5Dvs1DSmarkIIvsD700 a potencjał nowej Piątki
Zawodowo robię śluby i sesje portretowe, z ostatniej imprezy miałam okazje edytować zdjęcia z 1Ds Mark II, 5D i D700, robiłam zdjęcia Markiem i piątką a mój asystent strzelał Nikonem, większość fotek robionych na ISO1600 ze wszystkich trzech puszek, pod względem szumów wyglądała identycznie, na 100% crop było widać minimalnie mniejsze ziarno z D700, ale różnica była na tyle mała ze żeby się upewnić które zdjęcie jest z którego aparatu musieliśmy zaglądać w EXIF'a fotki, ale po zmniejszeniu do rozdzielczość 1600x1200px, (takie fotki dostają nasi klienci i takie używamy do prezentacji www i na DVD) nie było szans rozróżnić które zdjęcie pochodzi z której puszki ... wiadomo że żeby uzyskać takie efekty trzeba trafić idealnie ekspozycją podczas procesu - jak się tego nie zrobi nawet zdjęcie z "cudownego" D700 wyciągane w post procesie o +1EV na wysokim ISO wygląda jak sieczka (5d pod tym względem jest bardziej elastyczny, d700 ma dodatkowo masakryczną tendencję Clippingu z prawej strony histogramu - wszystkie okna w kościele były przepalone gdzie na takich samych ustawieniach mark i 5d zachowywał więcej informacji w Highlights
muszę przyznać że zarówno na marku jak i na 5D na skrajnych bocznych p-tach trafienie AF na f1.2 w ciemnej sali balowej było prawie niemożliwe - ale w 5D mam matówkę Ee- S więc znacznie łatwiej było podostrzyć ręcznie niż na marku, asystent nikonowiec preferuje środkowy p-t i przekadrowywanie więc nie mieliśmy porównania...ponadto na nie ma chyba nikkora z f1,2 ;)
panów teoretyków - co to w swoich raczkach żadnej z powyższych puszek nie trzymała, zalecam powściągliwość w ocenianiu 5D markII, obiecuje że zamieszczę szczegółowe testy i porównania tej puszki z innymi konkurentami jak tylko wpadnie ona w moje łapki ... najpóźniej jak pojawi się w sprzedaży w BH, bo mnie osobie, żyjącej fotografią i z fotografii, potrafiącą cieszyć się z rzeczy małych i prostych takich jak piękna fotografia dziecka czy szczęśliwej panny młodej wychodząca prosto z puszki, wystarczy poniższe stwierdzenie żeby kupić ten nowy wspaniały korpus...
Cytat:
By applying the same kind of advancements in sensor design and image processing technology as the recently introduced EOS 50D camera, but at higher resolution and with larger pixels, the EOS 5D Mark II achieves the highest level of image quality of any EOS Digital SLR released to date.
wszystkim narzekaczom i teoretykom wspaniałego łikendu życzę. :)
Nolla.