Dzięki ogromne za pomoc. Udało mi się jakoś pogodzić obydwie sprawy - szkło i lampa (580 exII). :) A więc myślę, że już niebawem będę mógł coś więcej napisać na temat sterowania lampką przez 7D w praktyce.
Wersja do druku
Szybkie pytanie o 580exii. Czy 580ex ii pracująca jako master i ustawiona na off w menu sterowania bezprzewodowego, będzie błyskać przy każdym naciśnięciu spustu?
Wydaje mi się, że wcześniej nie błyskała (wyzwalała sie tylko lampa slave), a teraz błyska. Jak jest u Was?
Już tyle razy odpowiadałem na to pytanie, że aż teraz sam nie pamiętam :D
Nie mam na czym sprawdzić aktualnie, ale ztcp to doszedłem do tego, że IR ssie, więc chyba błyskała :P
Błyska i nie da się tego wyłączyć:( Fakt, że dużo słabiej (tak aby tylko slave wyzwolić) ale mimo wszystko błyska.
Witam, wszystkich!
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Canona 550D :)
Postanowiłem zmienić system z Olympusa na Canona właśnie.
Wcześniej używałem E-410 z lampą Metz 48 AF-1.
W ramach migracji do Canona muszę do niego dokupić lampę, wspomnianego powyżej Metza z dedykacja do Canona albo 430EX II.
I tu moje pytanie bo wg. instrukcji 550D pozwala zarządzać zewnętrzną lampą z poziomu body chyba tak samo jak w 7D. Czy ktoś może mi powiedzieć czy działa wyzwalanie bezprzewodowe z ww. lampami?
I drugie pytanie z lekkim OFTOPEM:
W instrukcji jest też napisane, że tryb Live View działa tylko w przypadku dedykowanych lamp Canona i nie działa z lampami innych producentów.
Czy to prawda co napisali???
pozdrawiam
2du
zarządzanie a wyzwalanie bezprzewodowe to całkiem co innego.
7D potrafi z lampy wbudowanej bezprzewodowo wyzwalać lampy typu slave (430EX, Metz 48 ), natomiast lampa wbudowana w 550D nie ma takiej możliwości i trzeba dodatkowe akcesoria (lampę master, sterownik ST-E2) lub ewentualnie wyzwalacze radiowe firm niezależnych (Pocket Wizard TT1/TT5 lub Pixel Knight TR-332).
Oczywiscie cały czas mowa o wyzwalaniu z zachowaniem automatyki błysku E-TTL; bo samo proste wyzwalanie można zrealizować za pomocą fotoceli lub dowolnych wyzwalaczy radiowych.
dzięki za info, czyli do bezprzewodowego wyzwalania zostają posiadane przez mnie wyzwalacze Phottix Aster i praca na manualu.
a jak jest jeszcze z moim drugim pytaniem odnośnie Live View to jest tekst aby odstraszyć przed konkurencją czy rzeczywiście jak kupię Metza to o LV mogę zapomnieć?
Pixel Knight
http://canon-board.info/showthread.php?t=55230
Lub 550ex, 580ex + 380ex lub coś wyższego.