Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
A wszyscy dookoła piszą, że do ptaszków, samolotów itp, to tylko crop. Pogubić się można. I weź tu bądź mądry.
Bo są szybkie, mają czuły af, a nie każdego stać na 5dmk3. Wiem, że ff ma lepszą plastykę, zapisuje więcej szczegółów.Nie myślę o przewadze wyższości nad niższością, szukam dobrego światła;)
Ponieważ zjadło posta, upraszam o nie zjadanie czerwonych jagód ze zdjęcia nr 320, to owoce konwalii majowej i są trujące:)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
owoce konwalii majowej i są trujące
He..he nie zjadam, tylko je focę :)
335) Mamy jesień, a ja czasem dzięcioła nisko
336) Nie wszystkie barwy jesieni
337) Różne barwy
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
RAW wołany w DxO Optics Pro 8 z presetu High ISO export do TIFF bez ostrzenia.
Później PSE wstępnie ostrzone USM - zmniejszenie do galerii, ostrzone akcją Ultra-Sharpen i już
1-DXO i export
2-PSE wstepnie ostrzone
3-zmniejszone
4-ostrzone
cholerka,wiecej czasu spedzamy na PP niz fotografowaniu :roll: .
na Twoje pocieszenie powiem.
tez wychodza mi co najmniej 2-3 operacje przed uploadem ,tylko z innego software.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Niestety to efekt odszumiania... popróbuję innej metody. Jakoś na ISO nie ma rady, chyba, że FF - już o tym myślę.
Też nie ma rady :lol: .
Wujek dobra rada mówi: C 500/4 .Sledze ten obiektyw od 2 lat .Cena wciąż rosnie.
Na zapadzie można łatwo wypożyczyć ...
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
cholerka,wiecej czasu spedzamy na PP niz fotografowaniu
Ale to też frajda jak coś wychodzi - gorzej jak sknocę fotę i nawet najbardziej zajadłe poprawianie nie da dobrego efektu.
Z dzięciołami tak wyszło, bo "dałem ciała" i puszka miała auto ISO - stąd automatyka dojechała do 2000...i skucha, moja skucha.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Wujek dobra rada mówi: C 500/4 .Sledze ten obiektyw od 2 lat .Cena wciąż rosnie.
To "wyścig zbrojeń" i nie ma końca.
Muszę się przyzwyczaić do C300 z TC, bo na razie powinien mi wystarczyć - razem 420 mm.
Nowe szkła Tamrona i Sigmy sięgają 500-600 mm, ale to ciężkie rury, a ja jednak stawiam na jakąś mobilność.
Poza tym, mam kilka fajnych szkieł manualnych i czasem je używam z przyjemnością.
Vivitar 70-150 i Vivitar 70-210 Series 1, Takumar 135/3,5, Tokina 28/2,8 a na FF pewnie będą równie dobre, o ile nie lepsze niż na APS-C.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
puszka miała auto ISO
Czytam coraz więcej opini aby korzystać z Auto ISO,bo taka mądra.Do tej pory nie korzystalem tej funkcji
Teraz włączyłem na stałe.Zobaczę co się będzie działo .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Teraz włączyłem na stałe.Zobaczę co się będzie działo .
Tylko włącz limiter do jakiejś przyzwoitej wartości np. ISO 800, czy ile tam matryca da radę w określonych warunkach.
Z dzięciołów to 334 masz całkiem fajne. Inne jakoś mało dzięcioła w tych zdjęciach (w cieniu lub nie widać za bardzo oka). Cz-B wogóle mi nie podeszło.
Co do drzew to poucinane wierzchołki są celowe? Światło za to się podoba.
RobertON, w APS-C lepsze dobrze doświetlona ISO2000 niż niedoświetlone 1000. Ja tam zarówno w 7D jak i 5dIII mam cały czas AutoISO (oprócz pracy z lampą) i na ptakach zwykle pomiar centralny, ale nie punktowy. Punktowy w AutoISO na ptakach cz-b jak sroka, alka, maskonur albo mi przepalał biele albo niedoświetlał czerni. Zależnie w jaki obszar punkt trafił.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Co do drzew to poucinane wierzchołki są celowe? Światło za to się podoba.
Celowo poucinane, taka "rozpasana" kompozycja ze światłem.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
RobertON, w APS-C lepsze dobrze doświetlona ISO2000 niż niedoświetlone 1000. Ja tam zarówno w 7D jak i 5dIII mam cały czas AutoISO (oprócz pracy z lampą) i na ptakach zwykle pomiar centralny, ale nie punktowy.
Zwykle nie korzystam z AutoISO, a tu był przypadek - popróbuję.
Dziękuję, że coś skrobniesz i podpowiesz :).
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
To "wyścig zbrojeń" i nie ma końca.
Muszę się przyzwyczaić do C300 z TC, bo na razie powinien mi wystarczyć - razem 420 mm.
Nowe szkła Tamrona i Sigmy sięgają 500-600 mm, ale to ciężkie rury, a ja jednak stawiam na jakąś mobilność.
Canon ef 400/5.6 usm, jak na swoje gabaryty dość lekki. Szybkie szkło, ostry od pełnej dziury. Jak by ci się jakieś drobne z zakupów zostały...:)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Canon ef 400/5.6 usm, jak na swoje gabaryty dość lekki. Szybkie szkło, ostry od pełnej dziury. Jak by ci się jakieś drobne z zakupów zostały...
Noo wiesz... małżowina ma swoje potrzeby, to jakoś niewiele zostało, a sobie kupilem używane 600D, a i tak będę zbierał na 6d.
Dlatego szykuję do sprzedania 50D i 1100D oraz trochę szkła starego i nowego na naszej giełdzie.
Co do 400-tki to nie ma stabilizacji, a 300/4 z TC x1,4 niewielką 2EV, ale jednak mam.