Przestańcie krakać o tym 35L bo jeszcze wykraczecie. :) Są bardziej potrzebne premiery. Dodatkowo nie po to kupiłem 35L miesiąc temu żeby Canon wyskoczył z MKII :mrgreen:
Wersja do druku
Przestańcie krakać o tym 35L bo jeszcze wykraczecie. :) Są bardziej potrzebne premiery. Dodatkowo nie po to kupiłem 35L miesiąc temu żeby Canon wyskoczył z MKII :mrgreen:
Pisałem do nich w sprawie 35L bo wybieram się za w październiku do USA i chciałem odebrać osobiście w ich "Super Store" w NYC. Napisali, że może być jako backorder - trzeba zamówić i wyślą na podany adres.
A ja sobie tak zamarzyłem, że to będzie jeden z moich pierwszych nabytków w US :(
Trzeba szybko brac, bo zostal sie tylko jeden:
http://www.beachaudio.com/Canon/2512a002-p-145219.html
no i przede wszystkim zmniejszenie winietowania. Ja byłem w szoku po zobaczeniu zdjęć z tego szkła, a wy nawet nie wspominacie o tej wadze. Nie rozumiem. To szkło jest ewidentnie do poprawki.
moment. Po szkłach AI-S były szkła AF i poza 50/1.2 wszystko z tego co wymieniłeś ma AF, typu śrubokręt. Część z nich ma IF i ostrzy baardzo szybko. Np 85/1.4 z D200 nastawia szybciej niz canona USM 85/1.2 z 5D.
Byc może masz na myśli kolekcję tych szkieł w jasnościach 1,4 czy 2,0 ale tego w tekście nie doprecyzowałeś. Zresztą nawet i niektóre z tych szkieł są w wersji AF 1,4 i 2,0. (28/1.4, 35/2.0, 50/1.4, 135/2,0)
A kurcze na Optycznych.pl test 35 L wyszedł sobie taki hmm... ambiwalentny. Szczerze powiedziawszy po szkle zaliczanym do "świetej trójcy" spodziewalem się samych ochów i achów a tu i winieta i średnio ostro na brzegach. Nic to przecież mieli walnięty egzemplarz :mrgreen:
Ja myslę, że to nie jest kwestia wyprzedaży ostatnich sztuk. Bo nie tylko tego obiektywu brakuje - dość często zaglądam na ich strony (B&H) i śledzę stan szkieł Canona. Od dłuższego czasu brakuje 50/1,4 , 28/1,8 , 35/2 , 400/5,6 , 300/4 IS (ostatnio jest) , oczywiście wspomnianych 24L i 35L tez nie ma, nawet ostatnio z zoomami cieńko - np 70-200/2,8 też często jest 'out of stock' :shock:
Czyżby nieprzewidziany sukces ostatnich akcji 'cashback' spowodował że wymiotło co lepsze szkła z magazynów?
panowie, ale to nie chodzi o to, żeby zrobić idealnie od kreski. tu chodzi o tę winietę, plus bokeh, plus malejącą ostrość na krawędzi kadru. i to właśnie robi to szkło. To jest magia ;) To absolutne cudeńko.
EDIT: gietrzy - bracie :-D
BTW, podliknowałem takiego malutkiego rumoursika na temat szkiełka i nagle erupcja oczekiwań i spekulacji. Oj, portfele pękają w szwach.. Byle tylko zdjęcia z tego były :mrgreen:
ok, wiadomo, że się nie da.
??? Jak ktos chce winietę, to sobie może ja w PS dołożyć. Z ujęciem winiety to już jest gorzej dla jakości zdjęcia. To są niedoświetlone (w tym przypadku mocno) fragmenty i wyciąganie z cieni wiadomo co powoduje. Tam jest często ponad 1 EV ciemnej. Nie róbmy z wady - zalety. Rozumiem, że niektórzy lubią winietę, ale nie wszyscy.
OK
to się dostaje zawsze gratis, przy każdym szkiełku.
ale magic jest tylko jeden, jakas unikalna kombinacja, chyba o to chodzi. Bo niezaprzeczalnie to szkło maluje arcydzieła.
Jacek, nie wierze , że Ty to napisałeś.
Jasne stalki to jasne stalki, nie chce mi sie co chwilę pisać przyslony. Jasne stałki to te, które w zakresie 24-85mm maja przysłonę 1.2-1.4 i w zakresie 105-135 F2 i 200/2.8 lub F2 ale to juz killer
Ale skoro potzrbujesz prosze bardzo:
35/2 to nie jest jasna stalka, jasna stalka to 35/1.4 Była taka AI-S jeden z najlepszych manualnych Nikkorów, był legendą, wersji Af nigdy nie było.
