Odp: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Używając określenia "akwarele" nie chodzi mi o kolory ale obraz wyprany ze szczegółów. Zamiast szczegółów mamy właśnie takie akwarelowe placki. Matryca/optyka nie daje rady albo oprogramowanie tak je "ulepsza", że wygląda to fatalnie. Dlatego też pytałem czy na DNG jest tak samo...
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
3 Matryce to 10MP, 12MP i pliki wynikowe to max 4000 x 3000 pixeli.
Każde powiększenie obrazu powyżej spowoduje "plackowanie".
Do tego dochodzą w trybach automatycznych "ulepszenia" dajace praktycznie na powiększeniu ten sam efekt.
Obiektyw/matryca główna (24mm) to 108 MP wykonuje w tej technologii wiele różnych czasem zaskakujących zadań ale na ogół dostaje się pliki 4000 x 3000 choć przy jasnym świetle otrzymywać/ustawić mozna również pliki 12000 x 9000.
Zdjęcie porównwcze z A7R3 powiększyłem do 12000 pikseli, na zdjęciu z S22 (w tym trybie) było co najmniej tyle samo szczegółów co z A7R3.
Dla mnie (aktualne) kryterium sensu fotografowania smartfonem przy moim sposobie fotografowania to szczegółowość/ostrość prezentowana na TV 4k (porównywalna ze sprzętem foto który posiadam).
Wem już że nie można w całym procesie wykonywania, obróbki i prezentowania zdjecia wychodzić poza zakres 4000pix.
Gdy będę potrzebował duzych powiększeń to jak na razie pozostaje A7R3.
Bardzo bym chciał by jakiś sensowny producent wyprodukował mały aparat FF (jak np. RX1) z zaimplementowaną technologią fotografii obliczeniowej.
Jeszcze mam 2 nerki
jp
PS
Prawdą jest jednak że ustawienia oprogramowania w smartfonie daję "upiększone" zdjęcia i to może być czasem denerwujące. W nowym (dla nowego sprzętu) oprogramowaniu ExpertRaw jpg są podkolorowywane ale pliki dng nie sa poddawane tym zabiegom
Re: Odp: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Zdjęcie porównwcze z A7R3 powiększyłem do 12000 pikseli, na zdjęciu z S22 (w tym trybie) było co najmniej tyle samo szczegółów co z A7R3.
jp
A nie więcej? Po publikowanych wcześniej zdjęciach założyłbym się, że według Twoich testów smartfon zjadł na śniadanie A7R3 ^^
Z wiekiem wzrok się psuje, rok góra dwa lata i wystarczy sgs2'ka.
2 załącznik(ów)
A7R3 a S22 tryb 1080 MP
Obiektyw główny (odp. FF 23mm) związany jest z matrycą 1080MP i jest tryb automatyczny fotografowania w którym :
- powstają zdjęcia w rozdzielczości 12000 pix x 9000 pix
- (tylko) pliki jpg od 10 MB do 36 MB
- przy słabym oświetleniu można włączyć nocne (a więc zdjęcia z ręki, jeszcze nie rozpoznałem w tym trybie)
Zrobiłem 2 zdjęcia z "tej samej" odległości, Exif :
A7R3 (7952 x 5304) + F1.8/20G, 1/6400s F1.8 ISO 100
S22 F1.8 23mm 1/216s ISO 50
Na tych zdjęciach zrobiłem crop o "takim samym wyglądzie"
i następnie powiększyłem rozmiar pikselowy (szerokosci) cropu zdjęcie z A7R3 do tego samego rozmiaru pikselowego co crop z S22
Załącznik 9187
Załącznik 9188
jp
3 załącznik(ów)
cd #604
A7R3 a S22 tryb 108MB (automatyczny) zdjęcia przy słabym świetle.
Procedura przygotowania jak w #604, wszystkie zdjęcia z ręki
S22 tryb 108MB, t=1/10s, ISO 5000
Załącznik 9192
S22 tryb 108MB + noc, t=1/4s, ISO 2000, ekspozycja trwała około 2 s
Załącznik 9193
A7R3 + FE 1.8/50G, t=1/25s ISO 51200
Załącznik 9194
jp
PS
Żałuję że nie zrobiłem tego testu przed wyjazdem
Możesz mi jakoś wytłumaczyć, dlaczego ekspozycja na S22 przy tej samej przesłonie jest ca 15 x dłuższa, niż na A7R III (chodzi o to drewno)? Może Ci się zero dodało do czasu migawki?
Ponadto: po co powiększasz zdjęcie z alfy? Już raczej by wypadało zmniejszyć zdjęcie z S22. Wszystkie te próbki w widokach 100% to jest obłęd w ciapki. Nie szkoda na to oczu?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Wszystkie te próbki w widokach 100% to jest obłęd w ciapki. Nie szkoda na to oczu?
To tak samo jak niektórym szkoda oczu i czasu na skazywanie g... na śmierć poprzez analizy cropów z różnych matryc po internetach....
- nikt nie zmusza do oglądania ;)....
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Możesz mi jakoś wytłumaczyć, dlaczego ekspozycja na S22 przy tej samej przesłonie jest ca 15 x dłuższa, niż na A7R III (chodzi o to drewno)? Może Ci się zero dodało do czasu migawki?
Ponadto: po co powiększasz zdjęcie z alfy? Już raczej by wypadało zmniejszyć zdjęcie z S22. Wszystkie te próbki w widokach 100% to jest obłęd w ciapki. Nie szkoda na to oczu?
Czy nie dociera do Ciebie bezsens tego co robisz/oceniasz/piszesz ?
- szerokość zdjęcia np. z S22 to 12000 pix, (#606)
- crop tego zdjęcia z tym co widać na ekranie to szerokość 3680 pix i takie wysłałem
- ale to co portal wyświetla (to widzisz, to możesz ściągnąć) ma szerokość tylko 875 pix. czyli wszystkie (mniejsze) szczegóły zostały uśmiercone
Każde, jakiekolwiek powiększanie tego obrazu to TYLKO dodawanie "PUSTYCH" pikseli....i tyle
I to zarówno ze zdjęcia ze smartfonu jak i (klasycznego aparatu foto z najwyższej półki rozdzielczości/ostrości) A7R3
jp
Czyli A7R3 robi zdjęcia jak SGS22 - ciekawe.
Mój znajomy z pracy twierdzi to samo. Sprzedał 5D2 z 24-70 (Tamrona), 70-200 (nie pamietam która wersja) i 50 1.8 II (ten plastik). Posiada teraz Nota 22 czy coś.
Ps. Dobrze, że Canon nadal robi lepsze zdjęcia od tego Samsunga, jeszcze ktoś by pomyślał, że Sony lepsze...