej trzyma, jak rasowy stalker:lol: Genialna sprawa!
Z dobrych AF w Canonie (naprawdę dobrych) wcześniej miałem do czynienia z 7D2 i R go po prostu zmiażdżył. Tak jakby zupełnie od niechcenia8-)
Jeśli można wiedzieć, czy przestawiałeś coś w ustawieniach autofocus odnośnie śledzenia. Ostatnio robiłem zdjęcia przy szybkim tańcu i wykrywanie twarzy po prostu się gubiło. Czy miałeś włączone wykrywanie oka? Nie wiem co robię nie tak. Z góry dziękuję za podpowiedź.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kuba20kg
Jeśli można wiedzieć, czy przestawiałeś coś w ustawieniach autofocus odnośnie śledzenia. Ostatnio robiłem zdjęcia przy szybkim tańcu i wykrywanie twarzy po prostu się gubiło. Czy miałeś włączone wykrywanie oka? Nie wiem co robię nie tak. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Masz oczywiście nowe firmaware?
-
Pierwsze wrażenie po przesiadce z 6d2 jest pozytywne. Trzyma mi się go może nawet lepiej, ale mam małe ręce.
Na minus chyba tylko brak GPS i NFC które tam miałem.
-
Dla mnie brak GPS to jedyny minus, teraz zakładam GP-E2 na sanki, ale to nie to.
-
Można niby z telefonu brać ale bez NFC mało wygodnie się łączy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Można niby z telefonu brać ale bez NFC mało wygodnie się łączy.
Korzystam z geotagowania też z telefonu, ale Gp-E2 jest pewniejszy, szczególnie przy dalekich wyjazdach do dziwnych krajów. Jak już się połączy to trzyma do padnięcia baterii. Tyle, że to dodatkowy klamot, w dodatku zżerający jedną baterię dziennie.
-
Nie znalazłem nigdzie tematu o cRaw, używacie skompresowanych rawów czy standardowych ?
-
Też jestem ciekaw. Ponoć różnica jest minimalna, pytanie czy kompresja nie zwalnia prący aparatu.
Moje pytanie to jakie zamienniki baterii się sprawdzają i czy zakładacie szkło na ekrany?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie znalazłem nigdzie tematu o cRaw, używacie skompresowanych rawów czy standardowych ?
Tylko cRaw! Rawy ważą od 8 do 20mb max co bardzo fajnie wpływa na ich obróbkę. Karta 128gb starcza na 6k zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Moje pytanie to jakie zamienniki baterii się sprawdzają i czy zakładacie szkło na ekrany?
Używam Newell i 2 Photixy EP-E6 (które mam jeszcze z czasów 6d), Photixcy trzymają jak oryginał, Newell jakieś 30% mniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Używam Newelle LP-E6N i "w niczym nie ustępują" ;) Newell niczego nie produkuje i co ma to wkłada. Jak się trafi dobrze to działa.
Zawsze używam ochronki na ekrany. Na innych body już je "testowałem" i warto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(
Używam R z 70-300L - na maly korpus - uchwyt, idelanie sprawdza sie rekojeśc meike
https://cdn.shopify.com/s/files/1/02...g?v=1561965020
W jednej rece spokojnie da sie trzymac zestaw - jest sztywny.
-
Wyłączacie za każdym razem kiedy nosicie aparat na pasku? Czujnik zbliżeniowy wizjera mi go wybudza cały czas. Mogę wyłączać ale wtedy zrywa mi GPS z telefonem. Albo mogę ręcznie przełączać ekran i wizjer i wyłączyć ten czujnik...
-
-
no tak, na domenie .pl ciężko wymagać naszego języka:oops:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
no tak, na domenie .pl ciężko wymagać naszego języka:oops:
Niby jest w miedzynarodowym języku ale na tym akapicie się wyłożyłem :oops:
"2. The operation of playing back through the multi-function bar has been improved*
*please refer to the latest version of the camera's Instruction Manual that is released with the firmware update."
JakoÅ› nie widze tej instrukcji wydanej wraz z firmware.
-
Po prostu jest do pobrania zaktualziowana wersja instrukcji zawierajÄ…ca tÄ… zmianÄ™.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Po prostu jest do pobrania zaktualziowana wersja instrukcji zawierajÄ…ca tÄ… zmianÄ™.
Tak właśnie sobie wyobrażałem. Ale nie ma do pobrania jakiejś nowej instrukcji tylko taka z 2019 roku :roll:.
-
Nie sprawdzałem ale pewnie zaktualizowana instrukcja już jest tylko nie po polsku. Na polską pewnie poczekamy troszeczkę czasu... Ja tam póki co jadę na wersji 1.4.0 bo nic się nie wiesza i wszystko chodzi OK. Ciekawe co oni z tym paskiem zmienili pewnie nic wartego uwagi jak dla mnie przynajmniej ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Ciekawe co oni z tym paskiem zmienili pewnie nic wartego uwagi jak dla mnie przynajmniej ?
