Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
to teraz ja trochę potruje z dylematami :D
posiadam 5d + 350d + 35/2 + 85 1.8 430ex2
teraz mam troszkę kasy na modernizacje: i myślę aby kupić
zestaw 1. Quantuum r+600 dual power + BD - do świecenia w plenerze - koszt ok 1600zł
zestaw 2. 580ex2 + wyzwalacz radiowy z funkcją przenoszenia HSS - koszt ok 1800zł
zestaw 3. 430ex2 + samyang 14mm + drugi odbiornik radiowy - koszt ok 2000zł
Realnie przydało by się wszystko, ale jestem ciekaw czy 580ex2 zgasi słońce na HSS tak w dzień 1 sierpnia po 17 ? - wiadomo troszkę w PS można podciągnąć
czasami brakuje mi szerokości więc dlatego propozycja samyanga który jest fajnym szkłem :)
Lampy używam mało, ale ostatnio pobawiłem się r+600 i ładny efekt wychodzi ze zgaszenia słońca, druga lampa, chyba warto mieć jak pierwsza padnie w razie co ;) ale czy musi to by 580ex2 - na moc 430ex2 nie narzekam, wiadomo w plenerze na otwartej przestrzeni nie wyrabia jak chce się niebo ostro przyciemnić. samyang ładnie rysuje :)
580ex2 ma tak około 200Ws mocy porównując do lamp studyjnych. Jak chcesz błyskać tak żeby choć trochę walczyć ze słońcem to tylko opcja 1.
ju dokonałem wyboru w takiej kolejności: Samyang 14mm -> 430ex (druga lampa zapasowa) -> r+600 dual power.
a Dlaczego? (może komuś pomoże moja wypowiedź)
14mm dlatego że potrzebuje szerokości, czasami 35mm w pomieszczeniach to za ciasno, 430ex - co takiego ma 580ex2 że trzeba ją mieć, tylko moc, ale ja mało błyskam w pomieszczeniach, a moc 430ex2 którą posiadam mi wystarcza w zupełności, r+600 dual power - do plenerów w mniejszym bądź troszkę większym słońcu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bazyss
Jeżeli chodzi o wybór sprzętu to raczej na 90% 24L + 50 1.4 + 5d mkIII Stawiam na najnowsze body
Komp masz taki, że poradzi sobie z tym 22mp plikami?
Zawsze mnie zastanawia, że ludzie za te dofinansowania kupują głównie sprzęt foto. Znaczy oryginalne oprogramowanie (PS/LR i inne) już mają?
Cytat:
Zamieszczone przez
kawalek
Zawsze mnie zastanawia, że ludzie za te dofinansowania kupują głównie sprzęt foto. Znaczy oryginalne oprogramowanie (PS/LR i inne) już mają?
tiiaaaa, od brata, szwagra, cioci albo sąsiada:twisted:
jak się dobrze postarasz to i PS wyrwiesz za tysiaka ;) oryginała...
fakt ludzie często kupują tylko puszki słoiki i błyskotki z dotacji. A trzeba liczyć monitor (bo komputer to każdy ma) system oryginalny i PS oryginał. Niech robią jak chcą :D ich sprawa...
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
jak się dobrze postarasz to i PS wyrwiesz za tysiaka ;) oryginała...
Można też w subskrypcji, około 95 zł za miesiąc w abonamencie rocznym.
Nie mowiąc o lightroomie 300-400
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Nie mowiąc o lightroomie 300-400
To akurat smieszny koszt za tak uzyteczne narzedzie w fotografii slubnej.
Ps. Ale sie ceny 24-70 pozmienialy, poltora miesiaca temu mialem nadzieje ze dostane za nie z 800f a dzis sprzedalem za 1150 :D
Pora powrocic do stalek!
No ja kupiłem w zeszłym roku za 3050 a sprzedałem za 3800 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
No ja kupiłem w zeszłym roku za 3050 a sprzedałem za 3800 :)
No ja niedosc ze uzywlem go rok to jeszcze zarobilem 180f. Masakra ze uzywane 24-70 kosztuje prawie tyle co nowe 24LII!!!