24 nigdy nie bylo w Nikonie (mowa o 1.4, a nawet 1.8, była 2 to nie jest jasna stałka, jasną ma Canon: 1.4). 28mm juz nie ma u Nikona, powinienes to wiedzieć, nowej nie ma praktycznie nigdzie, uzywane osiagaja monstrualne ceny - zgadnij dlaczego? bo nie ma od kilku lat jej w produkcji i nie ma następcy, zreszta kupno tego obiektywu graniczy z cudem. 50/1.2 patrz mój post, więc bez powtórek, 85 spójrz co napisałem, zreszta na forum Nikona pisałem, że jest szybszy i duuuzo wygodniejszy niż L-ka /1.2. Napisałem tez , że własnie przestali go robić, 105 z rozmyciem jest bdb, 135 jest srednia oprócz rozmycia canonowska L-ka 135 bije ja na głowę (która zresztą daje sliczny bookeh, rozmycia jej nie potrzeba). Gdzie widzisz w stajni Nikona jasne stałki? Zreszta nie ma co bić piany, nie tylko ja na nie czekam, a wszystko wskazuje na to, że sie doczekam. Oby tylko dali te cholerną 35-kę.
Wracając do 35 L powiem tak, razem z 5d jest to zestaw, który uważam za ideał, jest to jeden z dwóch najlepszych obiektywów z jakimi miałem do czynienia, drugim był kilka lat temu 17-35 Nikona. Niestety z racji cropa zostal sprzedany, ale teraz kto wie? Zobaczymy co pokaże Canon jako nastepcę 5D.
OK, więc są tylko 28/1.4 :wink: 50/1.4, 85/1.4, 105/2.0 i 135/2.0
nie dyskutuję nad jakością i dostępnością, bo tu już pisałem, że mi się canonowski 35/1.4 nie podoba, a rozmycie DC w N 135/2.0 to podstawowa sprawa i tego C L 135/2 nie przebije.
link znaleziony na tym forum :grin: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29186750
Matko Święta... ale piany... jakie to obiektywy są słabe... i kiedy wyjdą ich następcy... i ileż rozczarowań słychać.. tylko pytam dlaczego?
Poniżej link do prezentacji zdjęć wykonanych w ostatni weekend na koncercie... do dyspozycji były obiektywy C35L1.4 C135L2.0, Nikkor 24-70/2.8; Nikkor 70-200/2.8VR i kilka stałek Leica podpiętych do dalmierza..
I teraz kłućcie się które to szkła lepsze a które gorsze... o puszkach celowo nie piszę - po co...
http://www.kadr.nazwa.pl/slideshows/...rachy2008.html
Pozdrawiam
tak wracając do tej specyfikacji wybajerzonego 5DMk2
czy ktoś zwrócił uwagę, że wspominane 19 punktów krzyżowych AF to akurat tyle ile ma 1Ds? Całkiem fajnie kryją klatkę :) Może..
hehe... a lyzka na to: "niemozliwe".
19 punktow AF to, jak w morde strzelil, bedzie w definicji Canona "profesjonalne rozwiazanie". a tego rodzaju profesjonalne ficzery "milosciwie nam panujacy" maja zwyczaj cedzic i bronic niczym major Sucharski Westerplatte :)
chcialem napisac, ze jak dobrze wychowana panienka cnoty, ale to, bogu dzieki, dawno temu i nieprawda :mrgreen:
Photokina 2008 Show Report - Full frame sensors - This part of the picture is pretty much complete, however at this Photokina there will be more digital SLRs with full frame (36 x 24 mm) sensors than any previous show, and they will cost much less than they have at any time in the past.
Za Dpreview.
Podobnież g* wynika z waszego zrzędzenia.
Ze względu na zastosowaną matrycę 50D raczej będzie konkurować z D300, na "D3-killera" poczekajmy choć do targów Photokina.Cytat:
poki co zajawke tego "high-tech"u widac w 50D, a przykladowe fotki z tego aparatu ni grzyba nie dorastaja do tego apetytu, jaki wyrobily informacje o skoku technologicznym w micro-lens gaps i w mozliwosciach nowego Digica. w teorii to to mialo miec obrazowanie na poziomie D3-killer.
Normalnie zrzędzicie jak stare baby.
Zwrócił ;). Po wpadce za AF-em w marku III Canon będzie chciał się pozbyć odium i stawiam, że w semipro i w jedynkach dadzą całkowicie nowe układy.
Być może wiedzą więcej, bo to dość kategoryczne stwierdzenie. No Sony A900 wiadomo, Canon też :mrgreen: (może nawet dwa 3D, 7D), może Nikon D3x - ktoś jeszcze chętny..... 8)?
wpadka była w 1D i to z lustrem. Tu będize lustro ze sMarka.
Ponoć ma być cała seria nowych układów, ale raczej w sensie sensorów. A layout i resztę pewnie zostawią, to się od lat nie zmiania. Mnie by bardzo pasował taki układ 19 punktów w nowej piątce jaki jest punktów krzyżowych w dsie.
W wątku o Sony ukazał się rumors o A900
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=509
Z tego co widzę, to nie jest to żadna puszka super profi, w każdym razie na pewno nie topowy model mogący konkurować z Dsem czy D3x. Takie coś dziwnego jakby okrojony D700 z matrycą z D3x. Takie dziwo faktycznie może kosztować 2500$.
