Odp: Canon EF 100 mm,f/2,8 L macro IS USM
Ta hybrydowa stabilizacja chyba juz tak ma
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
mkk
Potwierdzam...
Przy ustawieniu na manualu stałych parametrów ekspozycji, ustawieniu aparatu w stałej odległości od jasnej ściany uzyskujemy jaśniejsze zdjęcie przy ostrzeniu na nieskończoność i wyraźnie ciemniejsze przy ustawianiu odległości minimalnych.
Przy zaglądaniu do obiektywu podczas wyraźnie widać że obiektyw ma dwie przysłony. Jedna (umieszczona bardziej z przodu) jest "sterowana" pierścieniem ogniskowania (listki zaczynają się przymykać w momencie zmniejszania skali odległości, pop przekroczeniu wartości ok. 0,8m) i zaś druga (umieszczona głębiej) jest sterowana przez body jak każda "normalna" przysłona ;)
Ktoś wie do czego jest ta "dodatkowa przysłona" sterowana pierścieniem ostrości?
Podejrzewam , że do niwelowania winietowania lub zmniejszania aberracji?
Lub ma to zwiazek z fotografia macro
Cytat:
Zamieszczone przez
arrow
Lub ma to zwiazek z fotografia macro
No to na pewno bo np w EF 100 2.8 USM MACRO na diagramie też widzę dwie przysłony "main aperture" i "sub aperture"
ale nadal nie wiem na czym ten związek polega.
Nie sadze aby ktos to rozgryzl trzeba bedzie na google poszukac odpowiedzi
Moje pierwsze wrażenia po pierwszych plenerach z tym szkłem (w porównaniu do nie L):
- stabilizacja super sprawa przy zdjęciach makro z ręki (choć ruchów przód - tył nie niweluje, to i tak pomaga) :)
- rozbicie AF na 3 tryby niestety na razie bardziej mi komplikuje życie niż upraszcza :(
- poza tym to raczej standardowo jak inni: ostry, fajny, wygodny itp.
Po pierwszym sezonie jestem zadowolony. Ale ciekawostka - do portretu to on mi nie do końca pasuje (chodzi o ogólny niemierzalny efekt). Tyle, że ja go do makro kupiłem, więc wszystko jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
Flores
Pomimo, że obiektyw jest wspaniały optycznie to mam mały z nim problem. W sumie to nie do końca problem bo nic nigdy poważnego się nie działo, chodzi tylko o akustykę. Wszystko działa jak należy przy pracy IS, tylko od czasu do czasu przy wyłączaniu stabilizacji coś w obiektywie potrafi chrupnąć. Czy to jest normalne przy tym układzie czy mogę się martwić, że stabilizacja zaraz wyzionie ducha?
U mnie to wygląda tak:
http://youtu.be/fXV5y7A0Wt4
Kiedyś o tym pisałem ale zostałem wyśmiany, że niby za dobry mam słuch :). W sobotę pojadę oddać go na serwis w sumie obiektyw mam jakieś 5 miesięcy i już nie mogę słuchać tych zgrzytów przy włączeniu i wyłączeniu is'a.
Panowie
Weźcie wyluzujcie. Ten model tak ma. Miałem go przez 3 miesiące i tak się zachowywał
Chyba nie mieliście w swoim arsenale 70-200 f4 IS. ten to dopiero hałasuje
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
U mnie to wygląda tak:
[..]W sobotę pojadę oddać go na serwis w sumie obiektyw mam jakieś 5 miesięcy i już nie mogę słuchać tych zgrzytów przy włączeniu i wyłączeniu is'a.
Nie ma sensu serwisować - tak ma być.
Cytat:
Zamieszczone przez
ARN
Panowie
Weźcie wyluzujcie. Ten model tak ma. Miałem go przez 3 miesiące i tak się zachowywał[...]
Dokładnie - mam drugi egzemplarz i ta stabilizacja po prostu tak pracuje. Z resztą, było już gdzieś tu pisane o tym. W anglojęzycznych wynikach wyszukiwania, to nawet nie trzeba klikać w odnośniki - wystarczą nagłówki..
A obiektyw znakomity. Co do portretów - sprawdźcie go w plenerze..