No właśnie zaktualizowałem do 1.7.0 ale nie sprawdziłem jak ten pasek przewijał wcześniej. Teraz przewija jakby normalnie :roll:
-
Angielskiej instrukcji też nie ma nowszej;)
Nie ważne, byle by robili usprawnienia. Ale na af oka zwierząt nie ma co liczyć.
-
Odp: Canon EOS R
No właśnie i teraz mam dylemat czy kupić 5D MkIV czy jednak R6 Obecnie 5D można kupić za 9600zł a R6 za 12390 plus do tego pewnie przyda się dodatkowa bateria oraz adapter pod szkła EF Rozsądek mi podpowiada, że 5D MkIV a z drugiej strony bezlusterkowce to przyszłość i wcześniej czy później i tak pewnie zechcę R6 :) Różnica w cenie ponad 4 koła. I bądź tu mądry :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzideku
No właśnie i teraz mam dylemat czy kupić 5D MkIV czy jednak R6 Obecnie 5D można kupić za 9600zł a R6 za 12390 plus do tego pewnie przyda się dodatkowa bateria oraz adapter pod szkła EF Rozsądek mi podpowiada, że 5D MkIV a z drugiej strony bezlusterkowce to przyszłość i wcześniej czy później i tak pewnie zechcę R6 :) Różnica w cenie ponad 4 koła. I bądź tu mądry :)
Adapter pewnie dadzÄ… w zestawie. Zaczekaj na Black Friday i kupisz to R6 za 10k ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzideku
Jeśli te, dosłownie, parę marnych tysięcy ma znaczenie ;) to nigdy nie kupuj zaraz po premierze :D
W cenie 8600zł są też R-ki.
Jeśli fotografujesz m.in. ludzi/portret to osobiście kupowałbym R6 ze względu na AF. Jeśli głównie krajobraz to nie ma znaczenia. Jeśli sport...to poczekałbym jeszcze na dokładniejsze testy AF-u R6. Choć z pierwszych wypowiedzi osób, które mogły testować aparat jak najbardziej się nadaje.
-
Może jestem upoÅ›ledzony i wybrakowany jakiÅ› ale ja nie mogÄ™ ogarnąć kolorystyki przy Rce a zwÅ‚aszcza koloru skóry. Zaopatrzylem siÄ™ w Color Checkera i przy każdej "sesji" robiÄ™ profil w oparciu o zdjÄ™cie z Checkerem ktorego używam w CR przy wywolywaniu RAWa i dalej ciÄ…gle mnie to nie satysfakcjonuje. Może to moja nieudolność amatora ale zarowno na starym 60D jak i do niedawna na 80D nie miaÅ‚em takiego problemu í ½í¸Ÿ
-
Na canonowych profilach jest czerwonawo, ale na Adobe portrait powinno być neutralnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Zaopatrzylem się w Color Checkera i przy każdej "sesji" robię profil w oparciu o zdjęcie z Checkerem ktorego używam w CR przy wywolywaniu RAWa i dalej ciągle mnie to nie satysfakcjonuje.
Może to jest źródło problemu :roll:
Też tak robiłeś z 60D i 80D?
Kolor skóry z R jest generalnie lubiany i nie wymaga wielkiej korekty.
-
Checkera kupilem niedawno gdzieś z 3tyg. temu i teraz wychodzi trochę lepiej ale kolorystyks z 60 i 80 jakoś mi lepiej pasowała. Pewnie to efekt moich umiejetnosci :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Checkera kupilem niedawno gdzieś z 3tyg. temu i teraz wychodzi trochę lepiej ale kolorystyks z 60 i 80 jakoś mi lepiej pasowała. Pewnie to efekt moich umiejetnosci :)
A z wbudowanych profili żaden Ci nie pasuje?
-
Z wbudowanymi gorzej z tym z Checkera lepiej już. Nie jest to jakieś tragiczne oczywiscie ale ciagle mam niedosyt. Dodatkowo dochodzi kwestia balansu bieli i jego często ustawiam na wlasne oko bo jak pipeta biorę z Checkera to robi moim zdaniem zbyt ciepłe. Np jak w domu zrobilem z lampą blyskową i ustawilem w CR balans na lampe bylo ok a jak pipetą to o ponad 500 Kelwinow wyższą temp. ustawiał i bylo za żółto. No ale z temperaturą radzę sobie na oko :)
-
-
Monitor NEC w tzw.wersji color ale na miejscu już kalibrowany nie był.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Monitor NEC w tzw.wersji color ale na miejscu już kalibrowany nie był.
Przy tej klasie sprzętu to szczegół
-
Było o tym już tu i wszędzie w sieci. Adobe zrobiło jakieś dziwne profile do tego aparatu. Popróbuj z innymi niż domyślny, ew. nawet dla samego sprawdzenia puść te raw-y przez C1 albo chociażby DPP od canona.
