A co tu pisać o wrażeniach :) Po prostu przesiadka z trabanta na merca :)
Wersja do druku
Miał problemy z czerwienią w zakresie od 0-0,5 cd/m2 - porównaj wykresy które zostały wcześniej zamieszczone.
Mam budżet na monitor troche poniżej 3tys. Zastosowanie monitora to głównie przygotowanie grafiki na potzreby internetu oraz okazyjnie dla DTP (testy na cromalinie) oraz edycja fotografii.
Przewertowałem caly wątek i niestety pozostał mi mętlik w głowie.
Może mi ktoś pomóc?
Dzięki.
Coś mało uważnie przewertował Pan ten wątek. Niezłe monitory około 3 tys:
Eizo S2000
Nec 2090UXi
1. 2090UXi jest podświetlany CFL. Jedyny seryjnie produkowany monitor z podświetleniem LED to Nec Spectraview Reference 21.
2. Matryca nie ma decydującego znaczenia w ocenie i przydatności monitora.
no dobra przebrnąłem, ale zamieszanie mam w głowie już całkiem, jeśli chodzi o wysoki budżet to rozumiem że nie ma większego problemu z zakupem porządnego lcd'ka wystarczy poczytać ten temat i sprawa jasna ;)
a co z niskobudżetowcami, takimi np jak ja ? nie stać mnie na monitor za kilka tysi, a jest potrzeba paląca wymiany starego bo wypalony już jest i swoje odsłużył
zatem rodzi się pytanie: czy pośród sprzętów oferowanych np przez MM w granicy do 1k zł można zakupić coś co się nadaje do poprawnej, domowej, amatorsko-zaawansowanej obróbki zdjęć ? czy zapomnieć o tym i lepiej nabyć jakąś "bańkę" na allegro, okazuje się że można znaleść tam nowy sprzęt np:
https://ssl.allegro.pl/item239510149...warancji_.html
nie miałem okazji pracować na LCD jeszcze, poza firmowym lapem który do obróbki zdjęć nie nadaje się absolutnie, znajdę coś w tej cenie co nie doprowadzi mnie do szału jak praca na lapie ?
Czy "wędlina" z hipermarketu za 4,99 zł/kg jest wędliną? Zapewne tak, to tylko zależy od progu tolerancji. To samo dotyczy LCD ok 1 tys zł.
Od początku 2005 r nie ma możliwości nabycia nowego monitora CRT z sensownej klasy kineskopem. To co się jeszcze spotyka, to niedobitki z diagonalnymi kineskopami LG, Samsunga, jednego Hitachi i Nec i potwornymi błędami zbieżności, geometrii, często plamami i innymi defektami. W czasach kiedy CRT były dominujące nikt na takie coś nie chciał patrzeć. Teraz to też nie jest ratunek.
no dobra wiem, ale ma tylko dwa wyjścia: albo nabyć jakiś monitor do tej ceny, albo wywalić kompa i nie kupować nic, zatem rozwiązanie w styku "kup mercedesa" nie jest do zaakceptowania,
wielu ludzi kupuje monki za nieduże pieniądze bo ich po prostu nie stać więc pytam czy wśród "wędliny z hipermarketu" da się na czymś w miarę popracować ? obecnie mam ADI gt56 - żaden to wypas pewnie porównywalny do wędliny z hipermarketu był kiedyś do pracy domowej mi wystarczał puki się nie wypalił, ma ktoś z użytkowników tańszy lcd ? da się na nich coś zrobić ?
co np z:
http://www.allegro.pl/item229460443_...7v_od_ss_.html
http://www.allegro.pl/item230822657_...hd_video_.html
http://www.allegro.pl/item239744184_...y_fv_nowy.html
nic z tego nie ma ?
Nie ma przyzwoitych monitorów poniżej 1 tys zł. Ba! Nie ma nawet słabych. To nisza opanowana przez towar, gdzie jedynym argumentem jest cena. Monitory tego typu mają wszelkie możliwe wady obrazu. Łącznie z takimi, których wydawać by się mogło, LCD nie ma z natury.
Piszę to Panu na bazie swej najlepszej wiedzy i wielu, wielu lat doświadczenia. Sądzę, że zadał Pan pytanie na forum, aby rozsądnie wydać pieniądze. Jeśli sądził Pan, że uzyska potwierdzenie laurki wydumanej z sufitu, przez jakiegoś producenta badziewia, to jest Pan w błędzie. Jakość (nawet minimalna) nie idzie w parze z przerośniętym marketingiem. LCD jest modne, setki firm klepią monitory, aby uszczknąć sobie coś z ciekłokrystalicznego boomu. Rynek jest zalany okołochińskimi i koreańskimi bublami, których wytwórcy, mają głęboko w poważaniu, podstawową funkcję monitora.
Moim zdaniem nie trzeba kupować mercedesa by gdzieś dojechać . Maluchem też się da . Efekt będzie taki sam , czyli dojedziemy do celu .
To że komfort pracy na drogich monitorach jest wyższy , nie oznacza ze na tanim nie można obrobić fotek . Miałem samsunga 971p mam eizo s2000 i zasadniczo po profilowaniu roznice są niewielkie . Ale są i dlatego zmieniłem . Posiadam także samsunga 740n i na nim też da się pracować , tak samo jak nawet na laptopie . Kluczem jest nie sam monitor , ale jego kalibracja ( profilowanie ) .
Przy profilowaniu wszystkich monitorów używam tego samego kalibratora i na każdym jestem w stanie obrobić fotę TAK SAMO , gdyż kolorystyka wszystkich jest identyczna .
Są przekłamania w gradientach na słabszych ekranach np popaskowane biele czy czernie itd , ale da się pracować .
Oczywiście zdecydowanie gorzej pracuje się na monitorach TN zwłaszcza dużych , gdyż mogą wystąpić róznice kolorystyczne i oraz w jasności pomiędzy środkiem a rogami ekranu ( patrząc prostopadle na środek ekranu ) . Jest to spowodowane tym , ze kąt patrzenia na TN jest mały a rożnica pomiędzy środkiem a rogami duża .