Nie, to od sąsiada :mrgreen: - on nieużywał i uznał, że mu niepotrzebne . W ten sposób skompletowałem tanio zestaw :D
Wersja do druku
Mam 194cm wzrostu i chciałbym się poradzić, który statyw jest godny polecenia żeby miał minimum 180-185cm bo nie lubię się garbić przy zdjęciach:D nie chciałbym przekroczyć 500-700zł za same nogi
Jeśli ma to być w miarę solidny statyw to rozważ Manfrotto 055XPROB lub jego klony. jest większy od mojego więc IMHO sie nada dla Twoich potrzeb. Głowicę zawsze lepiej kupić oryginalną, bo lepiej wykonana i dłużej posłuży. Szczególnie jeśli oczekujesz dużej precyzji.
No to może takiego goldphoto weźmiesz. Jak rozsuniesz kolumne to akurat 184 wychodzi, czyli pod twój wzrost w sam raz :)
ja bym musiala na stołku stawać, ale dla ciebie będzie jak wycelował w dychę :mrgreen:
Kupiłem właśnie Manfrotto 055XPROB + Głowica 808RC4 jestem mega zadowolony. Nie muszę się już do wizjera schylać i cieszę się pełnią przyjemności z fotografowania. Wysokim osobą zdecydowanie polecam ten zestaw!
Jeśli ma być głowica Manfrotto, to 488RC2 lub jej nowsza odmiana 498RC4. Zdecydowanie praktyczniejsza i bardziej uniwersalna oraz łatwiejsza w obsłudze :)
Też utrzyma duży cięzar bez problemu.
Ciężar czy to statywu z głowicą czy aparatu nie jest dla mnie żadną przeszkodą akurat:) Co do ustawiania to też mam inne zdanie:) przy krajobrazie czas nie jest aż tak potrzebny.. a po kilku razach w miarę sprawnie mi to idzie. Jako zaletę tej głowicy uważam to, że poluzowując jedno pokrętło mogę poruszać aparatem w tej płaszczyźnie, w której akurat chcę. W kulowej chyba (bo nie miałem) jak poluzuje pokrętło to we wszystkie strony aparat się rusza?