W tej sytuacji może się okazać, że Sony z A900 i Canon z 5Dmk2 (jeśli sprawdzą się spekulacje) będą konkurowały bezpośrednio z Nikonem D3x. A Canon sobie wypuści 1Ds4 (tudzież połączoną serię 1Dx) i dalej będzie kosił po 8 kawałków za puszkę. No może 6. czy mnie się tylko wydaje, czy może faktycznie jeśli to wszystko będzie prawdą, to Nikon znajdzie się w stosunkowo kiepskiej sytuacji ?
To zależy od ceny D3x. Na teraz nie ma pewnika co do MK4, a z Mk3 i z soniaczem nikon sobie "poradzi" pod kątem funkcjonalności itd. Będzie sporo miesięcy nowszy od MK3, więc raczej nie będzie słabszy, a i o funkcje, AF bym się nie martwił. Wszystko jest zależne ile on będzie kosztował, gdyby stosunkowo niewiele, to nie były w kiepskiej sytuacji, a wręcz w komfortowej - nie byłoby lepszej puszki aż do czasu MK4 (a i wtedy zależy co to MK4 zaproponuje)
Jesli piszesz, że A900 to będzie okrojony D700 to nijak nie będzie on konkurencją dla D3x - może być jedynie konkurencją cenową. W dodatku to body będzie w nie najbardziej rozbudowanym systemie, więc nie będzie taką oczywista alternatywą dla C i N.
Co do MK4 - to tez nie znamy parametrów (MPx i fps) więc ciężko wróżyć z kapelusza.
Fps w puszcze studyjnej to raczej malo istotny parametr.
Nikon cos dlugo meczy to d3x, jesli canon walnie teraz 21mpix w 5d i na wiosne wyskoczy z 30+mpix 1ds/x to znow nastepne kilka lat bedzie sobie bimbac przez brak konkurencji :/. Cala nadzieja w tym ze cmosowe fabryki sony maja jakiegos asa w rekawie.
W studyjnej - tak. Ale czy d3x to puszka tylko studyjna? Tak zakładasz. Ale D3 to było sklejenie 2 linii nikonów - szybkiej H z wielomegapikselową X. D3x tez może być wiele uniwersalniejszym aparatem. Mając cropa 1,5x będzie go chciało wielu fotoreporterów, bo po cropie "zyskają na ogniskowych", a będą mieli wystarczająco dużo MPx. Przy cropie 2x D2x pracował szybko. Moze i d3x w takim trybie będzie miał z 8 fps? Przy sklejaniu pikseli szumy "zanikają" - to body może być bardzo uniwersalne, nie tylko studyjne.
wydaje mi się, że to najbardziej zależy od cen A900 i 5dMk2 bo D3x musi się wpasować cenowo również w segmenty Nikona. Jeśli te dwie puszki będą niskie lub bardzo niskie, to Nikon ma problem imho. Właśnie o to chodzi, kto dyktuje warunki rynku i jeśli - powtarzam "jeśli" - Soniacz i 5dmk2 jako modele z niższej półki będą oferowały pro body i jakość obrazka na poziomie D3x ale za połowę ceny, to Nikon przestanie te warunki dyktować i wróci stare.
oczywiście, ale podobnie jest z D3x. Ten kapelusz od Ds4 czy jak go tam zwał ma kilka elementów pasujących do układanki. Przecieki, parametry 50D, nowe fabryki, nagła zmiana strategii C. Pożyjemy, zobaczymy. Obym nie miał racji.Cytat:
Co do MK4 - to tez nie znamy parametrów (MPx i fps) więc ciężko wróżyć z kapelusza.
EDIT:
jeśli ta cena jest prawdziwa, to kurna będą imho mieli cięzko
http://www.muller-photo-service.fr/b...-1922-1_3.html
Wszystko to ciągle przypuszczenia ale jedyny konkurent (póki co) kosztuje 8k$ więc ta cena może mieć sens. Sony (jeśli ta specyfikacja jest prawdziwa) to jednak nie ten segment. Canon może z nową piątką (albo z dwoma) bardziej namieszać ze względu na to, że to Canon ;) z całym dobrodziejstwem inwentarza :lol:. Wiem jak to brzmi ale nie chce być inaczej. To jednak zupełnie inne systemy.
Kurna chyba złoże CV do Canona i jak mnie przyjmą to będę rzucal co dzień pomysły i analizy rynku z tego wątku. Tak dziennie po jednej stronie. Po tygodniu uznają mnie za geniusza od strategii marketingowej i fachure od R&D. Za miesiąc zostanę Prezesem i zarządze wypuszczenie Waszej wymarzonej puchy z przyciskiem MLU wielkości 5PLN i bezbłędnym szybkim AF z punktami rozłoźonymi na całym kadrze, ale tylko na rynek polski, a co :mrgreen:
No tak, ale przecież przy premierze D700 wszyscy słyszeliśmy, ze Sony da topową puszkę za 2000$ a Nikon D3x za 3000$ i razem zabiją ostatecznie Canona. Jeśli będzie zgodnie z tymi plotami, to zabiją go śmiechem ;)
Jednak było by szkoda, gdyby soniacz okazał się kastratem topowej puszki, a nikon dał cenę 5500EUR. Bardzo szkoda, bo dalej będą nas doić.