Hmmm niestety tyle gotowki moge przeznaczyc......widzialem na allegro ze sa uzywki dobrych firm do tej kwoty....pytanie ktory bedzie najodpowiedniejszy do mojego sprzetu?
Wersja do druku
Hmmm niestety tyle gotowki moge przeznaczyc......widzialem na allegro ze sa uzywki dobrych firm do tej kwoty....pytanie ktory bedzie najodpowiedniejszy do mojego sprzetu?
Są uznane firmy specjalizujące się w statywach, gwarantujące jakość np. Manfrotto, i tu masz na raty w dodatku z głowicą.
MANFROTTO ZESTAW: STATYW 3-SEKCYJNY 293A3, GłOWICA A0RC2 - Statywy - Lornetki, lunety i teleskopy - Cyfrowe.pl
albo tutaj np. Benro,, Manfrotto
Akcesoria foto - Statyw Benro - Fotozakupy.pl
Wybierz taki który :
- ma głowicę (byś nie musiał kupować osobno)
- ma dopuszczalną nośność co najmniej 2-3 większą niż ciężar tego co na nim będziesz teraz (w przyszłości) mocował
Powodzenia
jp
PS
Dobrze by było (ale to nie jest konieczne) aby głowica była ze szybkozłączką.
Gdy zabierasz statyw to szybkozłaczkę "na stałe" przykręcasz do korpusu aparatu.
I wtedy szybko montujesz i demontujesz body ze statywu bez dokręcania/odkręcania.
Jeśli chcesz używać statyw z 300/4 L IS, to szybkozłączka obowiązkowa. Co więcej, waga zestawu obiektyw + korpus (1,5 - 2kg) będzie już sprawiać spore problemy najtańszym nogom i głowicom. Dlatego warto to wszystko sobie ustawić w sklepie i wypróbować w sposób opisany przez przedmówców.
Dziekuje za porady...i chyba wezmę na raty jakis z wyzszej ligi.Pozdrawiam
Jakie modele statywów porównywałeś ?
Ja w sumie przetestowałem kilka, ale najbardziej przypadł mi do gustu model 190XPROB. Głównie dlatego, że jest trójsekcyjny i ma w miarę porządne nogi.
Obiektywu raczej nie dotykam, bo zdjęcia robię z wężyka lub pilota. W czasie silnego wiatru używam raczej monopoda 681B tej samej firmy.
a jaka glowica do 190XPROB??? mozesz zapodac linka do jakiegos sklepu z tym statywem i glowicą w zestawie?
190xprob też mogę polecić, ja jestem bardzo zadowolony :D
Głowicę jakąś kulową :o albo od manfrotto albo trochę taniej może trioppo?
Przedmioty użytkownika www_foto-tip_com - Głowice do statywów - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Głowica oczywiście kulowa do kompletu. Ja używam 488RC2 z podziałką do panoram ale tego modelu już raczej w sklepie nie uświadczysz.
Za to pewnie znajdziesz 496 lub 498 RC2 czyli z zapinanym szybkim uchwytem do aparatu.
Ten mam także, jest dla mnie "domowym", jest ok ale tylko gdy centralna kolumnie nie jest wysunięta.
jp
--- Kolejny post ---
Polecam 496RC2, ma szybkozłaczkę, skoro już sięgnąłeś do zaskórniaka
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-manfrotto-mn190xprob,496rc2-statyw-mini-pro-czarny-z-glowica.html
Mam taki zestaw "domowy" a przez kilka lat był podstawowym.
Będziesz zadowolony.
Gdyby wiało to przed zdjęciem sprawdzaj na ekraniku LV przy powiększeniu 10x.
Wtedy kolejno trzeba, aby mieć nieporuszone :
- nie wysuwać kolumny centralnej
- schować dolne nogi.
- powiesić plecak na dociążenie statywu
w tej kolejności
I pamiętaj aby zawsze po zatrzaśnięciu szybkozłaczki docisnąć jednak dźwignię zatrzasku
jp
Ok dzieki za porady....to juz mam sytuacje naswietlona. Dzieki.