-
W DPP odcień skóry był jak dla mnie fajniejszy nie wchodził w taki zoltawo zielonkawy ktorego właśnie ciężko mi sie w CR pozbyć. Tylko że tego programu jakoś nie ogarniam bo zawsze robiłem w PS wszystko. Teraz jak w CR stosuję profil robiony Checkerem jest znacznie lepiej nie mniej uważam że z 60d i 80d od razu nawet na adobe standard było najlepiej. Muszę jeszcze to ogarnąć bo Checkera mam od 3 tygodni i co dziwne po zainstalowaniu Camera Calibration ani w LR czy CR nie mam dodatku umożliwiającego syworzenie profili. Muszę w CR czy LR zrobic plik dng i dopiero z niego tworzę profil w Camera Calibration i wowczas ten profil pojawia się CR i LR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
W DPP odcień skóry był jak dla mnie fajniejszy nie wchodził w taki zoltawo zielonkawy ktorego właśnie ciężko mi sie w CR pozbyć.
Tak właśnie jest.
Ja uznałem, że najmniej zachodu będzie jak podbiorę jakiś gotowy profil w LR. Do portretów w LR stosuję Camera Faithful v2, na mój gust najbardziej "canonowy".
-
Czemu matryca pracuje kiedy przegląda się zdjęcia przez wifi camera connect?
-
Od tygodnia cieszę się z R, której używam z Sigmą 60-600. Zauważyłem, że stabilizacja pracuje jeszcze długo po zakończeniu ostrzenia, po zrobieniu zdjęcia. Odkładam aparat, ewentualnie wisi na ramieniu/pasku i po ok 30 sek słyszę jak wyłącza się OS.
Walczę z ustawieniami i nie mogę doszukać się w menu właściwej opcji... Soft ver. 1.4.
Parametr "Ciągły AF" mam wyłączony. Czy spotkaliście się z taką sytuacją?
Wcześniej w połączeniu z 6DII stabilizacja pracowała kilka sekund.
Z góry dziękuję za wszelkie info.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszkoo
Od tygodnia cieszę się z R, której używam z Sigmą 60-600. Zauważyłem, że stabilizacja pracuje jeszcze długo po zakończeniu ostrzenia, po zrobieniu zdjęcia. Odkładam aparat, ewentualnie wisi na ramieniu/pasku i po ok 30 sek słyszę jak wyłącza się OS.
Walczę z ustawieniami i nie mogę doszukać się w menu właściwej opcji... Soft ver. 1.4.
Parametr "Ciągły AF" mam wyłączony. Czy spotkaliście się z taką sytuacją?
Wcześniej w połączeniu z 6DII stabilizacja pracowała kilka sekund.
Z góry dziękuję za wszelkie info.
Stabilizacja pracuje do momentu uśpienia. Nie da się tego zmienić żadnym ustawieniem.
Można tylko skrócić maksymalnie czas do uśpienia.
-
Obawiam się tylko, czy OS w ten sposób się nie uszkodzi... uśpienie ustawiłem na 1 min, aparat wisi na pasku i buja się w trakcie marszu a soczewki prubóją ten ruch rekompensować...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszkoo
Obawiam się tylko, czy OS w ten sposób się nie uszkodzi... uśpienie ustawiłem na 1 min, aparat wisi na pasku i buja się w trakcie marszu a soczewki prubóją ten ruch rekompensować...
Producentowi to nie przeszkadza :) Zawsze możesz przelacznikiem na obiektywie wyłączać OS wowczas tylko przelacznik szybciej padnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Producentowi to nie przeszkadza :) Zawsze możesz przelacznikiem na obiektywie wyłączać OS wowczas tylko przelacznik szybciej padnie :)
Podobno wykalkulowali, że więcej żre energii start i parkowanie niż praca siników :roll:.
Zaraz jak kupiłem R to się tym przejmowałem, nawet pisałem do Canona :oops:
-
Myślę że tu kluczowe jest słowo PODOBNO :) Nie mniej nie twierdzę że tak nie jest.
-
Czekam na firmware, które pozwoli uśpić R klawiszem Lock. I wtedy wiele problemów z głowy.
-
To befzie w wersji 3.5 :)
-
Ja mam uśpienie pod czerwonym guzikiem nagrywania, bardzo wygodne miejsce. Problem miałem z 100L macro bo zmieniając go stabilizacja nie parkowała i soczewka była luźna w torbie.
Co do klawisza lock to blokuje mi gładzik ale parę razy zdarzyło mi się że miałem poblokowane więcej rzeczy. Np mogłem sobie czasu zmienić i trzeba było odblokować... Firmware 1.7 wcześniej miałem tylko 1.6 ale krótko.