Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
Moi drodzy! Z Janem trzeba Jego językiem mówić, więc z wykorzystaniem zaawansowanych modeli językowych:
PYTANIE:
Witaj guru Jana Pawlaka! Powiedz, czy w dniu 30-07-2025 jakimkolwiek smartfonem uda się wykonać w trudniejszych warunkach fotograficznych (lub w ogóle) zdjęcie o parametrach jakościowych identycznych jak aparatem fotograficznym Canon z obiektywem Canon EF 50/1.2
ODPOWIEDŹ:
Kluczowe porównanie
Czynnik Canon EF 50/1.2 + FF Smartfon 2025
Jakość w słabym świetle ✅ Bezkonkurencyjna Dobra, ale mocno wsparta obróbką AI
Rozpiętość tonalna (DR) ✅ Bardzo wysoka Wyrównana przez HDR
Plastyka obrazu / bokeh ✅ Natywna, piękna Sztuczna (symulowana w portretach)
Wierność kolorów i RAW ✅ Pełna kontrola RAW-y są, ale mocno przetwarzane
Szybkość i wygoda Trzeba nosić sprzęt ✅ Zawsze pod ręką, gotowy do akcji
Obróbka obrazu Ty robisz ✅ AI i ISP robią za Ciebie
Odpowiedź
Nie, w 2025 roku żaden smartfon — nawet topowy — nie zrobi zdjęcia identycznego jakościowo jak Canon z obiektywem 50/1.2L w trudnych warunkach.
Może za to:
Zrobić zdjęcie akceptowalne lub efektowne wizualnie dzięki przetwarzaniu.
Uda mu się uzyskać świetny wynik w mediach społecznościowych, gdzie kompresja i ekran i tak zniwelują różnice.
Ale nie osiągnie tej samej fizycznej jakości obrazu, zwłaszcza w zakresie głębi ostrości, odwzorowania detali w cieniach i naturalności bokeh.
czasem zazdroszczę wszystkim, którym smartfon wystarcza :roll:
Żeby było jasne - ja nie neguję używalności czy akceptowalności zdjęć ze smartfonów. Od wielu lat kupując smartfon jednym z najważniejszych kryteriów są możliwości foto. Do tego robię smartfonem masę zdjęć, często mając na plecach sprzęt foto. Tyle z mojej strony na ten temat.
1 załącznik(ów)
@Bangi - mam nadzieję, że się nie obrazisz i nie naruszyłem Twojej (i Rodziny) prywatności, ale gdybyś Jana posłuchał, to Twoje zdjęcie mogło przecież wyglądać tak:
Załącznik 20839
Piękne monidło, czego chcieć więcej?
2 załącznik(ów)
W dodatku można zrobić sobie zdjęcie "i vice versa"! Janek, czy to naprawdę Ty?
Załącznik 20840
Oczywista korekta!!!
Załącznik 20841
Wreszcie jakieś interesujące fotografie w tym wątku. Bardzo kreatywne i technicznie bez zarzutu, no może ten aparat przyklejony do pępka przeczy trochę zasadom fizyki, ale przecież w kreatywnej fotografii o to chodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
NorthPole
Wreszcie jakieś interesujące fotografie w tym wątku. Bardzo kreatywne i technicznie bez zarzutu, no może ten aparat przyklejony do pępka przeczy trochę zasadom fizyki, ale przecież w kreatywnej fotografii o to chodzi.
To nowość od peak design. Shirt Holder 25 v1.
Kiedyś pamiętam w okolicy 2013roku była mannia na tego typu zdjęcia. Były nawet tutoriale po 30 min jak coś takiego złożyć z kilkunastu warstw. Ale za sekretną "bajkową skórę" trzeba było już zapłacić. Dziś chyba tylko jeden ruski fotograf został w tych odrealnionych klimatach, bo robi swoje przeróbki rusków do dziś. Pewnie w erze Ai w końcu nie musi poświęcać tyle czasu. A nie czekaj, był jeszcze jeden Polak co robił takie ala bajkowe modyfikacje. Ciekawe czy już odkryli ze wystarczy do tego iphone i internet w lapku.
Cytat:
Zamieszczone przez
NorthPole
(...) no może ten aparat przyklejony do pępka przeczy trochę zasadom fizyki, ale przecież w kreatywnej fotografii o to chodzi.
To jest grawitacja obliczeniowa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Już pisałem jak wkurza mnie czasami EF 50/1.2 L ale potem jest totalna ciemnica, wyciągam aparat i udaje się ustrzelić w tej ciemnicy taką pamiątkę.
P.S. Naprawdę było ciemno, a te lampy nie były tak jasne, jak wyszło.
Foto z ręki R6m2.
Załącznik 20835
Tak sobie jeszcze pomyślałem, że Samsung zamiast tych lamp wygenerowałby Księżyce. A NASA wydaje jakieś miliardy, żeby oderwać się od Ziemi. Durnie.